Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Öne Çıkan Trend Raporları [Bigumigu’da 2022]

Öne Çıkan Trend Raporları [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: TikTok'tan Pinterest'e, Reddit'ten WeTransfer'e 2022 yılını anlamlandıran ve 2023 yılına ışık tutarak ilham veren trend raporları.

Onlarsız bir yıl sonu ve yeni yıl başlangıcı elbette düşünülemez. Geride bıraktığımız yılı anlamlandıran ve önümüzdeki yıl için ilham veren trend raporlarından söz ediyoruz. Milyarlarca verinin beslediği rapor çalışmaları olmasa, deniz yosununun mutfaklardaki yükselişi ya da Instagram IG’nin artık bir flört uygulaması olarak konumlandırıldığı kuvvetle muhtemel ilk bakışta akıllara gelmeyebilir. Günlük hayatta maruz kaldığımız bilgi bombardımanı arasından sıyrılarak belli konularda zaman tasarrufu sağlayan hap tespitler ve öngörüler sunan bu çalışmalar, bu açıdan gözden kaçırılmamalı.

Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, bilhassa yıl sonuna doğru yoğunlaşan ancak yıl içinde de bulunduğumuz döneme ışık tutan trend raporlarına bir kez daha dönüp bakıyor; gözden kaçıranlar için ise yeniden hatırlatıyoruz.

TikTok’tan Markalar İçin 2023 Yılı Trendleri

Kısa zamanda yarattığı dev etki ve ulaştığı büyük kitle nedeniyle TikTok’tan gelen veri ve öngörüler özellikle marka ve pazarlama profesyonelleri için oldukça değerli. Genel kullanıcı etkinliğine dayanarak hazırladığı trend raporlarının bu yıl üçüncüsünü yayınlayan TikTok’un bu çalışmasında öne çıkanları, Bigumigu olarak gözden kaçıranlar ve iletişim profesyonelleri için derledik. Detayları bu haberimizden okuyabilirsiniz.


Adobe 2023 Yaratıcı Trendleri

Aralık ayının başında 40. yaşını kutlayan ve bu yıl tasarım platformu Figma’yı satın alarak görsel tasarım dünyasında kendinden hayli söz ettiren Adobe, 2023 yılı için hazırladığı yıllık yaratıcı trendler raporunu yayınladı. 6 yıldır düzenli olarak yayınladığı trend raporunda bu yıl öne çıkardığı 4 yaratıcı trendin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.


2023 Instagram Trend Raporu’ndan Öne Çıkanlar

2023 Trend Raporu’nda metaverse, güzellik, moda, müzik, kültür ve finans alanlarındaki öngörülerini paylaşan Instagram, 2023 Trend Raporu’nu yayınladı. Z kuşağının tanımladığı kültürel ve sosyal trendlere ilişkin veri odaklı bir kılavuz olarak nitelendirilen rapor çalışması, aynı zamanda ABD genelinde Z kuşağına yönelik yapılan bir anketi ve içerik üreticilerle yapılan bir dizi video röportajı içeriyor. 2023 Trend Raporu’nun öne çıkan başlıklarına bu haberimizden göz atabilirsiniz.


Pinterest’in 2023 Trend Öngörüleri

Son üç yıldır öngördüğü trendlerin yüzde 80’i gerçekleşen, 2022 yılı trend raporu ile farklı kategorilerdeki popülerlik eğilimlerini ortaya koyan Pinterest, aylar süren arama verilerine dayanan yeni raporu ile 2023 yılı için tahminlerini paylaştı. Kaydedilen Pinler, oluşturulan panolar ve genel arama etkinliği dahil olmak üzere kullanıcı davranışına dayalı olarak hazırlanan Pinterest Predicts 2023, moda, ev, kutlamalar ve sağlık olmak üzere 4 kategoriden oluşuyor.


Reddit’ten 2022 Özeti

Reddit, 2020 yılında başladığı Recap geleneğini Reddit Recap 2022 çalışmasıyla bu yıl da devam ettiriyor. R/GA iş birliğiyle hazırlanan videoda Reddit, 2022 yılını benzersiz tarzıyla özetliyor. Bu yılki Recap, Google arama trendlerine paralellik gösteren birçok konuyu kapsıyor. Dünyanın çeşitli noktalarından 100 bini aşkın aktif topluluğa ev sahipliği yapan Reddit, 2022 yılını videonun yanı sıra ülke bazında hazırladığı raporlarla da özetledi.


WeTransfer Fikirler Raporu 2022’de Öne Çıkanlar

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 180 ülkede, yaratıcı sektörlerde çalışan 6 bin 500 kişiyle görüşülerek hazırlanan bir iç hesaplaşma niteliğindeki WeTransfer Ideas Report 2022, sektöre dair romantik mitlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak değişim ihtiyacına dikkat çekiyor.


Verilerle İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya Alışkanlıkları

We Are Social ve Hootsuite ortaklığında yayımlanan dünyanın dört bir tarafındaki internet ve veri kullanımını inceleyen Digital 2022 raporu paylaşıldı. Rapora göre insanlar önceki yıla göre yüzde 1,4 artışla günde yaklaşık 2,5 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Facebook dünyada en çok kullanılan sosyal medya olmaya devam ederken onu YouTube ve WhatsApp takip ediyor. Bigumigu olarak raporda gözden kaçmaması gereken verileri sizler için derledik.

Görseller: Pinterest