Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reddit’ten 2022 Özeti

Reddit’ten 2022 Özeti

2022 yılının popüler olaylarını gönderi ve kategori bazında özetleyen Reddit, “Recap 2022” adlı videosunu ve değerlendirme raporunu yayınladı.

Yıl sonu dediğimiz dönem, geride bırakılan ayların muhasebesinin yapıldığı geçmişe dönük derlemeler ile gelecek yılın trend raporları arasına sıkışan ve yağmur gibi yağan içerikleriyle takip edilmesi zorlaşan bir süreç aslında. Öte yandan bazı içerikler var ki sahip olduğu ironik dille, iyisiyle kötüsüyle geçen bir yılda geriye dönüp bakmayı eğlenceli hale getirebiliyor.

Yılın popüler olaylarını ve en çok konuşulan konularını kategori ve gönderi bazında ele alan Reddit, 2020 yılında başladığı Recap geleneğini Reddit Recap 2022 çalışmasıyla bu yıl da devam ettiriyor. R/GA iş birliğiyle hazırlanan videoda Reddit, 2022 yılını benzersiz tarzıyla özetliyor.


Geçtiğimiz yıl yayınladığı R/GA imzalı Recap 2021 filminde kripto paralar, NFT’ler ve metaverse konuları öne çıkarken bu yılki Recap, Google arama trendlerine paralellik gösteren birçok konuyu kapsıyor. Oscar töreninde Will Smith’in komedyen Chris Rock’a attığı tokat ile açılan yaklaşık üç dakikalık videoda, Kraliçe Elizabeth’in ölümü, Rusya-Ukrayna savaşı, dünya çapındaki protestolar ve insanların çevreyi koruma çabalarından kesitler görülüyor. Yapay zekâ sanatı, avatarlar, Dünya Kupası, James Webb uzay teleskobu, artan enerji fiyatları, LGBTQ+  bayrağı ve İran’da yaşananlar bir solukta sayabileceğimiz 2022 özetinde göze çarpanlar arasında yer alıyor.

Dünyanın çeşitli noktalarından 100 bini aşkın aktif topluluğa ev sahipliği yapan Reddit, yıl özetini videonun yanı sıra hazırladığı raporlarla  tamamladı. Avustralya, Kanada, Almanya ve İngiltere’de ülke bazında iç görü, trend ve unutulmaz anların paylaşıldığı yerel raporlar sunan Reddit, küresel çaptaki verilerini de paylaştı.

Reddit’te En Çok Konuşulan Konular

“Kendin Ol!” mottosuyla özetlenen 2022 yılında, kullanıcılarının kendi içlerine dönerek hata yapmayı normalleştirdiklerine dikkat çekilen platformda, r/tifu (Today I Fucked Up) konu başlığı en çok görüntülenenler arasında 47. sıradan 27. sıraya yükseldi. r/mademesmile başlığının geçen yıla göre izlenme sayısında ise yüzde 45’lik oranında bir artış gözlemlendi.

Rapora göre r/worldnews en çok takip edilen 3. topluluk haline gelirken, r/ukraine 1.8 milyar görüntüleme ve 6 milyondan fazla gönderiyle platformda en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer aldı. Teknoloji kategorisinde en çok takip edilenlerde r/space 11. sıradan 4. sıraya yükselirken izlenme sayıları yüzde 79 oranında arttı.

Öte yandan 1 Nisan 2022’de başlayıp 4 gün süren, 87 saatlik çalışma ile 236 ülkeden kullanıcının 160 milyondan fazla karo yerleştirerek katkıda bulunduğu r/place’teki etkinlik de en çok konuşulan konular listesinde yerini aldı.

Reddit’in 2021 yılı istatistikleri

Bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 oranında artışla 2022 yılında 430 milyondan fazla gönderi oluşturuldu. 20 Kasım 2022 tarihi itibarıyla platformda 2,5 milyarı aşkın yorum bulunuyor.

2021 yılına öre yüzde 7 oranında artış gösteren yorumlar arasında 24 miyarı aşkın sayıda olumlu yorum bulunuyor. 1 Ocak 2022 – 23 Ekim 2022 dönemini kapsayan değerlendirmede, yılın en beğenileni 434 bin 300 oy ile r/place 2022’nin tam ekran görüntüsü olurken, yılın en popüler teması hayvanlar oldu.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Reddit hesabı olanlar kişisel 2022 özetine de erişebiliyor. Reddit Recap 2022 sayfasını ziyaret eden ya da profilindeki “özet” kısmına tıklayan kullanıcılar yıllık özetlerine ulaşabiliyor. 2022 yılı raporunun detaylarına ise bu linkten göz atabilirsiniz.

Görseller: Reddit, Twitter, Youtube