Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Heykeltıraş Edasıyla Straforu Şekillendiren Robot

Heykeltıraş Edasıyla Straforu Şekillendiren Robot

Computational Robotics Lab'de geliştirilen RoboCut, strafor ve benzeri malzemeleri sıcak tel kesme kollarıyla şekillendirebiliyor.

Son dönemde bazı yazıcılar ve yazıcı gibi çalışan robotlar, “Yaratıcı insanların rollerini robotlar mı çalacak?” tartışmalarına yol açıyor. Kumsalı doodle’layan çizim robotu Sand Drawing Robot, şipşak dövme yazıcısı Prinker, duvarlarınıza istediğiniz şeyi yazıp çizebilen Scribit, selfie’leri Einstein’ın el yazısıyla çizen robotik kol, çimlere desen çizen Grassffiti bu türden örneklerdendi. Straforu bir sanatçı gibi yontabilen robot RoboCut da bu kafileye yeni katılanlardan.

RoboCut karmaşık hareket modellemesiyle geliştiricileri zorladı

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’ne (ETH Zurich) bağlı Computational Robotics Lab (CRL) tarafından yaratılan RoboCut, köpük ve benzeri malzemeleri yontarak istenilen modelleri üretebiliyor. Robot, bu tür malzemelerin şekillendirilmesinde imalat tekniği olarak kullanılan sıcak tel kesme özelliğiyle bunu yapıyor. Her iki esnek kol da bu türden ısıtmalı çubukla donatılmış.

RoboCut

Kolların çarpışmadan hareket yörüngeleri izleyebilmesini sağlamak, sıcak çubukların ve yonttuğu yüzeyin robotun hareketleri tarafından yönetilme şeklini modellemek RoboCut geliştiricilerinin üstesinden geldiği temel zorluklar olmuş. Robotu geliştiren ekipte yer alan isimler de Simon Duenser, Roi Poranne, Bernhard Thomaszewski ve Stelian Coros şeklinde sıralanıyor.

İşlem robotun önüne yerleştirilen bir strafor küp ve straforun kabasını alacak bir genel kesimle başlıyor. Büyük fazlalıklar atıldıktan sonra robot detay kesime geçiyor. Bu açıdan heykeltıraşların heykel yontma süreciyle benzeştiği görülüyor.

RoboCut

Görsel: YouTube