Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğmamış Bir Kız Kardeşin Hikayesi: Sister

Doğmamış Bir Kız Kardeşin Hikayesi: Sister

Çinli yönetmen Siqi Song ülkesinin uygulamış olduğu tek çocuk politikasından dolayı doğmamış olan kardeşine ithaf ettiği animasyon film "Sister" ile küçük bir erkek çocuğunun hislerini aktarıyor.

Tek çocuk olmak kimi çocuklar ve aileler için bir tercihin sonucu iken durum bazen böyle olmayabiliyor. Tek çocuk olmak özellikle 90’lı yıllara kadar aslında benzersiz ve farklı hissettirirken bunun bir tercih değil zorunluluk sonucunda ortaya çıkmış olması hissedilen duyguyu değiştirebilir. Yazar, yönetmen ve animasyoncu Siqi Song ikinci çocuğun nadir ve eşsiz olduğu Çin’den ülkenin politikasını, ailelerin yaşam tarzını ve hayallerini ele adlığı kısa animasyon Sister ile kendi hikayesine değiniyor.

Çin’in tek çocuk politikasının bir aile üzerinde bıraktığı etki

Animasyoncu Siqi Song, Çin’in uygulamış olduğu tek çocuk politikasının derin kişisel etkilerini güçlü bir animasyon kısa film ile aktarıyor. Sister isimli stop motion film ülkenin 1979 ila 2015 arasında uyguladığı politikanın bir aile üzerinde bıraktığı etkiyi mercek altına alıyor. Filmin kahramanı olan erkek çocuk yaşamını doğmamış olan kardeşinin ve ebeveynlerinin karışık aile dinamikleri üzerinden ele alıyor. Song, eğer bir kardeşe sahip olsaydı farklı bir hayatının olacağını söylüyor. Bu hikayeleri yaşayamamış olsa da kendi ile benzer hikayeyi paylaşan insanlara ithafen Sister stop motion filmini hazırlıyor.

Siqi Song solgun renkler ile animasyona nostaljik hava katıyor

Bugün size küçük kız kardeşimden bahsetmek istiyorum.” sözleri ile açılan film kız kardeşi ile büyüyen bir erkek çocuğunun çocukluk anılarını anlatıyor. Animasyon durgun ve klasik bir hikaye girişi ile başladıktan sonra işler farklı gitseydi hayatın nasıl olacağını göstermeyi hedefliyor. Küçük kız kardeşe sahip olmanın can sıkıcı ve sinir bozucu taraflarını gösteren yönetmen hikayesini sona saklıyor. Ülkenin uygulamış olduğu politika yüzünden erkek çocuğun aslında doğmamış olan kardeşi ile neler paylaşmış olabileceğini ve bu durumun getirdiği duyguyu izleyici ile paylaşıyor.

Cesur ve etkili görsel anlatım dilini solgun renklerle birleştiren animasyonda küçük kız kardeşinin kafasındaki kurdele dışında canlı renkler barındırmıyor. Renkler animasyona nostaljik bir hava katıyor. Biyografik anlatım ve hayal gücü filmin merkezini oluştursa da politik kararların etkilemiş olduğu keskin sonuç diğer tüm olayları geri planda bırakıyor.

Bingyang Liu tarafından seslendirilen hikaye Austin Film Festivali’nde Jüri Ödülü ve Hollyshorts Film Festivali’nde En İyi Animasyon Kısa Ödülü’nü kazandı. Bu yıl SXSW 2019’da da The Coin isimli kısa bir film yayınlayan Song şu an iki yeni proje üzerinde yoğunlaşmış durumda. Los Angeles merkezli yönetmen ve animasyoncu çizgi roman uyarlaması kısa film ve uzun metrajlı film üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Yönetmenin yeni projelerini Instagram hesabı üzerinden takip etmek mümkün. Siqi Song’un diğer filmlerine internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

View this post on Instagram

#stopmotion #filmmaking

A post shared by 宋四七 | Siqi Song (@siqi.song) on

Yazar: Siqi Song
Yönetmen: Siqi Song
Seslendirme: Bingyang Liu
Müzik: Karen Tanaka
Kostüm: Jessica Dabovich
Ses Tasarım: Nick Ainsworth

Görsel: Vimeo, thisiscolossal