Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kaydırma Terapisi

Kaydırma Terapisi

Eurofarma ve Dentsu Creative, Parkinson hastalığının yüzdeki semptomlarını yavaşlatabilen sosyal medya etkileşimli bir yapay zeka aracı geliştirdi.

Brezilyalı ilaç üreticisi Eurofarma, Parkinson hastalarının yüz ifadeleri aracılığıyla hastalığın semptomlarının ilerlemesini yavaşlatabilmelerini sağlayan deneysel bir yapay zekâ aracı geliştirdi. Dentsu Creative Arjantin, Brezilya ve ABD ekiplerinin iş birliğiyle geliştirilen ‘Scrolling Therapy’ adlı AI aracı, hastaların yüz ifadelerini kullanarak sosyal medya etkileşimlerini kontrol etmelerini sağlıyor.

Parkinson hastalarının yüzde 89’u hastalığın ilerleyen safhalarında mutluluk, şaşkınlık, öfke gibi duygularını mimiklerine yansıtamayarak bir iletişim engeli olan hipomimi adlı yüz ifadesinde donukluk sorunundan muzdarip oluyorlar. Bu mimik kaybını yavaşlatmaya yardımcı olmak için bazı yüz egzersizleri mevcut ancak istatistiklere göre hastaların yalnızca yüzde 3’ü bu egzersizleri düzenli olarak yapabiliyor.

Kullanıcıların sosyal medyada gezinirken etkileşim kurmak için yüz ifadelerini kullanmalarını sağlayan yapay zekâ aracı, Parkinson hastalarının önerilen günlük 45 dakikalık yüz egzersizi rutinini eğlenceli bir hale getiriyor. Gülümseme, şaşkınlık veya üzüntü gibi farklı yüz ifadeleri, kullanıcıların sosyal medya platformlarındaki akışı yukarı veya aşağı kaydırmalarını; videoları oynatmalarını veya sıradaki içeriğe geçmelerini sağlıyor. 

Ekran komutlarını yönetmek üzere beş yüz hareketinin tanımlandığı yapay zekâ destekli uygulama, Facebook ve Instagram ile entegre durumda. Kullanıcılar egzersizlerde ilerledikçe ekranda ifadelerin başarılı olduğunu gösteren mesajlar beliriyor. 45 dakikalık aktivite tamamlandığında ise doktorlar tarafından tavsiye edilen günlük hedefe ulaşılmış oluyor. 

Parkinson hastaları uygulamayı akıllı telefon veya tablet olmak üzere herhangi bir mobil cihaza indirerek sosyal medya hesaplarını ile eşleştirmeleri halinde kolaylıkla kullanabilirler. Scrolling Therapy, İngilizce, Portekizce ve İspanyolca olmak üzere üç dilde ücretsiz olarak Google Play ve yakın zamanda da  Apple App Store’dan indirilebilir. 

Parkinson ile mücadelenin Dentsu Creative için özel anlamı

“Günde 45 dakika aynanın karşısına oturup yüz ifadenizin gözlerinizin önünde değişimini izlemek çok zor. Hastalıkla yaşamak zaten her gün aynanın karşısına çıkmadan yeterince zor.” diyen ve kendisi de bir süredir Parkinson hastalığı ile mücadele eden Dentsu Creative Arjantin Offshore Hizmetler Direktörü Sebastian Porta, bu nedenle sosyal medyada gezinme gibi eğlenceli bir aktivite aracılığıyla tüm hastaları destekleyebilecek bir teknoloji geliştirme fikrini sevdiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 8,5 milyon insanın Parkinson hastalığından etkilendiğini tahmin ediyor. Meslektaşları Sebastián Porta’yı desteklemek ve Parkinson topluluğuna yardım etmek amacıyla Brezilya Parkinson Derneği ile iş birliği yapan Dentsu Creative ekibi, yapay zekânın son dönemdeki hızlı gelişiminden ilham alarak geliştirdikleri projeyi aynı adlı kampanya ile tanıtıyor. Kampanya filmlerini aşağıda izleyebilirsiniz. 

Görseller: Twitter, Instagram, Youtube