Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yünden Bir Aşk Hikayesi

Yünden Bir Aşk Hikayesi

Anushka Naanayakkara’nın yün, keçe ve kumaş parçaları gibi malzemeler kullandığı stop-motion filmi "A Love Story", aşka dair anlatılması güç durumları bu tekstil malzemelerinin olanaklarıyla görselleştiriyor.

Strese girince yüzü eriyen bir karakter üzerinden sosyal fobiyi anlatan Facing it, genç bir balinanın sesini arayışını eski bir animasyon tekniğiyle anlatan The Bird & the Whale, Çin’in tek çocuk politikasını bir çocuğun gözünden anlatan Sister ve egzotik hayvan ticaretini kafesteki bir kuşun gözünden görmemizi sağlayan Birdlime son dönemde keşfettiğimiz en etkileyici animasyonlardandı. Bu animasyonların ortak özelliği, hem biçim hem de içerik olarak fark yaratabilmiş olmalarıydı. Kimi zaman soyutlamaya başvurarak, normalde ifade edilemeyecek duygu ve düşünceleri görselleştirmeyi başarmışlardı. Şimdi ise Anushka Naanayakkara’nın aşkı benzersiz bir şekilde işlediği A Love Story var sırada.

A Love Story, malzemenin doğasını avantaja dönüştürüyor

2017’de Bafta ve geçtiğimiz yıl British Animation Awards başta olmak üzere pek çok ödül alan A Love Story, Vimeo tarafından Staff Pick seçilerek geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi. Film yün ve keçe ile yapılmış çoğu şirin animasyonun tersine tuhaf bir atmosfere sahip. Karakterler yünden yapılmış birer kafadan ibaret. Bu noktada da malzemenin sınırlı doğası bir avantaja dönüşüyor aslında. Örneğin birbirlerine ip parçaları göndererek kur yapıyorlar. Aşkın yarattığı heyecan, trajedi ve derbederlik gibi durumları da yine yünün ve kumaş parçalarının yarattığı farklı estetik olanaklarla gösteriyor Anushka Naanayakkara. Tıpkı gerçek yaşamdaki ilişkiler gibi birbirine dolaşmış, neşeyi, acıyı, hüznü ve boşluk duygusunu arka arkaya yaşatan bir ilişki izliyoruz.

İp parçaları filmde farklı kompozsiyonlara dönüşerek, ilişkinin etkilerini ve aşıkların birbirleri üzerindeki etkilerini görselleştiriyor. Özellikle beyaz olan karakterin, renkli karakterin etkisi altında kaldığını bu şekilde anlıyoruz. Yine ayrılık zamanı geldiğinde siyah keçe her yeri kaplayarak iki tarafın da duygularını anlamamızı sağlıyor.

Filmde aşkın yarattığı sıkıntılara geniş yer verişmiş olsa da yönetmen Anushka Naanayakkara, amacının “bu türden deneyimler yaşayan izleyicilerin içini rahatlatmak” olduğunu belirtmiş. Naanayakkara’nın çalışmalarını internet sitesi, Vimeo kanalı, YouTube kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

A Love Story

Filmin yapım aşamasına dair video ve fotoğraflar:

Görsel: Vimeo