Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın Animasyon Seçkisi [Bigumigu’da 2023]

Yılın Animasyon Seçkisi [Bigumigu’da 2023]

Bigumigu’da 2023 yılını özetliyoruz: Kil dilimleriyle, keçeyle, kumaş katmanlarıyla ve el oyması ahşap kuklalarla yaratılmış animasyonlar; yapay zekâ ürünü animeler, animasyon dünyasını irdeleyen filmler ve animasyon reklam filmleri.

2024’e doğru geri sayım devam ederken yılın haberlerini inceledik ve 2023’te ele aldığımız konular arasında öne çıkanları, içerdikleri temalara göre derledik. Tüm derlemelerimize buradan erişebilirsiniz. Bu derlemede, radarımıza takılan en güzel animasyonları bir araya getirdik.

Yapay zekâ kullanılarak yaratılmış deneysel animelerden kil dilimleriyle, keçeyle, kumaş katmanlarıyla ve el oyması ahşap kuklalarla yaratılmış olanlarına; animasyon dünyasını irdeleyenlerden animasyon reklam filmlerine uzanan bir derlemeyle kaşınızdayız.

iPhone’la Stop Motion Çeken Animatörün Sıcacık Yeni Yıl Hikayesi

Apple’ın “Fuzzy Feelings” isimli yeni yıl filmi; gündüzleri ofiste hissettiği gerilimi, geceleri çektiği stop motion’la dışa vuran bir sanatçıya odaklanıyor. Film yarı yarıya stop-motion olarak ilerliyor. Tahmin edeceğiniz üzere filmdeki  kadın da animasyon karelerini iPhone ile çekiyor. Reklam filminin kendisi de iPhone 15 Pro Max kullanılarak çekilmiş ve ardından MacBook Air’de Dragonframe kullanılarak düzenlenmiş. Geç kaldığında onu azarlayan, ona son dakika işi veren ve genel olarak kendisi de perişan bir halde gezinen huysuz patronu bu kadının hayatı üzerinde etkiii bir karakter. Başkarakterimiz, patronuna baktıkça karmaşık duygulara kapılıyor. Baskın duygusu öfke ama bu duyguyu içine atıp animasyonlarında patronuna talihsiz durumlar yaşatarak rahatlamaya çalışıyor. Örneğin onu, üzerine kar kütlesi boca edilmiş, çamur birikintisine düşmüş veya elektrik çarpmış halde tasvir ediyor.


Kil Dilimleriyle Yaratılan Büyüleyici Animasyonlar

Sanatçı ve müzisyen Ellard DeVane, hipnotik kil dilimleme animasyonları yaratıyor. DeVane, modelleme kilinden somun ekmek benzeri kil yığınları hazırlayarak çalışmalarına başlıyor. Her dilimde farklı portrelerin değişen yüz ifadeleri ve saykodelik desenler ortaya çıkıyor.


Dört Tuhaf Sessizlik

Sweet Fellas’ın, nefret ettiği 4 sessizlik türünü anlattığı kısa animasyonu sosyal medyada yüz binlerce kullanıcının ilgisi çekti. 42 saniye süren animasyonda; kahvaltı sessizliği, bekleme odası sessizliği, müze sessizliği ve yatak odası sessizliği ele alınmış. Sanatçı bu anları kendi açısından onları nefret edilir kılan öznel detaylarla anlatmış. Öte yandan sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı bu sessizlik türlerinin nefret edilir olmadığını dile getirmiş. Özellikle müze sessizliğini ve kahvaltı sessizliğini sevdiğini söyleyen çok sayıda kullanıcı var. Siz ne dersiniz?


Yapay Zeka Ürünü Anime Animasyon Dünyasında Bir Kırılma Noktası mı?

Yapay zeka ürünü sanat eserleriyle ilgili tartışma, Corridor Digital’ın animesiyle animasyon alanında da alevlendi. Anime, yapay zeka güdümlü bir rotoskop gibi görünüyor.  Animasyonun yapımı için Stable Diffusion ve Dreambooth yapay zeka programlarıyla birlikte DaVinci Resolve kullanılmış. Diffusion ile canlı aksiyon görüntüleri animasyona dönüştürülmüş. Model, kostümlü aktörlerin görüntüleri kullanılarak eğitilmiş. Stil eğitimi için de muhtemelen Vampire Hunter D: Bloodlust kullanılmış. Arka planlar, Unreal Engine’de oluşturulmuş ve onlara da aynı stil uygulanmış. Yeşil ekran tekniği sayesinde hareketli görüntüler, arka planlarla birleştirilmiş. Sonuç, kesinlikle etkileyici.


