Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantarla ve Tekstil Atıklarıyla Yaratılan Giysiler

Mantarla ve Tekstil Atıklarıyla Yaratılan Giysiler

Moda Tasarımcısı Helena Elston; Londra’daki atık kumaşları ve miselyumu (yer altında bulunan mantar lifleri) kullanarak benzersiz bir koleksiyon yarattı.

Elston’ın, FI (Fungal Integrated) adını verdiği bu projede ileri dönüştürdüğü atık türleri geniş bir yelpazeye yayılıyor. Kumaşlardan, kahve çuvallarına pek çok şey Helena Elston’ın elinde yeni giysiler olarak hayat bulmuş. Üzerleri mantar dokuyla kaplanan atıklar benzersiz bir estetiğe sahip.

Ömrünü tamamlayan giysileri arka bahçeye gömmek

Koleksiyonda yer alan parçalar da, oldukça çeşitli. Dikişsiz bir elbise ve lacivert bir takımdan kalın topuklu botlara ve birbirine dikilmiş toprak rengi yamalardan yapılmış bir cekete kadar uzanıyor. Elston, bu yılki Londra Tasarım Festivali’nde eserlerini sergilemiş.

Elston, bu giysileri ömürleri tükendiğinde biyolojik olarak parçalanacak şekilde tasarlamış. Giysilerin miselyumla birlikte yetişip büyüme süreci yaklaşık olarak altı haftayı buluyor. Tasarımcı şu sıralar yetiştirme sürecini patentlemeye çalışıyor ve bu nedenle ayrıntılarını tam olarak açıklayamıyor. Ancak şu genel açıklamayı yapmış. “Yetiştirme ortamları temelde; giysilere belirli bir nem, karanlık ve sıcaklıkta besinler ve miselyum kattığım kaplardır.”

Elston, North Acton’daki stüdyosunda giysileri bu ortamdan çıkarıldıktan sonra kurumalarını bekliyor. Böylece büyümeleri duruyor ve giyilebilir hale geliyorlar.

Elston bu giysilerin eskidiklerinde, evsel atıklarla kompost haline getirilebileceğini veya toprakta çözünmesi için doğrudan arka bahçeye gömülebileceğini belirtiyor. Tasarımcıya göre, her bir giysinişn çözünmesi için geçecek süre, malzemesine bağlı olacak. Doğal kumaşların parçalanması iki ile altı ayda tamamlanacak.

Mantar miselyumunun kullanıldığı kask, ayakkabı, mimari yapı gibi pek çok sürdürülebilir tasarım örneğine yer vermiştik. Bu projelere buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram