Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
HP’den İnşaat Sahasına Plan Basan Otonom Robot 

HP’den İnşaat Sahasına Plan Basan Otonom Robot 

HP'nin yeni otonom yazıcı robotu SitePrint, inşaat planlarını inşaat alanına basarak işleri hızlandırıyor.

Yazıcılar ve yazıcı gibi çalışan robotlar, umulmadık alanlarda insanların rollerini üstlenmeye başladı. Mural yazıcısı Cool Print, şipşak dövme yazıcısı Prinker, heykeltıraş edasıyla straforu şekillendiren RoboCut, kumsalı doodle’layan Sand Drawing Robot, çimlere istediğiniz deseni çizen Grassffiti, duvarlara çizim yapabilen Scribit ve selfie’leri Einstein’ın el yazısıyla çizen robotik kol bu türden örneklerdendi. HP ise SitePrint isimli yazıcı robotuyla inşaat sektöründe teknolojinin rolünü artırıyor.

7 saatlik işi, 7 dakikada tamamladı

Bir proje onaylandıktan ve inşaata başlamak üzere saha temizlendikten sonra, inşaat ekibinin boyutları doğru olarak elde etmek için yüksek doğrulukta ölçüm araçları kullanarak zeminde ölçüm yapması gerekiyor. Bu ölçümlerin amacı, projede yer alan yerleşim planlarını şantiyeye aktarmak ve her şeyin inşa edilmesi gereken yeri projedeki ölçülere uygun olarak detaylandırmak. Bu sürecin tamamlanması oldukça uzun zaman – kimi zaman haftalar – alabiliyor. İşte SitePrint, bu noktada devreye girerek işleri hızlandırıyor. Robot, inşaat sahasında rahatlıkla gezinebiliyor ve planları zemine ölçülere uygun olarak basabiliyor.

hp siteprint

HP, inşaat şirketi Skanska ile iş birliği yaparak robotu New York Penn İstasyonu’ndaki LIRR Tren Salonu Yenileme projesinde test etmiş. Bu testte görülmüş ki, manuel olarak yedi saat sürecek bir işi SitePrint yalnızca yedi dakikada tamamlamış.

SitePrint, Robotic Total Station (RTS) donanımı sayesinde doğru konumlandırma sağlayabiliyor. Total Station’ın ne olduğuna dair bir parantez açayım. Otomatik ve sürekli olarak yatay ve düşey açı ölçümleri yapabilen, mm hassasiyetinde mesafe okuyabilen ve xyz koordinat değerlerini belirleyebilen cihazlara Total Station adı veriliyor. Kısacası total station; mesafe okuyabilen bir tür topografik ölçüm cihazı gibi çalışıyor. SitePrint’te kullanılan RTS donanımı ve sistem şöyle sıralanmış: Leica iCON iCR80 Robotic Total Stations ve Leica TS16 ve Leica Geosystem.

hp siteprint

Farklı arazi ve hava koşullarına ya da öngörülen proje süresine göre değişen özel mürekkepler kullanılabiliyor

SitePrint, proje üzerinde çalışan farklı ekipler arasında daha kolay iletişim için yere metin de basabiliyor. Farklı arazi ve hava koşullarına uygun özel mürekkepler, öngörülemeyen koşullar altında çok sayıda konumu desteklemeyi amaçlıyor. Şirketler, yönergelerin ne kadar süreyle açık kalması gerektiğine bağlı olarak, haftalar ila aylar arasında solan mürekkepler arasında seçim yapabiliyor.

HP, SitePrint’in etkinliğini kanıtlamak için hastane, havaalanı ve otopark gibi 80’den fazla farklı şantiyede deneyler yapmış. Bot, gelecek yıl uluslararası pazarlara açılmadan önce bu ay ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma sunulacak.

Bu haber ilginizi çektiyse, özellikle inşaat sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen pratik 3B tarayıcılara da göz atmak isteyebilirsiniz.

Görsel: YouTube