Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Baskı Altında Çalışmanın Dayanılmaz Ağırlığı

Baskı Altında Çalışmanın Dayanılmaz Ağırlığı

Iulia Voitova, "La Plongeuese" isimli kısa animasyonunda tükenmiş hisseden profesyonel bir sporcunun yeniden ayağa kalkma sürecini anlatıyor.

Iulia Voitova, özgün stiliyle internette geniş kitlelere ulaşabilmiş bir animasyon sanatçısı. Daha önce yaratıcı sürecin sancılarını metaforlar eşliğinde anlattığı Le Nuage adlı kısa animasyon filmiyle ilgi toplamıştı. 2020 yılında ise kolektif bir proje olan Flatten the Curve ile ekranlarda yer almıştı. Bu defa bir sporcunun gözünden insani duyguları aktardığı La Plongeuese (dalgıç) isimli kısa animasyonuyla karşımızda.

Gergin sinirler, büzülmüş kağıt gövdeler

Ukraynalı sanatçı ve yönetmen bu filmde, tükenmişliğin ve bitkinliğin ardından gelen topyekun çöküşü ve hareketsizliği işliyor. Filmin başkahramanı, profesyonel bir kadın yüzücü. Sıkı antrenman programı ve koçunun bitmek bilmeyen düdük sesi onu o kadar tüketiyor ki kahramanımız sonunda kariyerinden tamamen vazgeçme noktasına geliyor. Yetenekli bir masörü ziyaret eden sporcu, sonunda biraz rahatladığını fark ediyor. Voitova sporcunun gergin olduğu bu süreci, kıvrılmış kağıtla zekice tasvir etmiş. Kağıdın açılması, sinirlerin masajla gevşediğini harika bir şekilde ortaya koyuyor. Yüzücü masörün yardımıyla küllerinden yeniden doğarken aslında filmin asıl kahramanının masör olduğunu fark ediyoruz. Sırada tükenmiş bir halde masörün yardımını bekleyen bir tenisçi olduğunu görüyoruz.

La Plongeusese, yönetmenin Fransa’nın Valence kentindeki bir animasyon film okulu olan La Poudrière’de hazırladığı mezuniyet projesiymiş. İki hafta önce Vimeo’da yayınlanan stop-motion film, Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Filmin müziği Lawrence Williams’ın imzasını taşıyor.

Görsel: Vimeo