Animasyon Stüdyosunda İşler Nasıl Yürüyor?

Başlangıç toplantısı, senaryo, storyboard, görsel hazırlık, seslendirme, ses tasarımı… Animasyon dünyasındaki yaratıcı bünyelerin her günü bu süreçlerle geçiyor. Kendi uyguladığı animasyon yaratım sürecini yine bir animasyonla anlatan Panic Studio Berthold Gone Wild ile bu konudaki ustalığını ortaya koyuyor. 3 dakikalık film, kendi animasyonunu hayata geçirmek için toplantı düzenleme, senaryo yazma, storyboard oluşturma, illüstrasyon, ses tasarımı ve kurgu süreçlerini öğrenen Berthold adlı – biraz şapşal – bir karakteri merkeze alıyor.


Tuhaf Bir Kedi Hikayesi: Catisfaction

André de Almeida, “Catisfaction” isimli kısa animasyonuyla izleyiciyi bir kedinin ve insanının gizemli dünyasında yolculuğa çıkarıyor. Lizbon’da yaşayan Almeida kendi kendini yetiştirmiş bir 3B animatör. Bu fllm için “Simba” isimli kendi kedisinden esinlenmiş. Kendisi film hakkında YouTube’da şu açıklamaları yapmış: “Bu, ilişkiler ve onların hayatımızı nasıl sonsuza kadar şekillendirebileceği hakkında bir hikaye… Aynı zamanda garip bir karakter ve onun sonsuzluğa giden yolu bilen kedisi hakkında. Belki de sadece bir adam ve bir kedi hakkında bir hikaye. Ama iyi bir tane.”


Hayali Bir Ekosistem

Somewhere Perhaps, gerçek dünyadan izler taşıyan hayali bir dünyanın olabilecek en sevimli, en masalsı tasvirlerinden biri. Çoğunlukla sudaki yaşamla benzerlikler taşıyan filmde, gerçekliğin ötesine geçilmiş ve fantastik bir ekosistem yaratılmış. Tasarım ve animasyon, yönetmen Martin Salfity’nin imzasını taşıyor. Kendisinin daha önce yer verdiğimiz çalışmalarına buradan göz atabilirsiniz. Masalsı varlıkları, çoğunlukla SideFX Houdini kullanılarak hayata geçirmiş. Nico Warschauer‘in hipnotik ses tasarımları ise bu varlıkların yaşadıkları ortamı ve hareketlerini en iyi şekilde tamamlamış.


Bruce Lee Tutkunları için Anime Serisi: House of Lee

Dövüş sanatlarının ve sinemanın efsanesi Bruce Lee’nin mirası, House of Lee adlı bir anime dizisiyle bir kez daha Lee tutkunlarıyla buluşacak Bruce Lee’nin kızı Shannon Lee’nin öncülük ettiği bu proje, Pekin merkezli anime stüdyosu Shockunit Studio ile işbirliği içinde gerçekleştirilmiş. Serinin tanıtım filminde, 2024/25 sezonunda yayına gireceği duyurulmuş.


Zaman Baskısı Altında Yaşamak

Gerçekten yavaşlamayı nasıl öğrenebiliriz? Peki ne zaman hızlanacağımızı biliyor muyuz? Yunan yönetmen Effie Pappa “In-Between” isimli stop-motion filminde, bu soruların etrafında etrafında dönüp duruyor. Pappa, bizzat kendisinin zamanla olan ilişkisinden ve saatin tik taklarını kazanmak için verdiği günlük mücadeleden ilham almış. Yönetmen, işlerin bu kadar hızlı ilerlemesinin, bir görevden diğerine geçmemizin ve her şeyi mümkün olan en hızlı şekilde yapmamızın çılgınca olduğunu vurguluyor. Bu “kronometre” etkisini, stop motionla muhteşem bir şekilde yansıtabilmiş.


