Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
JWT’ye Göre 2018’de Bizi Bekleyen 100 Trend

JWT’ye Göre 2018’de Bizi Bekleyen 100 Trend

JWT bünyesindeki Innovation Group tarafından hazırlanan "The Future 100" raporu, 10 farklı konuda 10 ana trendi ele alarak 2018'de bizi bekleyen 100 eğilime bakıyor.

J. Walter Thompson bünyesindeki Innovation Group tarafından yıllık olarak yayınlanan ve yeni yılın trendlerine göz atan “The Future 100” yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan rapor; 10 farklı konuda 10 ana trendi ele alarak toplam 100 başlık belirliyor ve 2018 yılında markalar ve tüketiciler için doğacak yeni fırsatları ve değişimleri inceliyor. Her trendi anlatan görsellerle bezeli rapor, o trendi detaylarıyla ele alırken bugünün tüketici davranışına nasıl yansıdığını da araştırıyor. Neden bu etkinin yaygınlaşacağını açıklarken markalar ve pazarlamalar için de dikkatlerini yöneltmeleri gereken alanları belirliyor.

Bu seneki rapora göre 2018 yılı; teknolojik inovasyonların ve global dijital kültürün hızıyla birlikte iş ve özel yaşantımızda  hızlı değişimlerin yaşanacağı bir yıl. Yeni ticaret modelleri iş dünyasını değiştirirken artırılmış gerçeklik ve 5G teknolojisi interneti yeniden şekillendirecek, alışveriş alışkanlıklarını dönüştürecek. Bu nedenle 2018’de tüketiciler markalardan daha çok talep edecek, daha farklı ve yeni deneyimler arayacak ve hayatlarının her alanında kendilerini geliştirmeye bakacak. Sosyal medya; yiyecek-içecek ve güzellik gibi konularda yükselen trendlerin hızla yayılmasını sağlarken markalar için etik, şeffaflık, görsel dil ve temsilin önemi artacak, bunlarda gizli ayrıntılar ve nüanslar öne çıkacak.

2018, odağın hipster’lardan kaymaya başlayacağı yıl olarak görünüyor. 2017’de tanımlanan, milennial ve X kuşağı arasında kalmış Xennials bu sene markaların radarına girmek zorunda. Bu grubun önümüzdeki 10 yılda alım gücü ve değeri artarken seyahat, yemek, içki, güzellik ve teknoloji markalarının bu grubun beklentilerine seslenmesi gerekliliği ortaya çıkıyor.

10 Başlık Altında 10 Trend

Raporda belirlenen 10 konu başlığı genel hatlarıyla ilgimizi çeken her şeyi kapsıyor denebilir: Kültür, teknoloji ve inovasyon, seyahat, markalar ve pazarlama, yiyecek-içecek, güzellik, perakende, lüks, sağlık ve yaşam tarzı. Bu başlıklar altında ise 2018 yılında göreceğimiz eğilimler belirlenmiş. Bunların arasında öne çıkanlar şöyle:

Kültür/ Kesişimsellik:

Kesişimsellik, avukat ve feminist Kimberlé Crenshaw tarafından 80’li yıllarda ortaya atılan bir terim. Irk, cinsiyet, cinsel yönelim ve sınıf gibi etkenlerin kesişimi, uğranan ayrımcılığın kişiye özel hale gelmesini sağlıyor, hiçbir deneyim bir diğerine benzemez oluyor. Yani siyah olmak bir ayrımcılık nedeni iken siyah ve kadın olmak bambaşka bir durum, siyah ve lezbiyen bir kadın olmak ise diğerlerine benzemeyen bir adaletsizlik yaratıyor. Bu konu giderek daha çok önem kazanır ve medyada tartışılırken özellikle işe alım süreçlerini etkileyecek bir etki sağlıyor. İş yerlerindeki kültürel çeşitliliğin artırılması gibi konular önem kazanırken markaların da farklı kesimlerden insanları kucaklama gerekliliğine işaret ediyor.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu

Kültür konusu altında Kesişimsellik dışındaki diğer trendler ise; Kadın Bakışı, Yeni Millenial Kariyerleri, Dinin Canlanışı, Gerçek Hayata Yönelik Flört Uygulamaları, Streaming Savaşları, Etkileşimli Hikaye Anlatıcılığı, Eğlence Dünyasındaki Veri Demokrasileri, Yaratıcılık ve Yapay Zeka ve Çocuk Influencer’lar başlıkları altında inceleniyor.

Teknoloji ve İnovasyon / İmalat 2.0:

Hiper kişiselleştirilmiş imalat gerçeğe dönüşürken alışveriş deneyimi de yepyeni bir şekle bürünecek.  Adidas’ın Almanya’da açtığı otomosyonlu ilk fabrika Speedfactory, üretim zamanını birkaç aydan bir güne indiriyor. Bunun yanı sıra Nike ve Puma’nın da benzer otomosyon teknolojilerine ve robotik çözümlere yatırım yapıyor. Bu da otomasyonun insan gücünün yerini almasından ziyade üretimin internetin hızını nihayet yakalayabilecek olması anlamına geliyor.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu

Teknoloji ve İnovasyon konusu altında: Kitleler İçin Artırılmış Gerçeklik, Gözlerin İnterneti, Kulakların İnterneti, Teknolojide Kadın Devrimi, 5G, Dijitalde Bir Sonraki Milyar, Yardımcı Teknoloji, Globalde Çin Teknolojisi ve Büyük Teknolojinin Geri Tepmesi başlıklarına da yer veriliyor.

Seyahat ve Misafirperverlik / İçe Alan Misafirperverlik Deneyimi:

Özellikle Disney’in 2019’da açacağını duyurduğu Star Wars temalı oteli ile tematik parkların eğlencesi lüks bir otelin konforuyla buluşuyor. Otelde Star Wars karakterleriyle buluşulabiliyor, uzay araçlarını uçurma eğitimlerine katılınılabiliyor ve 2 günlük anlatı odaklı bir deneyim yaşanabiliyor. Lionsgate de açacağı Movie World ile benzer bir dünyaya adım atıyor ve ziyaretçileri Hunger Games, Twilight gibi filmlerin dünyasına taşıyan bir deneyim parkı yaratıyor. Yeni deneyimlere açılan bu kapılar film endüstrisi için yeni gelirler anlamına da gelebilir.

Bu konuda ele alınılan trendler arasında Küresel Göçmenler, İkinci Şehir Rönesansı, Yeni Kültürel Merkezler, Uzay, Gelişen Millenial Seyahati, Airbnb ile Her Şey, Yeni Brexit Başkentleri, Ekonomik Seyahat ve Perekande Rezidanslar da bulunuyor.

Markalar ve Pazarlama / Markalı Ses:

Önce marka içerikleri geldi, bunu marka videoları. Şimdi de sıra seste. Podcast’ler ve ses teknolojileri sayesinde markalar için işitsel yolların da önü açıldı. Bu trend sayesinde markalar ses gibi samimi bir yolla tüketicilere ulaşmanın ve bunu kullanıcının deneyimini kesintiye uğratmadan yapmanın yöntemlerini aramaya başlayacak.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu3

Konu altındaki diğer trendlerse şöyle: Markasızlık, Dahil Eden E-ticaret, Küresel Trendler, İşte Xennial’lar Geliyor, Kız Kıza Markalar, Amerika Markası, Sivil Pazarlama, Bir Reklam Gücü Olarak Amazon ve Veri Bağışlama.

Yiyecek – İçecek / Algoritmik Yiyecek Tasarımı:

Sanat ve heykeli ele geçiren algoritmik tasarımlar yiyecek dünyasına giriyor. Instagram dünyasına uygun, paylaşılır ve etkileyici görsellik sunan bu mimari yemekler lezzetli ve benzersiz. Bu da yiyecek-içecek firmaları için teknolojiyi kullanarak sosyal medyaya yönelik farklı içerikler yaratma fırsatı sunuyor.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu

 

Konu içerisinde değinilen diğer başlıklar ise: Yeni Temel Gıdalar, Çiftçilik 2.0, Yiyecek Teknolojileri, Veganomik, Ruh Haline Göre Yemek, İçki İçmeme Modası, Yapay Zeka Yiyecekler, Dışarıda Yemeye Dair 3 Deneyimsel Trend ve 3 Moda Malzeme.

Güzellik / Yeni Nesil Erkek Bakımı

Erkek cilt bakım ürünleri senenin en çok aranan güzellik trendlerindendi. Cilt bakımı erkeklerin günlük rutinine daha çok girdikçe markalar için de yeni fırsatlar doğuyor, pazara giren yeni, yaratıcı ve incelikli ürünlerle bu hedef kitleyi yakalama şansı yaratılıyor. Bu pazarın müşterisi daha rafine bir kesim, kişisel bakım odaklı markaların erkek hedef kitleye ulaşmak için stereotiplerden uzaklaşması gerekiyor.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu
Konu altında ayrıca Büyük Güzellik Markalarının Ölümü, Ünlü Girişimciler, Millennial Cilt Bakımı, Kendin-Yap Güzellik, Z Kuşağı İçin Güzellik, 3 Moda Güzellik Malzemesi, Tüketilmiş Temiz, Güzellikte Yapay Zeka ve Instagram Güzellik Tapınakları başlıkları inceleniyor.

Perakende / Hiper Kişiselleştirilmiş Ürünler:

Yüksek düzeyde kişiselleştirilmiş, kendi kendini muayene eden ürünlere yönelim sağlıktan perakendeye her yerde. Tüketiciler verilerini kendilerine uygun çözümler karşılığında paylaşmaya alıştıkça markalar da bu alanda daha çok oynuyor. Bu da ileride tüketicilerin daha kişisel bir deneyim için çok daha özel bilgilerini bile paylaşmaya yönelebileceğinin işareti.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu

Konu içerisinde: Perakendenin Ötesi, Her Şey İçin Amazon, Cüzdan Savaşları, Açık Bankacılık, URL IRL’ye Dönüşüyor, Güneydoğu Asya’nın Yeni Müslüman’ları, Yeniden Markalı Yeniden Kullanım, Otomotiv Perakendeciliğinde İnovasyon ve Perakendede İşsizlik Krizi başlıkları da işleniyor.

Sağlık / Üyelikle Sağlık:

Geleceğin eczacılığında tüketici eczaneye gitmiyor, tam tersi oluyor. Reçeteli ilaçları Uber benzeri bir modelle müşterilerine ulaştıran eczane modelleri yaygınlaşıyor. Günümüzde eczanelerde kuyruk beklenmesi, işlemlerin uzun sürmesi müşterilerin bu modeli tercih etmesinin sebebi olur. Eczanelerin bunları göz önüne alması bir gereklilik olarak öne çıkıyor.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu.jpg

Sağlık başlığı altında ayrıca Reçeteli Besinler, Terapi Amaçlı Sanal Gerçeklik, Tribe Girdiren Esenlik, Esenliğe Odaklı İç Mekanlar, Silikon Vadisi’nde Sağlık, Cinsel Sağlığı Yeniden Konumlamak, Sağlığın Yeni Görsel Dili, İlk Üç Teknoloji Trendi ve Yıkım Terapisi gibi konulara yer veriliyor.

Lüks / Talebe Göre Kaçamak:

Seyahat düşkünleri için son mada destinasyonlara uçmanın modası geçiyor. Onun yerine sadece kendilerine özel bir deneyim arıyorlar. Bu da markalar için istek ve ihtiyaçlara göre şekillendirişmiş yolculuklar düzenleme ve deneyimler yaratma fırsatı sunuyor.

Başlık altında ayrıca Yaşam Tarzının Lüksü, Lüks Karşıtı Lüks, Gurme Bebekler, Bir Dava Uğruna Lüks, Laboratuvarda Geliştirilmiş Lüks, Büyük Beden İçin Lüks, Hipsterlara Lüks, Su Altında Lüks ve Z Kuşağı İçin Lüks konularına değiniliyor.

Yaşam Tarzı / Sarı Jenerasyon Z? 2018 için Yeni Zeitgeist Renkleri:

Millennial Kuşağı pembe ise Z Kuşağı sarı. İyimser ve cinsiyetsiz. Yumuşak ama çocuklaştırılmış değil.  Hem nostaljik, hem de çağdaş. Enerji dolu, keyifli bir renk. Sarı marka kimliğinden modaya 2018’de her yerde olacak.

trend_jwt innovation group_the future 100_2018_bigumigu
Bu başlıkta ise Sanal Gerçeklik Tematik Parkları, Tüketicinin Fikriyle Liderlik Konferansları, Yeni Siyasi Kuşak, Deneyimsel Ses, Yetişkinlere Oyunlar, Kripto Para Birimleri, Ganjanomik, Perakendede Gerektiği Kadar Anlayışı, Yükselişteki Kaykay Kültürü gibi trendler değerlendiriliyor.

Oldukça kapsamlı bir rapor olan Future 100, 2018 yılın getireceklerine dair önemli öngörüler barındırıyor. Raporun tahminlerini daha detaylı okumak isteyenler raporu ücretsiz olarak indirebiliyor.

Görsel: The Future 100 Report – Atikh Bana on Unsplash