Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Enflasyonu Takip Eden Yemek Kitabı

Enflasyonu Takip Eden Yemek Kitabı

Kanadalı gıda dağıtım şirketi SkipTheDishes, ucuz ve sağlıklı yemek seçenekleri sunmak amacıyla fiyat değişimlerini takip ederek tarifler öneren yapay zekâ destekli bir yemek kitabı geliştirdi.

Kanadalı gıda dağıtım şirketi SkipTheDishes, Kanadalılara hem ucuz hem de sağlıklı yemek seçenekleri sunmak amacıyla fiyat değişimlerini takip eden yapay zekâ destekli Inflation Cook Book‘u (Enflasyon Yemek Kitabı) piyasaya sürdü. Her ne kadar geçtiğimiz Şubat ayında 13 aylık bir dönemin ardından ilk kez düşüş eğilimi göstermiş olsa da, geçen yıldan bu yana Kanada son 40 yıllık tarihinin en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor.


Günlük olarak yapılacak yemeğe karar vermek yeterince zor olabiliyorken, bu kararın üzerine eklenen fiyat baskısı işleri daha da zorlaştırabiliyor. Artan gıda fiyatlarına karşı Kanadalılara destek sağlamak ve hayatlarını kolaylaştırmak isteyen SkipTheDishes, her hafta düzenli olarak fiyatı artan ve azalan ürünlerin takip edilerek fiyat değişimlerine uygun yemek tariflerinin sunulduğu bir yapay zekâ aracı geliştirdi.

Veri analitiği teknolojisinden yararlanan Inflation Cook Book, ülke çapında 80’den fazla lokasyonda yaklaşık 400 ürünün fiyat takibini yapabiliyor. Besin küratörlüğü yaparak bir beslenme uzmanı ve şef işlevi gören yapay zekâ, uygun fiyatlı ürünlerin kullanıldığı sağlıklı yemek tarifleri öneriyor. Platformda kullanıcılar önce bulundukları lokasyonu, hane büyüklüğünü ve haftalık market bütçelerini seçiyorlar.

Kullanıcılar, bütçe ve tüketim alışkanlıklarına göre uygulamanın arayüzünü kendileri için özelleştirebilir ve sık kullandıkları ancak fiyatları sürekli oynayan ilk 10 malzemenin değişimlerini düzenli olarak takip edebilirler. Mobil web tarayıcılar üzerinden erişilebilen Inflation Cook Book projesi, sekiz milyondan fazla Kanadalının artan gıda maliyetiyle başa çıkmak için son zamanlarda öğün atladığını belirten Dentsu Creative Canada iş birliğiyle hayata geçirildi.

Temelde konsept, geçtiğimiz günlerde Londra’da tanıtılan web tabanlı Yellow Sticker Cook Book uygulamasına benziyor. Birleşik Krallık’taki marketlerde son kullanma tarihi yaklaşan ve bu nedenle indirime giren ürünleri işaretlemek için sarı etiketler kullanılıyor. Bu uygulamadan yola çıkan Uncommon Creative Studios, Google Vision API kullanarak tüketicilere indirimli ürünlerle yapabilecekleri yemek tarifleri sunan bir uygulama geliştirdi.

Görseller: Inflation Cook Book