Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Sanatçıdan Diğer Sanatçılara Mektup

Bir Sanatçıdan Diğer Sanatçılara Mektup

Anna Samo "Conversations With a Whale" isimli animasyonuyla, sanatçı olarak yoluna devam etmekte zorlananlara yalnız olmadıklarını hissettiriyor.

Yaratıcı süreci konu alan işler, yaratıcı bünyelerde ayna etkisi yapıyor. Dahası yalnızlık hissini azaltıyor ve bu zorlu yolda pes etmemek için önemli bir motivasyon sağlıyor. Cécile Dormeau yaratıcılık açısından tıkanıklık yaşadığı uzun ve zorlu bir dönemi nasıl atlattığını anlattığı A Creative Block Story adlı filmiyle tam da bu motivasyonu sağlamayı hedefliyordu. CGI animasyonların perde arkasını animasyonla anlatan Green Life ve fikirlerin geldiği gizemli yeri anlatan It’s A Messy Business ise yaratıcı süreci hicvederek dikkatleri çeken işlerdendi.

Animator Creating Animation ve stop-motion animasyon yapan bir çiftin hikayesini anlatan stop-motion film Dolls Don’t Cry ise animatörlerin üretim sürecini derinlemesine işleyen animasyonlar olarak büyük ilgi toplamıştı. Brief’ten revizyona yaratım sürecinin zorluklarını anlatan The Process ve ilham alma sürecini analiz eden Art is Theft bu temadan yola çıkan etkileyici işlerdendi. Şimdi sırada, sanatçı olmanın yarattığı ağır yükü oldukça şiirsel bir yaklaşımla ele alan Conversations With a Whale (Balinayla Konuşmar) isimli animasyon var.

Art arda reddedilenlerin iyi bildiği bir hikaye

Sanatçılar şu hikayeyi iyi bilirler: Bir sergi veya festival için çağrı yapılır ve sanatçımız da başvurusunu yapar. Ancak geri dönen tek şey bir ret mektubudur. Bu türden bir ya da iki olumsuzluğu yok saymak çok zor değil elbette. Ancak çoğu sanatçı için bu böyle kalmaz ve denemeye devam ettikçe aldığı ret cevapları da birikmeye başlar. Bu da onun zihninde ve kalbinde ağır bir yük haline gelir. Öyle bir nokta gelir ki büyük bir inançla ve tutkuyla yaptığı sanatından şüphe etmeye başlar. “Belki de bırakmam gerekiyordur, belki de gerçek bir sanatçı değilimdir” gibi sorgulamalar başlar. Yola devam edecek gücü bulmak için çırpınır durur. İşte animatör Anna Samo, “Conversations with a Whale”de, engelleri aşmaya devam eden yaratıcıların katlandığı tüm bu benzersiz duygusal ve zihinsel yorgunluğa değiniyor. “Hayır” olasılığını büyüme/gelişme üzerine yeni bir bakış açısına dönüştürüyor. Görünümü Küçük Prens’i andıran bir karakter üzerinden anlatımı kurguluyor.

Anna Samo Vimeo’da şu açıklamaları yapmış: “Sanatçılara, sanatlarına ve izleyicilerine yönelik bu sevgi mektubunda; bir film yapımcısı, güzel incir ağacı tatlı meyvelerini verene kadar art arda reddedilmeyle karşı karşıya kalıyor. “Conversations With a Whale”, çeşitli analog animasyon teknikleri kullanılarak doğrudan objektifin altında oluşturuldu.”

“Eğer bir sanatçıysanız, sanat yapmak zorundasınız”

Filmdeki kahraman, yaratıcı sürecin iniş çıkışlarında gezinirken, sonunda çiçek açacağı ve meyve vereceği anı yaşamak üzere hayallerin ve fikirlerin derinliklerine iniyor. Samo, “İncir ağacıysan meyve vermen gerekir. Eğer bir sanatçıysanız, sanat yapmak zorundasınız.” diyor.

Animatör filmin içeriğiyle ilgili şunları söylüyor: Film kendi yaratıcı sürecimi yeniden icat etme zorunluluğundan doğdu. Kendi reddedilme ve başarısızlık deneyimlerine dayanıyor. Neden film yapıyorum? Arzu ettiğim ve her şeyimin bağlı olduğu şey başarı mı? Yaptığım şeye ihtiyacı olan var mı? Ve kimsenin ihtiyacı yoksa, yine de bunu yapmaya hakkım var mı?”

Vimeo’da 2 hafta önce yayına giren 9 dakikalık stop-motion film, Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Vimeo öncesinde de festivallere katılarak ödülle döndüğü görülüyor. Filmin detayları internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki videoda, filmin yapım aşamalarını görebilirsiniz.

Samo’nun diğer çalışmalarını Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Künye:

Sanat, yönetmenlik ve animasyon: Anna Samo
Prodüksiyon: Tom Bergmann
Müzik ve ses tasarımı: Merche Blasco
Ses: Lisa Labracio, Merche Blasco Jason Patience, Biljana Labovich Jeremiah Dickey, Abdallah Ewis Bethany Cutmore-Scott
Ses kayıt miks: Benjamin Beladi
Ses tasarımı, foley ve miks desteği: David Jalbert
Yürütücü yapımcılar: Carl Vaudrin, Powys Dewhurst, Benjamin Beladi
Renk: Will Cox
Online editor: Kevin Caby
Post prodüksiyon: Final Frame

Görsel: Vimeo