Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ChatGPT IKEA’nın Tasarım Laboratuvarında

ChatGPT IKEA’nın Tasarım Laboratuvarında

IKEA'nın tasarım laboratuvarı Space10, ChatGPT yardımıyla İstanbul dahil 140 şehir için yerel malzemelerden oluşan yemek tabağı konsepti tasarladı.

IKEA‘nın araştırma ve tasarım laboratuvarı Space10, üretken yapay zekâ ChatGPT’yi kullanarak birbirinden yaratıcı işlere imza atıyor. Yakın zamanda bir zarfa sığdırmayı planladığı yalnızca 10 kilogram ağırlığında bir kanepe tasarlayan Space10, bu kez tasarımcıları kendi bölgelerinde daha kolay bulunan malzemelerden sofra takımları üretmeye teşvik eden çevrim içi etkileşimli bir harita geliştirdi.

Products of Place adlı proje için kreatif stüdyo Oio ile iş birliği yapan Space10, İstanbul dahil olmak üzere dünyanın çeşitli şehirlerindeki düşük emisyona sahip yerel malzemelerden yola çıkarak 140 yemek tabağı konsepti tasarladı. Tasarım ekibi, yerel olarak bulunabilecek malzemeleri belirleyebilmek amacıyla tarımsal kalıntılardan, inşaat atıklarından ve üretim kesintilerinden veri noktaları toplamak üzere ChatGPT’yi kullandı.

Yapay zeka ile yerelleştirilmiş tasarım olarak da adlandırılan proje ile Space10, farklı lokasyonlarda yerel olarak bol bulunan malzemeleri vurgulayan etkileşimli bir haritayla yapay zekâ deneylerine devam ediyor. “Hangi kavramların iyi olduğuna ve geliştirmeye geçilmesi gerektiğine karar vermek için hâlâ insan küratörlüğü gerekiyor. Bu yeni yapay zeka entegrasyonu mükemmel değil ve bu platformların güçlü yönleri kadar zayıf yönleri konusunda da şeffaf olmak istiyoruz.” diyor Space10’dan Alexandra Zenner.

Products of Place kapsamında Amsterdam için bisiklet parçalarından oluşan bir tabak tasarlanırken, İstanbul’u anlatan tabak tasarımı yapay zekâ tarafından fındık kabuklarıyla eşleştirildi. Şehri anlatan ve onunla özdeşleşen tonla şey varken pek çoğumuzun İstanbul için yadırgayabileceği bir tercih olan fındık kabuğu, ChatGPT’nin gözden kaçırmadığı önemli bir detay. Zira Şile dahil olmak üzere şehrin kuzeyinde fındık yetiştiriciliğiyle uğraşan halen önemli oranda üretici bulunuyor.

Web sitesindeki tanıtım metninde günümüzde tüketilen pek çok ürünün artık üretilip kullanıldığı yerleri temsil etmediğine dikkat çeken tasarım ekibi, tedarik zincirinin küreselleşmesiyle birlikte daha fazla emisyon ve daha fazla atıkla baş başa kaldığımızı hatırlatıyor: “Üretken yapay zeka araçlarından dünyanın farklı yerlerindeki beklenmedik malzeme bolluğunu belirlemesini isteyerek, bol olanın genellikle israf olduğunu ortaya çıkardık.”

Space10, Products of Place’da yapay zekâ ile tasarımcıları yerel malzemelerin atıklarını kullanarak tasarım yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje ile ilgili detaylı bilgiyi web sitesinden edinebilir; etkileşimli haritayı ise bu bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SPACE10 (@space10)’in paylaştığı bir gönderi

Görseller: Space10, Instagram