Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2023 Instagram Trend Raporu’ndan Öne Çıkanlar

2023 Instagram Trend Raporu’ndan Öne Çıkanlar

Metaverse, güzellik, moda, müzik, kültür ve finans alanlarındaki öngörülerini paylaşan Instagram, 2023 Trend Raporu'nu yayınladı.

2022 yılı için yayınladığı trend raporunda moda ve güzellikte artan vegan ürün talepleri ile yükselen ikinci el alışveriş deneyimini; kültürde mikro-influencer’ların artan etkisini; dijital dünyada video oyunların yeni alışveriş merkezleri haline geldiğini vurgulayan Instagram, bu yıl da gelecek yıla dair taze öngörülerini kullanıcılarla paylaştı. Gelecek yılın metaverse, güzellik, moda, müzik, kültür ve finans alanlarındaki yükselen eğilimlerini yayınladığı 2023 Instagram Trend Raporu ile duyurdu.

Instagram tarafından Z kuşağının tanımladığı kültürel ve sosyal trendlere ilişkin veri odaklı bir kılavuz olarak nitelendirilen rapor çalışması, aynı zamanda ABD genelinde Z kuşağına yönelik yapılan bir anketi ve içerik üreticilerle yapılan bir dizi video röportajı içeriyor. 2023 Trend Raporu’nun öne çıkan başlıklarına birlikte göz atalım:

Geri dönüştür, yeniden yapılandır ve yeniden kullan

Z kuşağının iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki endişeleri, DIY (Do It Yourself) modasının hızlı modaya alternatif olarak yaygınlaşmasına neden oluyor. Instagram’ın araştırmasına göre Z Kuşağı katılımcıların yarısından fazlası 2023 yılında kendi kıyafetlerini kendileri yapmayı planlıyor.

Küresel çapta artan yaşam maliyetleri de, bu kararda etkili olarak Z kuşağının tasarruf ederek tutumlu olma alışkanlığı geliştirmesine neden oluyor. Araştırmaya katılanların dörtte birinden fazlası satın almak istedikleri ürün bütçelerini aştığında tutumlu davranmayı seçeceklerini belirtiyor.

Bir amaç için harekete geç!

Bunun yanı sıra Z kuşağı tüketiciler, 2023 yılında alışveriş yaparken önemsedikleri amaçları destekleyen markaları tercih edeceklerini belirtiyorlar. Güçlü siyasi görüşleri olan aktivist bir nesil olarak tanımlanan Z kuşağı’nın ,2023 yılında politik konularda gerek ülke siyasetlerinde gerek içerik platformlarında daha fazla görünür hale geleceği düşünülüyor.

İklim değişikliğine özel güzellik ürünlerine talep artıyor

Makyaj ve güzellik ürünlerini kişiliklerini ifade etmek için kullanan Z kuşağının 2023 yılında daha deneysel ve etkileyici görünümlerle ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle koruyucu cilt bakımı ve makyaj ürünlerine olan talebin artması bekleniyor. Her 3 Z Kuşağı müşteriden 2’si, aşırı hava ve güneşe karşı koruma sağlayan cilt bakımı veya güzellik ürünleri satın almayı planlıyor. Ayrıca artan hava kirliliği ve yoğun UV ışınları gibi sorunlar, iklime dayanıklı ürünler için yapılan aramaları artırıyor.

Moda ve güzellik trendlerini avatarlar belirleyecek

Z Kuşağı sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası, 2023’te dijital avatarlardan veya influencer’lardan moda veya güzellik konusunda ilham alabileceğini düşünüyor. Özellikle yapay zekâ tarafından üretilen güzellik ve moda işleri onlarda büyük merak uyandırıyor. Öte yandan kullanıcılarının yüzde 67’si, avatarların önümüzdeki yıl çeşitli vücut tiplerini, kıyafetleri ve cilt tonlarını daha iyi yansıtması gerektiğini düşünüyor.

Z kuşağının gelir kaynağı olarak sosyal medya

2023 yılında Z kuşağının yaklaşık üçte ikisi tam zamanlı içerik üreticisi ve proje bazlı olarak para kazanmak için sosyal medyayı kullanmayı planlıyor. İlgi alanlarını gelir kaynaklarına dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bu çerçevede her dört gençten biri finans becerilerini artırmak istediğini belirtiyor.

Yılların değişmeyen trendi: Mutfak içerikleri

2023 Trend Raporu’nda kültürel merak olarak belirlenen ‘Mutfak’ trendi, yıllardır olduğu gibi 2023 yılında da yeme-içme içerikleriyle dijital platformları önemli ölçüde domine etmeye devam edecek.  Raporda ayrıca özellikle yeni neslin yeni mutfak trendlerini keşfetmek için Instagram’ı bir arama motoru olarak kullandığı belirtiliyor.

Fijital deneyimlerin yükselişi

Rapora göre Z Kuşağı kullanıcılarının yaklaşık üçte biri, en sevdikleri içerik üreticilerle gerçek hayatta bir araya gelmeyi dört gözle bekliyor. Bu nedenle 2023 yılında fijital yani dijitalin yanı sıra fiziksel deneyimler, içerik oluşturucular ve Z Kuşağı arasındaki ilişkiyi yönlendirecek. Öte yandan katılımcılar sevdikleri içerik üreticileri yeni medya biçimlerinde de görmek istiyorlar. Örneğin, ankete katılan Z Kuşağı Instagram kullanıcılarının yüzde 40’ından fazlası, 2023’te en sevdikleri sosyal medya yaratıcılarının podcast kayıtlarını da dinlemek istiyor.

Müzikte çeşitlilik artıyor

Z kuşağının yarısından fazlası, 2023 yılında İngilizce konuşmayan sanatçıları dinlemeyi planladıklarını belirtiyor. KPOP ve Latinx gibi türler, Instagram’daki müzik kültürünü yönlendirmeye devam edecek.

Instagram IG flört uygulamasına dönüşecek

Flört uygulamalarında kaydırma günlerinin geride kaldığını söyleyen Instagram, 2023 yılında flört etmek için IG gibi platformların kullanılacağını belirtiyor. Instagram IG’yi yeni flört uygulaması olarak lanse eden rapora göre DM’ler ve mesajlar daha şeffaf, dürüst ve doğrudan iletişim sunuyor.

Bunun yanı sıra 2023 yılında ilişkilere ve flört uygulamalarına yıldızlar yön verecek gibi görünüyor. Astroloji ve burçların Z kuşağının aşk hayatında önemli bir yeri olduğunu belirten rapora göre Z Kuşağı sosyal medya kullanıcılarının neredeyse yarısı, uyumsuz bir astroloji haritasına sahip biriyle çıkıp çıkmayacakları sorulduğunda “Hayır” yanıtını verdi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Instagram (@instagram)’in paylaştığı bir gönderi