Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın En Gözde Animasyonları [Bigumigu’da 2022]

Yılın En Gözde Animasyonları [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022 yılını özetliyoruz: Kişisel ve tuhaf hikayeler, bilim kurgu, korku ve mizah türünde kısalar, Vimeo'da Staff Pick seçilenler, animasyon reklam filmleri, animasyon müzik videoları ve akış servislerinin popüler animasyon serileri.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını derlemelerimizde görebilirsiniz. Bu derlemede, yılın iz bırakan animasyonlarına yer vereceğiz.

Bu yıl 3B baskıdan, ışıkla boyanmış fotoğraflara uzanan sıra dışı tekniklerle üretilmiş animasyonlar radarımıza takıldı. Kişisel ve tuhaf hikayelere, korku ve mizah türlerine, kolektif animasyon deneylerine yer verdik. Stop motion’lar, 2B ve 3B animasyonlar, fotogerçekçi CG animasyonlar da bu seçkideki yerini aldı. Vimeo’da Staff Pick seçilen kısaları, animasyon reklam filmlerini, animasyon müzik videolarını ve akış kanallarının popüler animasyon serilerini kapsayan geniş kapsamlı bir derleme hazırladık.

Animatörler Topu Birbirine Paslıyor

Nathan Boey tarafından başlatılan Pass the Ball projesi, 40 farklı animatöre ait filmleri tek bir animasyonda birleştiriyor. Tamamlanması kırk ay süren Pass the Ball, yaratıcılar arasındaki iş birliği olanaklarının keyifli ve eksantrik bir örneği. Nathan Boey – kendisi de animasyon hazırlayan sanatçılardan biri – tarafından ortaya atılan ve organize edilen animasyon projesi, temelde her sanatçının 3 saniyelik bir top filmi yapmasıyla oluşturulmuş. Bu toplar; kadraj içinde sıçrayan, şekil değiştiren, diğer nesnelere çarpan herhangi bir kırmızı küreyle (yün yumağı, domates, vişne, gezegen, göz bebeği) temsil ediliyor. Her sanatçı kendi bakış açısıyla bir kırmızı top hikayesi anlatıyor.


3B Baskı Süreciyle Animasyon Yaratmak

3B baskı sürecini animasyon yaratmak için kullanan Caleb Kraft, bu tekniğin detaylarını da sosyal medya üzerinden paylaştı. Bu yöntemle animasyon yaratmanın önemli püf noktaları bulunuyor. Dış nesnenin desteksiz olarak yazdırılması gerekiyor, o nedenle daha katı bir biçime sahip. İç kısımdaki değişken katmanların kalınlığı ise animasyonun kare hızını belirliyor. Caleb Kraft’ın ilk deneysel 3B baskı animasyonu, klasik ‘zıplayan top’ animasyonu. Daha sonradan Eadward Muybridge’in “The Horse In Motion” isimli çalışmasından ilham alan daha komplike bir animasyona da imza atmış.


Işıkla Boyama Tekniğiyle Yaratılan Stop Motion

Fotoğrafçı Darren Pearson, ışıkla boyama tekniğiyle çektiği 686 kareyi kullanarak Fiat Lux adlı bir stop motion film hazırladı. Pearson bu tekniğin; teknoloji (dijital fotoğrafçılık), sanat, LED’ler, piller, sosyal medya, yaratıcı yazılım gibi aynı anda gelişen pek çok şeyin birleşimi olduğunu vurguluyor. “Dünyama karanlık çöktüğünde o aniden gerçek hayattaki büyük bir eskiz defteri haline gelmiş gibi hissettim.” diyor.


