Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mabu: İyileşmenize Yardımcı Bir Robot

Mabu: İyileşmenize Yardımcı Bir Robot

Catalia Health'in geliştirdiği Mabu ilaç atığını azaltmayı hedefliyor.

Yapay zeka (AI) ve robotlar artık hemen hemen her sektöre girdiler. Sağlık sektörü de bunlardan biri. Yapay zeka artık kanseri tespit edebiliyor ve robotlar hemşirelik görevlerini üstlenebiliyor. Tabii ki bir yandan da sağlık unsurlarını makinelere teslim etmek ne kadar riskli ve etik gibi tartışmalar sürüyor. Yani anlayacağınız üzere hala tartışılmakta ama kattıkları pozitif değerler de bilinmekte. Hatta biz de hasta çocuklar için üretilen akıllı oyuncak Onky‘den, ilaçlarınızı almanızı hatırlatsın diye tasarlanan akıllı kapak Pillsy’den daha önce bahsetmiştik. San Francisco merkezli dijital sağlık firması Catalia Health tarafından üretilen Mabu da onların arasına sevimliliğiyle katılıyor.

Arkadaş Canlısı Bir Robot

Mabu sağlık hizmeti sağlayan, sizinle arkadaşlık eden bir robot. Adını Japonca mabutaki(göz kırpmak) ve mabudachi(yakın arkadaş) kelimelerinin ortak kısaltmasından alıyor. Mabu sizinle kişilik ve tedavi ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiş günlük konuşmalar yapıyor ve sağlık uzmanınıza sizin hakkınızda geri yanıt gönderiyor. Size, ne zaman ilaç içeceğinizi hatırlatıyor ve sürecinizi takip ediyor. Yüz takip sistemi ile de sizi takip edebiliyor ve bu sayede göz teması kurduğu daha insana benzer bir iletişim kurabilir.

Mabu İlaç Atığını Desteklemiyor

2015’te fikri ortaya çıkaran Catalia Health, o zamandan beri Mabu’yu geliştirmek için çalışıyor. Sadece Amerika’da, insanlar ilaçlarını reçeteye uygun almadığı için yılda neredeyse 300 milyon dolar gereksiz ilaç harcaması yapıldığını araştıran ekip Mabu’yu bu fikrin üzerine inşa ediyor. Catalia Health, Mabu ile ilaç atığını azaltmayı hedefliyor. Çok basit bir arayüze sahip olan Mabu, her yaştan insanla kolayca sohbet kurabiliyor. 

Görsel: Catalia Health