Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Büyüleyici Optik Yanılsamalarla Bezeli Animasyon Film

Büyüleyici Optik Yanılsamalarla Bezeli Animasyon Film

Hipnotize çizimleriyle algı üzerinde sürekli oyun oynayan kısa film A Mind Sang bir anne ve çocuğunun hikayesini eş zamanlı olarak anlatıyor.

Zihnin bilinmeyen bir görüntüyü kendi tanımlanabilir standartlarında algıladığı, boyutun çizgiler arasında kaybolduğu optik yanılsamalar her zaman dikkat çekici olmuştur. Cansız nesnelerde bir anda yüzler görmek, insan bedeninden daha büyük bir resme ulaşmak, görünmeyeni bir anda görünür kılmak aynı anda iki veya daha fazla durumu anlatmaya yardımcı olur. Algı, yeniden doğuş ve dönüşüm hakkındaki kısa film A Mind Sang da yanılsamalardan ve perspektiften oluşuyor. Paralel hikaye anlatımı üzerine ilerliyor. Filmde, bir anne doğumdan önceki son anlarında çocuğunun hayatının kendi hayatına ne kadar benzeyeceğini görüyor. Her kare eşzamanlı iki hikayeyi anlatıyor. Filmde görsel anlatım şiirsel bir şekilde izleyicinin karşısına çıkıyor.

A Mind Sang optik yanılsamaları unutulmaz bir müzikal ile harmanlıyor

Film yapımcısı Vier Nev tarafından hazırlanan animasyon kısa film A Mind Sang yaklaşık altı dakika boyunca rüya gibi bir anlatım sunuyor. Her bir sahne yeni bir perspektifin kapısını açıyor. Filimin görsel anlatımı ilk dakikalarda izleyicinin konu üzerine yoğunlaşmasına engel oluyor gibi gözükse de optik illüzyonlar ilerledikçe tematik omurga oturuyor ve izleyici kendini hikayenin içinde buluyor. Deneysel film duygu yüklü, sembolik görüntülere dayanıyor. Bu da izleyici duygu yoğunluğu yüksek bir anlatımın içerisine sürüklüyor.

Çizim yapmayı seven ve bu çizimlerde hep bir algı oyunu yaratmak isteyen Vier Nev, kısa filmiyle bu isteğini sonuna kadar başarıyor. Negatif alanları iki farklı sahneyi tek görüntü üzerinde birleştirmek için kullanıyor. Farklı perspektiflerden anlatım sunuyor. Başlangıçta filmi siyah beyaz yapmayı düşünün yönetmen renk kullanarak ifadeleri ve duyguları daha net anlatabileceğini düşündüğü için bu fikirden vazgeçiyor. Filmde doğumun ve kimliğin farklı kültürel temsilleri hakkındaki çizimleri yer alıyor. 20 farklı çizimle başlayan yapım sürecinin ardından çizimlere renkler de eklenince ortaya zihin kıvrımlarını zorlayacak keyifli bir yolculuk çıkıyor.

Yönetmen Vier Nev şimdilerde önümüzdeki yıl başlaması planlanan bir sanal gerçeklik deneyimi üzerine çalışmalar yürütüyor. VR deneyimi üzerine odaklandığı için yakın gelecekte bir başka kısa film çekmeyi düşünmüyor. 2020 Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nden ödülle dönen A Mind Sang kısa filminin festival süreci devam ediyor.

Künye

Yönetmen: Vier Nev
Animasyon: Vier Nev
Müzik: Yanis El-Masri
Ses: Francisca Dores, Henrik Ferrara
Müzisyenler: Simão Pinto, Melanie Gil, Ana Teixeira, Gabriela Pereira, Joana Lima, António Lopes, Adriana Gonçalves, José Miguel Oliveira, Cristiana Azoia, Luis Oliveira, Pedro Jerónimo, José Santos, Alice Abreu, Daví Rabog, Tiago Rodrigues, Yuri Gomes, Catarina Gonçalves, Luís Silva, João Geraldo, Dinis Lecomte, Amã Oliveira

Görsel: Vier Nev, Vimeo