Bir Sanatçıdan Diğer Sanatçılara Mektup

Anna Samo Conversations With a Whale isimli animasyonuyla, sanatçı olarak yoluna devam etmekte zorlananlara yalnız olmadıklarını hissettiriyor. Sanatçılar şu hikayeyi iyi bilirler: Bir sergi veya festival için çağrı yapılır ve sanatçımız da başvurusunu yapar. Ancak geri dönen tek şey bir ret mektubudur. Bu türden bir ya da iki olumsuzluğu yok saymak çok zor değil elbette. Ancak çoğu sanatçı için bu böyle kalmaz ve denemeye devam ettikçe aldığı ret cevapları da birikmeye başlar. Bu da onun zihninde ve kalbinde ağır bir yük haline gelir. Öyle bir nokta gelir ki büyük bir inançla ve tutkuyla yaptığı sanatından şüphe etmeye başlar. “Belki de bırakmam gerekiyordur, belki de gerçek bir sanatçı değilimdir” gibi sorgulamalar başlar. Yola devam edecek gücü bulmak için çırpınır durur. İşte animatör Anna Samo, “Conversations with a Whale”de, engelleri aşmaya devam eden yaratıcıların katlandığı tüm bu benzersiz duygusal ve zihinsel yorgunluğa değiniyor. “Hayır” olasılığını büyüme/gelişme üzerine yeni bir bakış açısına dönüştürüyor. Görünümü Küçük Prens’i andıran bir karakter üzerinden anlatımı kurguluyor.


Simpsonlar Animeye Dönüşerek Death Note’u Canlandırdı

Simpsonlar bu yılki Cadılar Bayramı’nda, Death Note evreninde yaşayan anime karakterlere dönüştü. Simpsonlar, her yıl Treehouse of Horrors adı altında Cadılar Bayramı’na özel korku bölümleri hazırlıyor. Bu yılki Cadılar Bayramı’nın en çok ses getiren bölümü ise hit dizi Death Note’un parodisi oldu. Bu sayede Simpson ailesi anime evrenine ayak bastı, kendileri de anime karakterlere dönüştü. Death Note’un ana karakteri Light Yagami’yi Simpsonlar’ın Lisa’sı canlandırdı.


HBO Max’ten Bilim Kurgu Animasyon Dizisi: Scavengers Reign

HBO Max, yetişkinlere yönelik bilim kurgu animasyonu Scavengers Reign’in 2023’te dizi olarak yayına gireceğini duyurdu. Joseph Bennett ve Charles Huettner tarafından yazılıp yönetilen Scavengers isimli kısa film ilk kez 2016’nın Aralık ayında Adult Swim’in Toonami bloğunda izleyiciyle buluşmuştu. O dönem oldukça ses getirmiş, belli bir hayran kitlesi edinmişti. HBO Max yaptığı bir açıklamada, bu bilim kurgu drama niteliğindeki etkileyici animasyonu dizi formatında sipariş ettiğini duyurdu.


Love, Death + Robots’un Son Bölümü Jibaro’nun Etkileyici Yapım Aşaması

Love, Death + Robots’un sosyal medyada uzun süre konuşulan Jibaro isimli bölümü, kamera arkasında olup bitenlerle izleyenleri oldukça etkiledi. Yaratıcıları arasında Tim Miller ve David Fincher gibi dev isimlerin de bulunduğu dizinin yönetmeni Alberto Mielgo’nun paylaştığı video ise, milyonlarca insanı etkisi altına alan Jibaro bölümünün perde arkasındaki sinematik evrenin doğuşunu ortaya koyuyor. Bu bölümün gerçek mi yoksa tamamen animasyon mu olduğu uzun süre tartışıldı.  Ancak dizinin yönetmeni Alberto Mielgo, Instagram paylaşımıyla bu tartışmalara son verdi. Bölümde tam 171 kişiden oluşan bir görsel sanatçı, dansçı, programcı, animasyon sanatçısı ve oyuncu ekibinin çalıştığını açıklayan Mielgo, animasyonlarda gerçekçiliği ve istedikleri çarpıcılığı yakalamak için gerçek insanlarla bilgisayarların iş birliğinden faydalandıklarını açıkladı.


