Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şemsiyeden Kaçıp İlham Yağmurlarında Islanmak

Şemsiyeden Kaçıp İlham Yağmurlarında Islanmak

Iulia Voitova, Le Nuage adlı kısa animasyon filmiyle yaratıcı sürecin sancılarını metaforlar eşliğinde anlatıyor.

Yaratıcı süreci anlatan işler üretmek, o süreçte neler hissedildiğini, dış dünyayla yaşanan sıkıntıları ifade etmek yaratıcı bünyeler için bir noktadan sonra kaçınılmaz hale geliyor. Salman Sajun’un brief’ten revizyona yaratım sürecinin zorlu aşamalarını anlattığı The Process (süreç) adlı stop-motion animasyonu ve Daniel Cordero’nun ilham kaynaklarına değindiği Art is Theft (sanat hırsızlıktır) videosu bunun en güzel örneklerindendi. Rus sinema öğrencisi Iulia Voitova ise Le Nuage (bulut) adlı fimiyle yaratıcı süreci bozan şeylere değiniyor.

İlhamın nereden geleceği belli olmaz

Iulia Voitova, Le Nuage adlı stop-motion filmi La Poudrière animasyon film okulundaki “kötü hava” temalı proje çalışması için yaratmış. Bir buçuk dakikadan kısa olan animasyonda Voitova; yaratıcı süreçteki dikkat dağıtıcı şeylere ve ilham kaynaklarına değinmiş. Filmde kâğıt kolajıyla yaratılan ikl karakter yer alıyor. Bunlardan biri daktilosunun başında üretmeye odaklanmış bir yazar ve diğeri onu azimle takip eden bir genç kadın.

Kadın karakter, adamın yazdıkları sayesinde onunla karşılaşıyor. Yazarı gördüğü andan itibaren şemsiyesiyle yazarı tepesindeki yağmur bulutundan korumaya odaklanıyor ancak böyle yaparak aslında yazarın beyin fırtınasını engelliyor. Tabii yazar da bu kadından kaçıp tekrar yazmaya odaklanmak istiyor. Bir noktada yazarın bulutu yok oluyor. Ancak daha sonra beklenmedik bir kaynaktan gelen ilhamla o bulut tekrar beliriyor. Dolayısıyla semboller yardımıyla derdiğini anlatan bir film olduğunu söyleyebiliriz. Filmin pastel boyalarla çizilmiş sahneleri estetik açıdan keyifle izleniyor. Filmin temposunu belirleyen müzik ise Lawrence Williams imzasını taşıyor.

Iulia Voitova’nın çalışmalarını Instagram ve Behance üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo