Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çölde Kış Olimpiyatları Bir Serap mı?

Çölde Kış Olimpiyatları Bir Serap mı?

İklim koşullarına meydan okuyan Suudi Arabistan, yeşil aklama iddialarının gölgesinde çölde düzenlenen ilk kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak.

Pandeminin araya girmesiyle 2017 yılından bu yana düzenlenemeyen Asya Kış Olimpiyatları, alışılmışın dışında bir organizasyonla geri dönüyor. Geçtiğimiz hafta Asya Olimpiyat Komitesi tarafından 2029 Kış Oyunları’nın Suudi Arabistan’da düzenleneceği açıklandı.

Suudi Arabistan’ın sıfır karbon emisyonlu şehir projesi olan Neom, Asya Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak. Bundan dört yıl önce Prens Muhammed bin Selman tarafından duyurulan Neom, Belçika büyüklüğünde olması planlanan bir fütüristik mega şehir. The Line adlı konut projesiyle dikey bir mimariye sahip olacak şehirde, fosil yakıt kullanılmayacağı için yollar veya otomobiller olmayacak.

Ulaşımın şehri boydan boya 20 dakikada kat edebilecek hızlı trenle sağlanması planlanıyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerjinin kullanılacağı Neom’da yüzer bir organize sanayi bölgesi de bulunacak. Neom’u oluşturan 10 bölge arasında en dikkat çekenlerden biri, yükseklikleri 1 bin 500 metre ile 2 bin 600 metre arasında değişen dağlık bir alanda inşa edilen kayak merkezi Trojena.

Olimpiyatlara özel olarak Neom’da inşa edilecek olan Trojena tesisi, aralarında Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA ve Bureau Proberts’ın yer aldığı mimarlık şirketlerinin tasarım ortaklığıyla oluşturuluyor. 2 bin 200 evlik bir kayak köyünü barındıracak olan tesisin ana planı LAVA tarafından tasarlandı. 2026 yılında tamamlanması planlanan Trojena, aynı zamanda ülkenin ilk kayak tesisi olacak. 60 kilometrekarelik kayak pistiyle yıl boyu açık havada kayak yapma imkanı sunacak.

İklim koşullarına meydan okuyarak dört mevsim sporun merkezi olmaya kararlı olan Suudi Arabistan, inşası devam eden projenin 19 Ekim-12 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek Plaj Oyunları’nın duyurusunu yaptı bile.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

NEOM (@discoverneom)’in paylaştığı bir gönderi

Yoksa tüm bunlar çölde bir serap mı?

Ülkenin çılgın projesi Neom kapsamındaki tüm bu çabaları gerçek olamayacak kadar ideal ve ütopik görünüyor. Şu ana kadar basın yansımalarıyla yatırımcılara yönelik parlak bir halkla ilişkiler projesi andıran Neom ile ilgili haklı gerekçelere dayanan bazı şüpheler var. Her anlamda kendine yeten bir şehir olacağı açıklanan Neom, tükettiği elektriğin yüzde 1’inden azını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden, gıdasının yüzde 80’ini ithal eden bir ülke için hayli iddialı bir proje.

Bu yılki COP26 iklim konferansı için bazı taahhütlerde bulunduktan haftalar sonra petrol üretimini artırma sözü veren Suudi Arabistan’ın çevre yaklaşımı da hayli çelişkili görünüyor. Yahut kendine Müslüman diyebiliriz. Zira üçte ikisi 35 yaşın altında olan Suudiler için iklim değişikliği uzak bir konu değil. Yönetimin son dönemde ülke içindeki söylemleri de giderek yeşile döndü. Ancak günlük 11 milyon varil petrol üretiminden taviz vermeyen ülke, içerideki yeşil dönüşümü finanse edebilmek için söylemlerine ters düşse bile fosil yakıt üretiminden vazgeçmiyor. Bu nedenle ülkenin Neom projesi ile Greenwashing yani yeşil aklama yaptığı düşünülüyor.

Öte yandan Neom projesinin bir de tartışmalı insani boyutu var. Projenin inşa edildiği alan insansız bir bölge değil. Aksine Howeitat adlı aşiret üyelerinin yaşadığı bir alan. Sıklıkla insan hakları ihlalleriyle dünya gündemine gelen Suudi Arabistan burada yaşayan insanları zor kullanarak tahliye etmekle suçlanıyor. Çıkan haberlere göre bölgeyi terk etmek istemeyen aşiret lideri işkence görerek idam cezasına çarptırıldı.

Görseller: Twitter, Youtube, Instagram