Yünden Yapılmış Stop Motion Netflix Girişi

Kevin Parry, yünden yaptığı stop motion animasyonla Netflix girişini yeniden yorumladı. Parry, animasyonu nasıl yaptığına dair süreci en ince detaylarına kadar takipçileriyle paylaşmış. Kullandığı temel malzemeler karton, yün ve siyah bir masa örtüsünden ibaret. Her şeyi kendisi tek tek elleriyle yapıyor; kesiyor, yapıştırıyor, ütülüyor, organize ediyor. Fotoğraf çekimlerini de kendisi gerçekleştiriyor. Bunun da ötesine geçerek alet çantasını çıkarıyor ve bir mekanizma hazırlıyor. Bu mekanizmayı yapmasının nedeni, kamerayı N’ye doğru hareket ettirmek yerine, masanın altından N’yi kameraya doğru itebilmek. Bu arada tek bir N’den de bahsedemeyiz. Stop-motion’a özgü o grenli etkiyi yakalamak için üç ayrı N kullanıyor. Tüm bu hazırlığın maliyetini ise “30 dolarlık yün iplikle introyu yeniden hazırladım” şeklinde özetlemiş. Elbette burada paha biçilmez olan emeği ve kendisini böyle usta bir animasyon sanatçısı yapan deneyimleri.


Studio Ghibli’den Elle Çizilmiş Animasyon Reklam Filmi

Studio Ghibli, gıda üreticisi Nisshin Seifun Group için hazırladığı elle çizilmiş animasyonla yine sevenlerini büyüledi. Nisshin Seifun Group, buğday yetiştirme alanındaki işlerini tanıtmak için 2010 yılında Studio Ghibli’den bir dizi spot üretmesini istemişti. Bu reklamlardan biri en son 2015 yılında yayınlanmıştı. Yedi yıl sonra, animasyon stüdyosu kampanya için yeni bir film daha hazırlamış oldu. Bir reklam filmi olsa da Hayao Miyazaki hayranlarını ve kedi manyaklarını ekrana kilitleyecek kadar samimi ve sevimli bir animasyon.


Bisiklet Çalamayan Usta Hırsızlar

Hollanda merkezli elektrikli bisiklet markası VanMoof, mizah dozu yüksek stop-motion filmiyle hırsızlığı önleyen teknolojisinin başarısını anlatıyor. Teknik detayların içinde kaybolmadan sürücülerin bisikletlerini korumayla ilgili destek alabileceklerini göstermek isteyen marka, 3B baskılı hamur karakterlerle renkli bir hikaye sunuyor. Hard Times for Super Thieves başlıklı stop-motion film, Hollanda merkezli şirketin S3 ve X3 elektrikli bisiklet modellerini alan kullanıcılarına sunduğu bir yıllık koruma ve bakım paketini tanıtmak için hazırlanıyor.


Buz Hokeyi Sevgisinden Olimpiyatlar’a Uzanan Yol

IGA’nın 2022 Kış Olimpiyatları için hazırladığı The Athlete isimli animasyon filmin konusu sürpriz bir şekilde yeni yıl döneminde yayınladığı reklam filmine bağlanıyor. Her Noel döneminde olduğu gibi geçtiğimiz yıl da geleneğini bozmayan süpermarket zinciri yine bir animasyon film ile karşımıza çıkmıştı. Dede ve torunun buz hokeyi sevgisini işleyen “The Trophy” isimli animasyon film ile bir noktada bağlantı içeren The Athlete, Olimpiyat Oyunları’na gitmeye hazırlanan bir sporcunun ailesine odaklanıyor.


Kış Olimpiyatlarının Kahramanları Buzlarını Kırıyor

BBC’nin 2022 Pekin Olimpiyat Oyunları için hazırladığı animasyon, olimpiyat oyuncularının zorlu koşullara nasıl tutkuyla meydan okuduğunu etkileyici bir dille anlatıyor. Filmin teknik açıdan en dikkat çekici yönlerinden biri, malzeme olarak hiçbir şekilde gerçek buz ya da kar kullanılmamış olması. Tüm sahneler kare kare 3B olarak basılmış. Ayrıca sıkça kamera efektleri kullanılmış. Filmin yönetmeni Balázs Simon, izleyicinin karakterlerin çabalarını ilk elden deneyimlemesi için izleyiciyi onlara mümkün olduğunca yaklaştırmak istemiş. Bu, işin yaratıcı kısmıyla ilgili basit bir karar gibi görünse de iç içe geçmiş büyük çaplı teknik zorlukları beraberinde getirmiş.


