Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TikTok’tan Markalar İçin 2023 Yılı Trendleri

TikTok’tan Markalar İçin 2023 Yılı Trendleri

TikTok, kullanıcı eğilimlerine dayanarak hazırladığı 2023 yılı trend raporu ile markalara yeni iletişim kampanyaları için bazı ipuçları veriyor.

Son yıllarda Facebook başta olmak üzere pek çok platformun TikToklaşma çabalarına tanık olurken, aynı zamanda TikTok’un da giderek daha fazla platformun işlevini üstlenmeye başladığını gördük. Z kuşağı arasında Google yerine arama motoru olarak TikTok’un kullanıldığını gösteren bir anket çalışmasının ardından bu zamana dek yarattığı kültürel etkinin yanı sıra platformun kullanıcı davranışlarını da dönüştürdüğü ortaya çıktı. Dünya çapında indirilme sayısı 3 milyarı geçen uygulamanın doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu değişimler yalnızca 6 yılda gerçekleşti.

Kısa zamanda yarattığı dev etki ve ulaştığı büyük kitle nedeniyle TikTok’tan gelen veri ve öngörüler özellikle marka ve pazarlama profesyonelleri için oldukça değerli. Genel kullanıcı etkinliğine dayanarak hazırladığı trend raporlarının bu yıl üçüncüsünü yayınlayan TikTok’un bu çalışmasında öne çıkanları, Bigumigu olarak gözden kaçıranlar ve iletişim profesyonelleri için derledik.

Trend raporunu harekete geçirilebilir eğlence, keyif için alan yaratmak ve topluluk oluşturan idealler olarak 3 ana kategoriye ayıran TikTok, bu kategoriler bazında markalarla bazı ipuçları paylaştı. 2023 yılında dair trendlerin ortaya konduğu “Whats Next” adlı raporla ilgili konuşan TikTok Küresel Ticari Pazarlama Başkanı Sofia Hernandez, TikTok’un 2023 trendlerinin artan yaşam maliyetinden etkileneceğini düşündüğünü ve pazarlamacıların TikTok’a gelen kullanıcıların “başarı, mutluluk ve iyiliğe ulaşmanın yeni yollarını aradığını” göreceklerini ifade etti.

Kullanıcılar harekete geçirilmeyi bekliyor

Markalar için en etkili mesajların, izleyicileri canlandıran, eğlenceli ve kişiselleştirilmiş mesajlar olduğunu belirten platform, içeriklerde sesleri geçişlerle senkronize etme veya görüntüleyenlerin dikkatini çekmek konusunda etkili olan metin katmanları ekleme gibi düzenleme tekniklerini kullanarak ‘harekete geçirilebilir eğlence’ yaratılabileceğini belirtiyor. Mesajların kullanıcıların uygulamayı nasıl kullandığı ile uyumlu olacak şekilde hazırlanması gerektiğinin altını çizen TikTok, platform iletişiminde kilit noktanın kullanıcı davranışlarına uyum sağlamak olduğunun altını çiziyor.

Kişisel bakım ancak bu defa fiziksel değil ruhsal

Platformda kişisel bakım tavsiye ve girişimlerine dair hayli içerik olduğuna dikkat çeken TikTok, buna karşın insanlardaki tükenmişlik sendromunun da sürdüğünü belirtiyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde içeriklerde kişisel bakım kategorisi yine ön planda olmakla birlikte odak noktası fiziksel sağlık ve dış görünümden ruh sağlığına kayacak.

Raporun keyif için alan yaratmak bölümünde büyüyen mim kültürünün insanlara mizah üzerinden bağ kurmalarını sağlayan bir dil oluşturduğu örneği gösterilerek markaların da mizah ve rahat hissetme ile ilişkilendirilebilen içeriklerle 2023 yılında fark yaratabilecekleri ifade ediliyor. Öte yandan platform verilerine göre TikTok kullanıcıların yüzde 92’sinde olumlu duygular yaratıyor. Yüzde 50’si ise motive olmak ve iyi hissetmek için TikTok’u kullanıyor.

Bir koleksiyon platformu olarak TikTok

Söz konusu topluluk oluşturmak olduğunda TikTok kendisinin dev bir belediye binası toplantı salonu gibi görülmemesi gerektiğini belirtiyor. Kendisini daha çok insanların tutkularını keşfedebilecekleri ve gündelik hayatlarına dair yeni fikirler bulabilecekleri büyük bir koleksiyon olarak nitelendiren platform, diğer sosyal medya platformlarına kıyasla insanların sevdiklerini bilmedikleri konuları onlara tanıtma konusunda açıkladığı verilere göre 1,8 kat daha başarılı.

Platformun verilerine göre kullanıcıların yüzde 92’si TikTok’tan yeni bir şeyler öğrendiğini ifade ediyor. Bu nedenle markalar 2023 yılında daha fazla niş alana girerek, bu alanlara özel içerikler üretme konusunda daha cesur olabilirler. TikTok 2023 trend raporunun tamamına bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Görseller: TikTok