Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kumaş Katmanlarıyla Yaratılan Eşsiz Bir Uçurtma Hikayesi

Kumaş Katmanlarıyla Yaratılan Eşsiz Bir Uçurtma Hikayesi

Martin Smatana "The Kite" (Uçurtma) isimli stop-motion filminde, kumaş katmanlarını kullanarak hikayeyi destekleyen özgün bir estetik yakalıyor.

Bazı animasyonlar var ki biçimle içeriğin birbirini nasıl en mükemmel şekilde tamamlayabileceğini gösteren birer ders gibiler. Biçim söz konusu olduğunda da kullanılan malzeme çok önemli. Sözcüklerle ya da senaryonun kendisiyle anlatılamayan şeyleri malzemenin kendine has özellikleriyle anlatabilen stop-motion’ların başarısı bunun kanıtı. Aşka dair anlatılması güç durumları yün, keçe ve kumaş gibi tekstil malzemeleriyle anlatan A Love Story bunun en güzel örneklerinden biriydi. Martin Smatana’nın The Kite (Uçurtma) isimli stop-motion’ı da malzemenin karakteristik doğasını sonuna kadar kullanarak anlatımını güçlendiren bir animasyon.

Semboller eşliğinde duygu yüklü bir buluşma

İllüstratör ve animasyon yönetmeni Martin Smatana bu filmde, sert bir rüzgarın etkisiyle büyükbabasıyla beklenmedik bir yolculuğa çıkan gencin hikayesini anlatıyor. Ortak tutkuları uçurtma ancak filmde; uçurtma, uçmak, hava olayları ve birçok nesne metafor olarak kullanılış. Amaç çocukların da anlayabileceği bir yolla ölüm ve kayıp kavramlarını anlatmak.

Smatana film hakkında şu açıklamayı yapmış: “Film, küçük bir çocukla büyükbabası arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Ölümün hayatın doğal bir parçası olduğunu gösteriyor, ancak bu yolculuğumuzun sonu anlamına gelmek zorunda değil. Her ikisi de yaşlarını simgeleyen katmanlardan yapılmış. Oğlan bu katmanlardan birçoğuna sahip… Önünde uzun bir hayatı var. Ancak büyükbaba, katmanlarının çoğunu çoktan kaybetmiş. Yaşlandıkça zayıflıyor ve ömrünün sonunda bir kağıt kadar ince kalıyor. Bir gün, rüzgar onu usulca uçuruyor ve gökyüzüne çıkarıyor.”

Smatana ve ekibi, setleri dört mevsimi temsil edecek farklı desenler ve renk paletleri kullanarak inşa etmiş. Bunu yapabilmek için de Smatana’nın memleketi Prag’daki ikinci el dükkanlarını gezerek tekstil malzemeleri toplamışlar. Çok sayıda kumaş parçasından yaratılan yorgan benzeri bir manzara, sanatçının kendi büyükannesinin ve büyükbabasının evini ziyaret ettiğinde altında uyuduğu bir patchwork battaniyeden ilham alıyor.

Sanatçının üç yıl önce FAMU Film Okulu’ndaki mezuniyet projesi için yarattığı film, altmıştan fazla uluslararası ödül kazanmış. Öğrenci Oscar’larında yarı finale aday gösterilmiş ve 2014’te New York’taki Museum of Modern Art’ın film kütüphanesinde de yerini almış. YouTube’da ise birkaç gün önce gösterime girmiş. Filmin orijinal ismi Pouštět draka / Šarkan.

Smatana, filmin kamera arkası görüntülerini Instagram’ında ve internet sitesinde paylaşıyor. Yeni projeleri için kendisini takip edebilirsiniz.

Görsel: YouTube