Kocaayak’ın Vegan Ayı Meydan Okuması

Vegan olma konusunda insanları bilgilendiren ve beslenme şekillerini değiştirmeye davet eden Veganuary, animasyon filmi ile herkesi Ocak ayında bitki bazlı beslenmeye davet ediyor. Succession, Six Feet Under, The Green Mile gibi başarılı birçok yapımda yer alan Oscar adayı oyuncu James Cromwell tarafından seslendirilen kısa animasyon filmi, tatlı bir Kocaayak canavarının karbon ayak izini azaltmak için attığı adımları gösteriyor. Ormanda bir başına yaşayan Kocaayak sosyal medyada gördüğü iklim krizi felaketlerini içeren gönderiler nedeniyle kendini dünyadan soyutlamış halde hissediyor. Dünyayın geri kalanıyla bağlantı kurmak ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek isteyen Kocaayak, Veganuary’nin sayesinde beslenme alışkanlığını değiştiriyor.


Dil Neyi Temsil Eder?

Kaho Yoshida metafor yüklü kısa animasyonu Tongue‘da, göçmen bir kadın olarak Kanada’da yaşadıklarını dile getiriyor. Filmde “dil” çok sayıda metaforu temsil ediyor. Erkek egemen toplumdaki cinsiyetçi söylemlerden tutun da göçmenliğe, kadın cinselliğine, sosyal ilişkilere ve Yoshida’nın kişisel deneyimlerine uzanan sayısız anlam taşıyor. Yoshida bu durumu çöyle açıklıyor: “Aksanlı konuşan bir göçmen olarak dilimle çok karmaşık bir ilişkim var. Ne zaman konuşmak için ağzımı açsam, dilim bana ihanet ediyor ve ötekiliğimi ortaya çıkarıyor.”


Kara Delik Nasıl Oluşur?

O Black Hole! adlı animasyon, bir insanın kaybetme korkusu nedeniyle nasıl kara deliğe dönüştüğünü müthiş bir yaratıcılıkla anlatıyor. Sanatçı evrenimizin en gizemli varlıklarından biri olan kara deliklerin kökenini kil, boya ve müziği harmanlayarak epik bir yaklaşımla tasvir ediyor. Filmin başkarakteri Havva’yı anımsatan genç bir kadın. Bu kadın, zamanın geçmesine dayanamıyor ve sevdiği herkesi ve her şeyi sonsuza kadar yanında tutmak istiyor. Bu istek onu bir gün büyük bir karar vermeye itiyor. Bu kararla birlikte, etrafını saran güzelliği sonsuza dek korumak için, sevdiği her şeyi yutmaya başlıyor. Ve böylece bir kara deliğe dönüşüyor.


Yaratıcılığın Konuştuğu Özgeçmiş Videosu

Tüm yeteneklerini eğlenceli bir stop-motion videosunda gösteren Rodrigo Murillo, işverenlere kendisini işe almaları için çağrıda bulunuyor. Videoya kendini tanıtarak başlayan Rodrigo Murillo, işe ihtiyacı olduğu konusunda ciddi olduğunu söylemekten geri kalmıyor. Minik stop-motion figürü Murillo’nun yeteneklerini sıralarken karakterin tasarımı da bu yeteneklere göre çeşitleniyor. Karikatür, 3B, anime, aksiyon figürü gibi farklı tarzlardaki yaratımlar tasarımcının grafik dünyasındaki becerilerini gösterirken kişiliğini de yansıtan ipuçları barındırıyor.


