Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram’dan 2024 Trendleri

Instagram’dan 2024 Trendleri

Instagram, Z kuşağının eğilimlerini araştırdı ve 2024'ün trendlerini açıkladı.

ABD, İngiltere, Brezilya, Hindistan ve Güney Kore’deki Z Kuşağı trendlerini inceleyen kapsamlı bir araştırmanın ardından Instagram 2024 Instagram Trend Talk başlıklı raporunu açıkladı. Araştırma ve rapor için trend tahmin şirketi WGSN ile iş birliği yapılmış. Z Kuşağı kültürünün nabzı derinlemesine incelenmiş. Sonuçta da önümüzdeki yıla dair Z kuşağı için heyecan verici eğilimlerden “iğrenç/itici” bulunanlara uzanan analizler ortaya çıkmış.

Araştırma; moda, sosyal medya, yaşam tarzı ve daha pek çok alandaki trendlere dair fikir veriyor. Bakalım savaşların, iklim değişikliğinin, enflasyonun ve yapay zekâ manipülasyonunun yarattığı belirsizliklerle dolu bir dünyada bu klasik analizler gerçekten tutacak mı?

Moda

Moda açısından 2024, yeni bir sürdürülebilirlik ve kişisel ifade dalgasının habercisi. Z kuşağının modaya bakış açısı, ekonomik alışveriş alışkanlıklarına bir selam niteliğinde; tasarruflu ve vintage buluntulara yönelik bir tercihe işaret ediyor. Ankete anıt verenlerin yaklaşık %65’i, yeni kıyafetler yerine ikinci el almayı tercih ediyor. Dahası, Z kuşağının %70’i tekrarlanan kıyafetleri benimsemeyi, aynı kıyafetleri birden fazla giyme damgasını kırmayı ve sürdürülebilir bir moda yaklaşımını öne çıkarmayı planlıyor.

Kendin Yap moda trendi de ilgi görüyor; gençlerin yaklaşık %60’ı benzersiz ve beklenmedik şekillerde kıyafet giymeye meraklı. Gardırop seçimlerinin, çevre bilincini bir miktar kişisel yetenekle harmanlayarak, mütevazı giyinme ve yaratıcı DIY modasının bir karışımını yansıtması bekleniyor.

Z kuşağı sosyal medyada yüzeysellikten uzaklaşıp aile ve arkadaşlarla gerçek bir bağ kurma eğiliminde

Sosyal Medya

Z kuşağı, sosyal medyada kendini tanıtmaktan ve yüzeysellikten uzaklaşıp arkadaşları ve aileleriyle gerçek bağlantılar kurma yönünde bir değişime doğru gidiyor. Bu, vitrin yapmaktan çok, hikayeleri beğenmek veya DM’lerde mimleri paylaşmak yoluyla anlamlı yollarla etkileşime geçmekle ilgilidir. Diğer bir bulgu ise Z kuşağı kullanıcıların yaklaşık %50’sinin moda ve teknoloji gibi çeşitli alanlardaki güncel trendleri takip etmek için sosyal medyayı kullanmayı planlaması.

Yaşam Biçimi

2024 yılı; sağlıklı kalmak, kariyer yollarını keşfetmek ve seyahati benimsemek gibi önceliklerle Z kuşağının kişisel gelişim dönemi olacak. Araştırmaya katılanların yaklaşık %80’i düzenli egzersiz ve dengeli beslenme yoluyla sağlıklı kalmaya öncelik veriyor. Z kuşağının %75’i farklı kariyer yollarını keşfetme arzusunu dile getiriyor ve %70’i daha fazla seyahat etmeyi planlıyor. Doğası gereği girişimci olan bu neslin önemli bir kısmı, serbest mesleği başarıya giden uygun bir yol olarak görüyor.

Artık flörtün ilk adımı telefon numarası almak değil, sosyal medya profilini paylaşmak

Flört

Flört alanında Z kuşağının yaklaşımı dijital odaklı. Bu kuşak bekleneceği üzere bekar. Bununla birlikte, mevcut ilişkilerin güçlendirilmesi temel odak noktası. Platform, geleneksel flört ritüellerine dijital bir dokunuşla Z kuşağının %28’inin, yeni bir ilişkinin ilk adımı olarak telefon numaraları yerine Instagram hesap bilgilerini paylaşmayı tercih ettiğini söylüyor. İlginç bir şekilde, Instagram profilleri, flört oyunlarındaki yeni telefon numaraları haline geliyor.

Flörtle ilgili en olumsuz karşılanan şeyler, kötü mizah zevki ve Instagram’da eski sevgiliyi takip etmek

Yemek ve ünlüler

Sürdürülebilir gıda seçeneklerine yönelik bir iştah var. Ankete katılanların yaklaşık %45’i vegan ürünleri denemeye istekliyken, %42’si bitki bazlı et alternatiflerini denemeye ilgi duyuyor.

Önemli bir çoğunluk (%75) televizyon programlarından müzisyenlere ve video oyunlarına kadar ilgi alanlarını çevrim içi dünyada takip ediyor. Instagram DM’leri aracılığıyla ünlülere ulaşmak da hayran etkileşiminin popüler bir biçimi haline geldi.

Aktivizm

Instagram’a göre aktivizm 2024’te de Z Kuşağı için önemli olacak. Kendi kendine eğitime, oy vermeye ve kritik konularla ilgili farkındalığı yaymak için sosyal medyayı kullanmaya güçlü bir vurgu yapılıyor. Sosyal ve çevresel konulardaki bu proaktif duruş, Instagram’a göre bu kuşağın belirleyici bir özelliği. “Umarım önümüzdeki yıl Van Gogh tablolarını rahat bırakırlar” diyerek susuyorum.

Bildiğiniz gibi 1990’ların ortaları ve sonları Z kuşağının doğum yıllarının başlangıcı oluyor. 2010’ların başları da doğum yıllarının sonu olarak tanımlanıyor. Hatta Center for Generational Kinetics, Z kuşağını 1996-2015 yılları arasında doğanlar olarak tanımlıyor. Bu kuşakla ilgili gözlemlerinize dayanarak, bu trend raporunu isabetli buluyor musunuz?

Görsel: Instagram