Baskı Altında Çalışmanın Dayanılmaz Ağırlığı

Iulia Voitova, “La Plongeuese” isimli kısa animasyonunda tükenmiş hisseden profesyonel bir sporcunun yeniden ayağa kalkma sürecini anlatıyor. Iulia Voitova, özgün stiliyle internette geniş kitlelere ulaşabilmiş bir animasyon sanatçısı. Daha önce yaratıcı sürecin sancılarını metaforlar eşliğinde anlattığı Le Nuage adlı kısa animasyon filmiyle ilgi toplamıştı. 2020 yılında ise kolektif bir proje olan Flatten the Curve ile ekranlarda yer almıştı. Bu defa bir sporcunun gözünden insani duyguları aktardığı La Plongeuese (dalgıç) isimli kısa animasyonuyla karşımıza çıktı.


İş Hayatında İstenmeyenlerin Yarı Makine Olarak Geri Dönüşü

Julien David’in “Seniors 3000” isimli kısa animasyonu, yarı makineye dönüşen yaşlı bir sekreterin hikayesi üzerinden vahşi kapitalizmi analiz ediyor. Fransa bu yıl emeklilik yaşının yükseltilmesi, buna karşı yapılan protestolar ve polis şiddetiyle dünya gündemindeydi. Seniors 3000, Fransa’daki bu gündemin de etkisiyle oldukça ilgi görüyor. Zaten hikayeye yön veren başkarakterlerden biri de Macron’la benzerlikler taşıyan bir şirket sahibi. Daha sonradan bu karakterin ülkeyi de şirket yönetir gibi yönettiğine şahit oluyoruz. Filmin, elbette evrensel bir çekiciliği de var. Julien David bu filmde, kapitalist dünyanın üretkenlik ve verimlilik kılıfı altında iş hayatında yarattığı acımasız koşulları, zekice ve dikkatli bir şekilde tasvir etmiş.


Kumaş Katmanlarıyla Yaratılan Eşsiz Bir Uçurtma Hikayesi

Martin Smatana “The Kite” (Uçurtma) isimli stop-motion filminde, kumaş katmanlarını kullanarak hikayeyi destekleyen özgün bir estetik yakalıyor. İllüstratör ve animasyon yönetmeni Martin Smatana bu filmde, sert bir rüzgarın etkisiyle büyükbabasıyla beklenmedik bir yolculuğa çıkan gencin hikayesini anlatıyor. Ortak tutkuları uçurtma ancak filmde; uçurtma, uçmak, hava olayları ve birçok nesne metafor olarak kullanılış. Amaç çocukların da anlayabileceği bir yolla ölüm ve kayıp kavramlarını anlatmak.


LEGO için Yaratılan Lofi Girl Animasyonu

Yıllardır üretkenliğin peşinde koşanları, çalışırken veya ders çalışırken dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmaya teşvik eden. efsane karakter, LEGO tutkunlarının da konsantrasyonu artırmak niyetinde. LEGO Group ile YouTube kanalı Lofi Girl arasında yapılan iş birliğinin parçası olarak ünlü kanal, karaktere LEGO görünümü kazandırılmış bir animasyon yayınladı.


Bir Şeyler Satın Aldıkça Kontrolden Çıkan Bir Yaşam

Aaron Hughes, kendi yaşamından ilham alarak yarattığı kısa animasyon “Five Cents”te etkileyici bir kapitalizm eleştirisi sunuyor. Ödüllü animasyon, sürekli bir şeyler satın alan yalnız bir tüketicinin başından geçenleri konu alıyor. Film boyunca ufak tefek şeylere para harcayan çöp adam benzeri karakterin, hayatını kurtaracak bir konuda eli kolu bağlı kalıyor.


El Oyması Ahşap Kuklalarla Yaratılan Stop Motion Samuray Filmi

Stop motion samuray filmi “Hidari”, el oyması ahşap kuklalarla anime estetiğini birleştirerek animasyon dünyasına yeni bir soluk getiriyor. Film, Hidari Jingorō’nun hikayesini tahta kuklalarla anlatıyor. Japonya’nın Edo döneminde yaşadığı düşünülen heykeltıraş Hidari’nin, muhtemelen hayali bir kişilik olduğunu belirteyim. Filmin yönetmeni Masashi Kawamura, çocukluğundan beri uzun bir stop-motion animasyon filmi yapmayı hayal ettiğini ve “stop-motion samuray filmi” fikrinin yıllardır üzerinde çalıştığı bir şey olduğunu açıklamış.

Görsel: André de Almeida (Catisfaction)