Sürekli Trajedinin Kıyısından Dönen Komik Bir Kano Gezintisi

École des Nouvelles Images öğrencileri tarafından yaratılan Kayak, kanoyla gezintiye çıkan bir baba-oğulun yaşadığı zorlukları mizahı bir yaklaşımla anlatıyor. İlk nehir gezisinin zorluklarına, bebeklik çağındaki oğlunun neden olduğu zorluklar eklenince çiçeği burnunda babamız oldukça sıkıntı yaşıyor. Maceraya bir de inatçı bir kartal katılınca gerginlik ve mizah zirveye ulaşıyor. Can yeleği giyen bebek karakter, minik bir lastik top gibi oradan oraya savruluyor. Babası da sürekli onu yakalamak ve kurtarmak zorunda kalıyor. Sürekli trajedinin eşiğinden dönüyorlar.


Kendine Arkadaş Tasarlamaya Çalışan Yalnız Bir Robot

Broken Token, yalnızlık çeken robot BeepBoop’ın yaratıcılığını kullanarak kendine çöplerden arkadaş yapma çabalarını konu alıyor. Gücünü yitirmek, artık bir işe yaramadığını hissetmek ve yalnızlık… İnsanların da nesnelerin de zaman kadar büyük bir düşmanı olmasa gerek. Broken Token isimli 3B animasyon, robot BeepBoop’ın yaşamının son zamanlarından bir kesit sunarak izleyiciye bu hisleri yaşatıyor. Çevresindeki çöplerden kendine bir arkadaş yaratmaya çalışan bu yalnız ve kırık robotun buruk ama renkli hikayesine odaklanıyor.


Mert Tugen’den Nilipek. ve Taner Yücel’in Vazgeçtim Parçasına Animasyon

Mert Tugen, Nilipek. ve Taner Yücel’in “Vazgeçtim”i için parçanın ruhunu yansıtan bir animasyon hazırladı. Nilipek. ve Taner Yücel’in hiçlik duygularını ve huzuru aynı anda yaşatan parçası Vazgeçtim, kendi isteklerinden çok fazla fedakarlık yapan insanların gözünden bir ayrılık hikayesi anlatıyor. Aşıkların; ilişkide pes etme, her şeyi geride bırakma ve hayata devam etmeye odaklanma çabalarını yansıtıyor. Sözleri Nilipek.’e bestesi ise Taner Yücel’e ait. Parça; ayrılığın acı dolu sürecini büyük resimde görmek, olağan bir deneyim olarak kabullenmek için ruhsal bir terapi gibi. Mert Tugen parçanın tüm bu etkilerini, çizgileriyle nefis bir şekilde pekiştirmiş.


Devlet Dairesine İşi Düşenler Ne Hisseder?

Doug Alberts Motorlu Taşıtlar Dairesi’yle ilgili yaptığı DMV Song isimli parçaya Noodle ile birlikte sevimli bir animasyon video hazırladı. DMV (Department of Motor Vehicles / Motorlu Taşıtlar Dairesi), motorlu taşıt ruhsatı ve sürücü ehliyeti işlemlerini yöneten bir devlet kurumu. Kanada, Meksika ve ABD gibi ülkelerde, DMV’ler genellikle eyalet veya il düzeyinde bir kurum. Devlet kurumlarına gitmek ise dünyanın her yerinde insanlara benzer duygular yaşatıyor galiba. DMV’ye işi düşen yönetmen ve animatör Doug Alberts da bu konuyla ilgili endişelerini harika bir dille anlatmış.


Hayalet Köpekler

Joe Cappa kara mizahla paranormal korkuyu harmanladığı Ghost Dogs isimli kısa animasyonunda, tuhaf bir köpek hikayesi anlatıyor. Çizgiler ve karakter stili, filmin ruhunu ve hikayesini çok iyi yansıtıyor. Joe Cappa filmde, sokaktan kurtarılıp sahiplenilmiş şirin bir köpeğin korku filmi tadındaki yaşantısından bir kesit gösteriyor. Bu köpecik tam olarak neyin içinde olduğunu bilmeden perili ev gibi bir yerde dolanıp duruyor. Kimi zaman robot süpürgeyle göz göze geliyor kimi zaman da hayalet olarak gezinen bir köpek sürüsünü görüyor. Seçeneği olsaydı muhtemelen o evde yaşamayı istemezdi.


