Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Taraftarların Duygularını Anlayan Akıllı Atkı

Taraftarların Duygularını Anlayan Akıllı Atkı

Manchester City futbol kulübü, teknoloji şirketi Cisco ile iş birliği yaparak taraftarların duygusal tepkilerini izleyen bir akıllı atkı geliştirdi.

Taraftarlar için üretilen atkılar, maçlarda takıma destek vermek için kullanılan önemli aksesuarlar. Elbette temelde insanların ısınması ve tutulan takımın renklerini kış boyunca üzerinde taşıma hazzını yaşamaları için yapılmışlar. Manchester City, taraftarın elinden düşmeyen bu nesneye 21. yüzyıla uygun bir işlev daha eklemiş. Maç boyunca taraftarların duygusal durumlarını takip etmek isteyen kulüp, akıllı atkıyı geliştirmek için teknoloji şirketi Cisco ile ortaklık kurmuş. Böylece The Connected Scarf isimli atkı ortaya çıkmış.

Taraftar deneyimlerini iyileştirmek için geliştirildi

“Gerçek bir tutkulu taraftar olmak fizyolojiktir, kaç maça katıldığınızla veya dünyanın neresinde olduğunuzla hiçbir ilgisi yoktur. Bizi kolektif olarak birleştiren şeydir bu. Artık bunu kanıtlayacak verilere de sahibiz.” diyor Cisco İngiltere ve İrlanda CTO’su Chintan Patel.

Kulüp atkının yeteneklerini test etmek için 6 fanatik taraftarı, bir pilot programa katılmaya davet etmiş. Bu program kapsamında onları, bir futbol maçını izlerken gözlem altında tutmuşlar. Böylece neşe, sinirlilik, gerginlik, heyecan gibi 120’den fazla farklı tepkiyi içeren bir duygu spektrumu tespit etmişler.

Taraftar bu atkıyı takmak isteyecek mi?

The Connected Scarf bir EmotiBit sensörüyle donatılmış. Bu sensör; bir taraftarın kalp atış hızı, vücut ısısı ve duygusal durumu da dahil olmak üzere maç boyunca biyo-sinyallerini kaydetmeye yardımcı oluyor. Manchester City bu veriler doğrultusunda taraftar deneyimlerini iyileştirmeyi ve özelleştirmeyi hedefliyor. Kulüp, projenin “verilerin ötesine” geçmesini ve dünyanın her yerindeki futbol taraftarları için “ortak tutku çalışması” olarak hizmet etmesini planladığını açıklamış.

Gelecek sezondan itibaren, yüksek teknoloji ürünü atkı hem stadyumdaki hem de dünyadaki taraftarların kullanımına sunulacak. Ancak taraftarların maçlarda duygularının takip edilmesini isteyip istemediklerine dair henüz bir açıklama yok. Bu konuda bir anket yapıldı mı, olumlu karşılandı mı? Bunları bilmiyoruz. Siz olsanız maç izlerken böyle bir atkı takmak ister miydiniz?

City Football Group Pazarlama ve Taraftar Deneyimi Başkanı Nuria Tarré’nin açıklaması da şöyle: “Atkı, dünyanın dört bir yanındaki futbol taraftarlarının tutkularını ve desteklerini göstermek için sahip oldukları ve taktıkları ikonik bir öğe. Cisco ile yapılan bu atkı, taraftarları bir araya getirmenin ve onlarla yeni ve heyecan verici bir şekilde bağlantı kurmanın yenilikçi bir yolu.

Görsel: Manchester City