Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantar Gelinlik

Mantar Gelinlik

Tasarımcı Dasha Tsapenko’nun kendi düğünü için mantar miselyumu ve geleneksel Ukrayna danteli kullanarak tasarladığı sürdürülebilir gelinlik, doğada biyolojik olarak çözünebiliyor.

Tasarımcı ve araştırmacı Dasha Tsapenko, düğününde kendi yetiştirdiği bir elbiseyi giyecek. Vintage keten dantel kullandığı ve miselyumla ürettiği bu eşsiz gelinlik, el yapımı ve geleneği yenilikçi biyoteknolojiyle birleştirerek Ukrayna düğün kıyafetlerini ve ritüellerini yeniden yorumluyor. Tasarımcı, hem eski hem de modern gelinlik geleneklerini analiz etmiş. Geleneksel keten dantelleri toplamak için yerel bit pazarlarını ve el sanatları fuarlarını gezmiş. Geleneklerin günümüze uyarlandığı bu deneysel gelinlik, düğün sektöründe de yeni bir ritüelin doğmasına öncülük edecek: giysilerin doğayla iş birliği içinde yetiştirilmesi ve dikilmesi; işlevlerini yerine getirildikten sonra da bu giysilerin özel bir yere gömülmesi.

Toprağa gömüldüğünde, miselyumun mantar sporları tarafından başlatılan doğal ayrışma süreci elbisenin doğaya dönmesine imkan tanıyor. Tasarımcı, anıların dolapta değil kalpte saklanması gerektiğini öne sürerek bu geçici ve doğa dostu eşyanın değerini vurguluyor.

Gelenekleri, biyoteknolojiyle “canlandırmak”

Tasarımcının Ukrayna genelindeki köy ve şehirlerdeki pazarlara yaptığı ziyaretlerin ardından seçtiği mantar türleri, keten üzerinde büyüyerek mutlu bir şekilde onunla beslenmiş. Tasarımcı Dasha Tsapenko, dantel parçalarını yeniden yapılandırıp sterilize etmiş ve daha sonra kontrollü, besin açısından zengin bir ortama yerleştirmiş. Ardından da parçaların sporlarla tohumlandığı iki haftalık bir büyüme dönemi başlamış. Miselyumun biyokütlesi, dantel parçalarını katı bir kumaşa dönüştürmüş. Finalde giysi, süt beyazından bej-kahverengiye kadar doğal bir renk spektrumu ve düzensiz bir doku ortaya koymuş. Elbisenin gelinin vücuduna göre dikilmesi için bir haftalık bri süreç daha gerekmiş.

Sonuçta yumuşak ve cilt dostu bir dokuya sahip olan bir gelinlik ortaya çıkmış. Miselyum besin ortamından çıkarıldıktan sonra büyümesini durduruyor ve stabilize oluyor. Büyüme derecesi ve malzemenin yoğunluğu tasarımcı tarafından belirleniyor. Tsapenko, düğün töreni sırasında elbiseyi deniz suyuna ve nemli kuma maruz bırakarak testler gerçekleştirmiş ve malzemenin, doğal unsurlara maruz kaldıktan sonra hiçbir değişiklik olmaksızın dayanıklı olduğu kanıtlamış. Bu proje, tasarımcıya gelen talep üzerine couture giysiler yetiştirmek için bir biyo-atölye kurma planlarının başlangıcını işaret ediyor.

Bir başka etkileyici mantar moda tasarımı iş görmek isterseniz, şuradan Helena Elston’un çalışmalarına göz atabilirsiniz.

 

 

Görsel: Dasha Tsapenko