Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dil Neyi Temsil Eder?

Dil Neyi Temsil Eder?

Kaho Yoshida metafor yüklü kısa animasyonu "Tongue"da, göçmen bir kadın olarak Kanada'da yaşadıklarını dile getiriyor.

Yönetmen, animatör ve illüstratör Kaho Yoshida; Tongue (Dil) isimli kısa animasyonunda Batı’da yaşayan Asyalı bir kadın olarak karşılaştığı cinsiyetçi yaklaşımları ele alıyor. Yoshida bu filmde 2B animasyonla ve stop-motion’ı başarılı bir şekilde birleştirmiş.

Filmde “dil” çok sayıda metaforu temsil ediyor. Erkek egemen toplumdaki cinsiyetçi söylemlerden tutun da göçmenliğe, kadın cinselliğine, sosyal ilişkilere ve Yoshida’nın kişisel deneyimlerine uzanan sayısız anlam taşıyor. Yoshida bu durumu çöyle açıklıyor: “Aksanlı konuşan bir göçmen olarak dilimle çok karmaşık bir ilişkim var. Ne zaman konuşmak için ağzımı açsam, dilim bana ihanet ediyor ve ötekiliğimi ortaya çıkarıyor.”

Aksanlı konuşmak bir göçmenin yaşamını nasıl etkiliyor?

“Bu durum, aksanlı olmayan kişilerin erişebildiği belirli güvenlik ve ayrıcalık durumlarına erişmemi engelliyor. Aynı zamanda dilim, lezzetli yemeklerin tadına bakmamı, sevdiğim insanlarla konuşmamı, zevk alıp vermemi sağlıyor. Dil hakkında çok fazla şey düşünüyordum ve bununla ilgili bir film yapmak istiyordum.

“Batı’da Asyalı bir kadın olarak ihtiyaçlarım ve arzularım göz ardı edilirken fetişleştirildim ve nesneleştirildim. Benimle konuşan ve zaten bildiğim şeyleri sık sık açıklayan adamların karşısına oturduğumda, dillerini çekmeyi hayal ettim.”

tongue

“4-5 yıldır bu fikir üzerinde düşünüyorum. Dilleri stop-motion olarak canlandırdım. After Effects’te stop-motion çekimini birleştirip zamanladıktan sonra, karakterleri photoshop’ta animasyonlaştırdım.”

Ailesiyle birlikte Kanada’ya taşındığında Kaho Yoshida 15 yaşındaymış. Hiç İngilizce konuşamıyormuş. Bu yeni dünyada kendini ifade etmesinin tek yolu olarak gördüğü için sanata ilgi duymaya başlamış. Stop motion konusunda uzmanlaşarak Emily Carr Üniversitesi’nde animasyon eğitimi almış.

Animasyonun ses tasarımı Ana Roman’a, ses ise Colin Chapin’e ait. Birçok festivalde izleyiciyle buluşan Tongue, 3 hafta önce Vimeo’da yayınlanmış ve Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış.

Sanatçı Instagram’da, yapım süreciyle ilgili paylaşımlar yapıyor.

Görsel: Vimeo