Aile Bağının Gücü

Ebeveynler ve çocuklar arasındaki güçlü bağı anlatan Dina Velikovskaya’nın Ties isimli kısa filmi hikayesi kadar tekniğiyle de büyülüyor. Genç bir kadının yeni yerler keşfetmek için büyük sırt çantasını yüklenip ailesine veda edip evden ayrılmasıyla başlayan kısa film, ayrılığın aynı zamanda yıkıcı etkilerinin olabileceğini de gösteriyor. sadece fiziksel olarak değil duygusal olarak da araya giren mesafe yeni zorlukları ortaya çıkarırken yolculuğa çıkan kişi nereye giderse nerede yeni bir hayata başlarsa başlasın geçmişinden ve ailesinden kalan izleri de beraberinde götürüyor. Filmde gerçekeleşen olaylar zincirini de uzayıp giden bir iple görselleştiren Dina Velikovskaya, gidenlerin ve geride kalanların kayıplarına ve duygularına odaklanıyor.


Rastak’tan Horasan Türküsüne Minyatürlü Müzik Videosu

Rastak’ın “Şah Damat” türküsü için hazırlanan müzik videosu, minyatür sanatıyla yaratılmış büyüleyici bir animasyon. İranlı müzik grubu Rastak, geçtiğimiz yıl Nisan ayında çıkardığı Dance with Rastak albümünde Horasan türküsü Şah Damat (Shadoomad)’ı yorumladı. Grubun bu parça için geçtiğimiz ay yayınladığı müzik videosu ise en az bu parça kadar ses getirdi. Bu büyüleyici video, minyatür estetiğiyle yaratılmış fantastik bir animasyon. Karakterler, geleneksel unsurlar, müzikle uyum ve bazı bölümlerde (örneğin 1:35) görüntülerin hipnotik desenlere dönüşmesi başa sarıp sarıp yeniden izlenesi bir videonun ortaya çıkmasını sağlamış.


Silahlar Geliştikçe Artan Bir İlkellik Hikayesi

Steve Cutts A Brief Disagreement isimli yeni animasyonunda, insanlık tarihini 3 dakikada özetliyor. Cutts bu filmi, “insanlığın çağlar boyunca en sevdiği eğlencesine görsel bir yolculuk” olarak tanımlıyor. Film boyunca savaş silahlarının milyonlarca yılda nasıl geliştiğini, ancak insanların ve aralarındaki düşmanlığın en ilkel haliyle bugüne kadar aynı kaldığını görüyoruz. İlk anlaşmazlık da mülkiyet/sahiplenme hırsından doğuyor. İki adam yerdeki parlak bir taşı aynı anda görüyor. Fakat bir tanesi onu diğerinden önce eline alıyor ve diğerine vermeyince savaş başlıyor. Kapanış sahnesi de oldukça anlamlı. Einstein’ın Üçüncü Dünya Savaşında hangi silahlar kullanılacak bilmiyorum ama dördüncüsü taş ve sopalarla yapılacak.” sözünü akla getiriyor. Mutlak yıkıma ulaşılan bu kıyamet sonrası noktada bile iki mağara adamı molozların altından çıkıyor ve tüm süreci yeniden başlatıyor.


Hurda Aşıklar

MegaComputeur’ın kayak merkezi Val Thorens için hazırladığı Crush isimli animasyon, bir hurdacının ve iki eski teleferiğin hikayesini işliyor. Kısa animasyon Crush. muhtemelen bu yıl izlediğiniz en tatlı işlerden biri olarak hafızalarınızda iz bırakacak. 3 dakikalık animasyon, Fransız animasyon kolektifi MegaComputeur’ın imzasını taşıyor. MegaComputeur, yaptığı işe olan yaklaşımını şöyle açıklıyor: “Hikayeleri anlatmayı ve karakterlere hayat vermeyi seviyoruz… Özellikle aptal karakterler.” Crush, Fransız Alpleri’nde bulunan kayak merkezi Val Thorens için hazırlanmış.

Görsel: Darren Pearson