Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Louis’nin Zihin Dünyasına Yolculuk

Louis’nin Zihin Dünyasına Yolculuk

8,5 yaşındaki otizmli çocuğun hayata bakışını ve yeni okuluna geçişini anlatan Louis' Shoes, günlük yaşamın ritüellerini Louis’nin gözünden aktarıyor.

Konu başkalarını anlamak, onların duygu, düşünce, zihinsel durumları ve yaşantıları hakkında fikir edinmek olduğu vakit empati kurmak mühimdir. O insanın gözünden farklılığı görebilmek bize yeni bir bakış açısı kazandırır. Jean-Géraud Blanc, Théo Jamin, Ka Yu Leung ve Marion Philippe tarafından oluşturulan 5 dakikalık Les Chaussures de Louis (Louis’ Shoes) isimli kısa animasyon da söz konusu başkalarının davranışlarını anlamak olduğunda öğretici ve duygusal hikayesiyle izleyiciyi keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Küçük mavi ayakkabılarıyla zorlukların üstesinden gelen Louis

Louis’ Shoes, yaratıcı ekibin Ecole MoPA animasyon film okulu mezuniyet projesi olarak ortaya çıkıyor. Kısa animasyon film 8,5 yaşındaki otizmli Louis’nin dünyayı nasıl deneyimlediğine, insanları ve hayatı nasıl gördüğüne odaklanıyor. Tamamen onun bakış açısından izlediğimiz olaylarda otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için kafa karıştırıcı ve farklı olabilecek olaylar anlatılıyor.

Hikaye, yeni okulunda kendini tanıtmak üzere tabureye çıkan Louis’nin diğer çocuklarda görmediğimiz benzersiz bakış açısını ele alıyor. Louis ve onun 33 numaralı mavi ayakkabısı anlatının kahramanları olsa da filmde yan karakterler de bulunuyor. Ancak Louis’nin bakış açısının baskınlığını en son sahneye kadar hissedebiliyoruz. Yan karakterlerin hiçbirinin yüzünü bir şekilde görmüyoruz. Bu da insanların gözlerinin içine neden bakmalıyız ya da selam verirken ellerimizi neden sallamalıyız sorularını kendine soran Louis’nin bakış açısını daha derinden hissetmemize imkan tanıyor.

Louis’nin gözünden dünyayı deneyimleyip onun kendine has yolunda ilerlerken aynı zamanda kimileri için zor ya da anormal gözükmeyecek olayların ne denli cesaret ve güç gerektiren bir süreç olduğuna şahit oluyoruz. Otizmli bireylerin dünyayı olağan dışı görme biçimleri, günlük hayatta kabul edilen normlara karşı sorgulayıcı tavırları filmde de kendine yer buluyor. Karakteri ve onun deneyimlerini yaratırken otizmli kişilerin referanslarıyla ilerleyen ekip bu sayede kısa film boyunca özgün, sıcak ve empati hissi yüksek anlatı ortaya koyuyor.

Louis’nin dünyası küçük bir çocuğun sesiyle hayat buluyor

Tabii ki Louis’ Shoes isimli animasyondan bahsederken Louis’nin mavi ayakkabılarını da es geçmemek gerekiyor. Ayakkabılarıyla hayatına ve günlük ritüellerine yön veren başkahraman, otizimlilerin kendilerini daha fazla uyarma davranışına sahip olması gerçeğini bu mavi ayakkabı üzerinden izleyiciye yaşatıyor. Ayakkabıları Louis’nin aşıp geçmesi gereken yolları ve zorlu yolculukta ona eşlik eden yardımcıyı temsil ediyor. Hikayenin sonu bu nedenle daha duygusal bir çıkarıma imkan tanıyor.

Kısa filmdeki animasyonların yanı sıra Louis’nin sesi olan ve onun yolculuğunu anlatan ses de anlatıya değer katan bir etken. Filmin yaratıcıları başlangıçta bir yetişkinle çalışmayı düşünmüş olsa dahi hikayenin yapısını ve zaman algısını gereksiz yere karmaşıklaştıracağı için bir çocuğu kullanmayı tercih ediyor. Filmin yaratıcılarından Théo Jamin ailesine ziyarete gittiği sırada Ronan isimli akrabasıyla kısa bir deneme yapıyor ve ekip tecrübesi olmasa da bu küçük çocukla filmin seslendirmesini gerçekleştiriyor.

Dünya çapındaki festivallerde de gösterilen film Öğrenci Akademi Ödülleri’nde (2021 Student Academy Awards) animasyon kategorisinde altın madalya kazandı. 2022 Akademi Ödülleri’nda En İyi Kısa Animasyon kategorisinde kısa listeye girmeyi ve Oscar ödülü için yarışmayı hedefleyen film kısa sürelide olsa çevrim içi izlenebiliyor.

Louis’ Shoes animasyon filmi hakkında daha fazla bilgi almak ve yapım süreci hakkındaki detayları öğrenmek için Instagram hesabına ya da internet sitesine göz atabilirsiniz.

Künye

Yönetmen: Jean-Géraud Blanc, Théo Jamin, Ka Yu Leung, Marion Philippe
Seslendirme: Ronan Guilloux
Müzik: Lolita Del Pino

Görsel: Louis’ Shoes