Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farklı Dünyalar Arasında Sıkışan Göçmenin Dokunaklı Hikayesi

Farklı Dünyalar Arasında Sıkışan Göçmenin Dokunaklı Hikayesi

Gökdelene graffiti çizme hayaliyle başlayan göç hikayesi Paper or Plastic, yabancı düşmanlığıyla ve tuhaf kurallarla çevrili dünyanın gerçek yüzünü gösteriyor.

Göçmenlerin yaşadığı zorluklar, yeni ülkeye adapte olma çalışmaları, her ne kadar kendilerini kabul ettirmek için büyük bir çaba gösteriyor olsalar dahi dışlanıyor olmaları her zaman büyük bir sorun oluyor. Özellikle hayat standartlarını yükseltmek umuduyla refah seviyesi yüksek ülkelere göç etmek durumda kalan veya tercihini bu yönde kullanan insanlar yeni gittikleri yerlerde yabancı düşmanlığına maruz kalıyor. Animasyon sanatçısı Nata Metlukh tarafından yazılan ve yönetilen Paper or Plastic kısa animasyon filmi de hayali olan bir göçmenin dokunaklı ve zorlu hikayesini işliyor.

Paper or Plastic bir göçmenin verdiği mücadeleyi işliyor

Film, birinci dünya ülkelerinden birine göç eden Mikk isimli karaktere odaklanıyor. Göçme nedenleri, insanların karşılaştıkları zorluklar, kültürel farklılıklar, önyargılar yani kısacası hayatın her noktası bu renkli ama duygusal hikayenin bileşenlerini oluşturuyor.

Hikaye bir graffiti sanatçısı Mikk’in bir gökdeleni boyama hayali üzerine başlıyor. Bu motivasyon üzerine başlayan hayaller bir dizi prosedür, uğraş ve dışlanmanın etkisiyle çeşitli yaralar alıyor. Film yabancı bir kültürde yaşamak zorunda kalan herkes için kaçınılmaz olanın yansımalarını sunuyor. Dreamcity’e gitmek isteyen ve amacına ulaşmak için çeşitli zorluklar yaşayan Mikk de hem öncesinde hem sonrasında dışlanmış ve ezilmiş olmanın acısını yaşıyor.

Yönetmen kendi hikayesinden esinleniyor

Her biri tek tek çizilmiş 90 karakter Mikk’in hikayesine eşlik ediyor. Mikk’in bulunduğu yerdeki halk orta sınıfı temsil ederken gitmek istediği Dreacity’de insanlar daha varlıklı tasvir ediliyor. Bir de alt tabakadaki insanların temsili için karakterler hazırlıyor. Nata Metlukh arka planlar için ise sık sık Google Street View görüntülerinden ilham alarak çizimler gerçekleştiriyor. Hikayenin yazılması, animasyonların çizilip renklendirilmesi ve prodüksiyon süreci altı ay kadar sürüyor ve kısa film ortaya çıkıyor.

Yönetmenin mezuniyetinden sonraki ilk bağımsız filmi olan Paper or Plastic kendisinden parçalar içeriyor. Yaklaşık 10 yıl önce doğup büyüdüğü Ukrayna’dan ayrılan Nata Metlukh bu film ile birlikte göç hakkındaki düşüncelerini yansıtırken kendi hikayesini onurlandırıyor.

Paper or Plastic kısa ve etkili hikayesinin yanı sıra yönetmenin deneysel ve özgün stilini yansıtıyor. Nata Metlukh da filmin kendi deneyimlerinin bir yansıması olduğunu savunuyor. Bürokrasi, önyargı ve kendine yabancılaşma ile uğraşan bir insanın dokunaklı hikayesini anlatıyor. Yapım yılı 2019 olan Paper or Plastic filminin birçok uluslararası animasyon festivalinden ödülü bulunuyor.

Künye

Yazar: Nata Metlukh
Yönetmen: Nata Metlukh
Animasyon: Nata Metlukh
Ses: Nicolas Martigne
Müzik: Nicolas Martigne

Görsel: Vimeo, Nata Metlukh