Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dört Göçmenin Dokunaklı Hikayeleri: Coup d’état Math

Dört Göçmenin Dokunaklı Hikayeleri: Coup d’état Math

Sai Selvarajan tarafından yazılan ve yönetilen Coup d'état Math animasyon kısa filmi yeterince temsil edilmeyen insanların hayatlarına ayna tutuyor.

Lucky Post editörü Sai Selvarajan tarafından yazılan ve yönetilen Coup d’état Math kendi içinde karmaşık denklemlere sahip dört göçmen hikayesini tasvir eden kısa bir animasyon film. Bu yıl COVID-19 nedeniyle iptal edilen SXSW 2020’de de gösterilmesi planlanan Coup d’état Math Mailchimp desteğiyle çevrimiçi platforma taşınan kısa filmler arasında yer alıyordu.

ABD’de her yıl Haziran ayında çeşitli etkinliklerle kutlanan Göçmen Miras Ayı dönemi onuruna Vimeo’da Staff Pick seçilen animasyon film; doğmak, hayatta kalmak, yaşayacağı yeri bulmak ve bu hayatı sürdürmek için durmadan mücadele veren mültecilerin hikayesinin merkezine iniyor. Duygusal olarak sürükleyici bir deneyim yaratmak ve hikayeler ile bağdaşan sunum için her hikayade farklı görsel anlatımlar tercih ediliyor. Dört hikaye için dört farklı ilham panosu hazırlanarak anlatımların temelleri oluşturuluyor. Sai Selvarajan’ın başka filmlerde de birlikte çalıştığı Amanda Selvarajan ve arkadaşı Olivia Saldivar illüstrasyonları ve sulu boya çizimlerini gerçekleştiriyor.

Sai Selvarajan kendi hikayesinden yola çıkarak göçmen hikayelerine ışık tutuyor

9 yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’ye göç eden yönetmen Selvarajan sık sık yanlış anlaşılan, muhattap bulamayan ve yeterince temsil edilmeyen insanların hakiki hikayelerini animasyon filmde bir araya getiriyor. Filmde yer alan ilk hikayenin de kendisi hikayesi olduğunu vurguluyor. Göçmenlerin sadece ABD’de değil dünyanın dört bir yanında dışlandığını ve hor görüldüğünü söylüyor. Bu yüzden kendisinin ve diğer benzer hikayelerin anlatılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.

Her göçmen hikayesinde olduğu gibi Coup d’état Math kısa filminde de alışılagelmişin dışında hikayeler konu ediniliyor. Ancak her hikaye, göçmen olmanın ve bu deneyimi yaşamak durumunda kalmanın tekil olmadığını milyonlar tarafından benzer hayat öykülerin olduğunu gözler önüne seriyor. Aidiyet hissetmek, zulüm görmeden yaşamak, yoksulluktan kurtulmaya çalışmak mültecilerin ortak paydasını oluşturuyor.

Künye

Yazar: Sai Selvarajan
Yönetmen: Sai Selvarajan
Düzenleme: Sai Selvarajan
Seslendirme: Sara Amini, Tyler Wetherall, Parimala Marpaka, Liliana Vargas
Suluboya: Amanda Selvarajan
İllüstrasyon: Olivia Saldivar
Ses: Scottie Richardson

Görsel: Vimeo