Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rammellzee’nin Gotik Fütürizmi

Rammellzee’nin Gotik Fütürizmi

Rammellzee’nin gotik fütürist grafitileri, günlük yaşamda giydiği kostümler, uzay araçları ve heykelleri dahil pek çok eseri "Rammellzee: Gothic Futurism" sergisinde izleyiciyle buluşuyor.

Görsel sanatçı, gotik fütürist grafiti sanatçısı, afrofütürist, ressam, performans sanatçısı, moda tasarımcısı, sanat teorisyeni, heykeltıraş, filozof ve hip hop müzisyeni gibi sayısız ünvanı olan Rammellzee; 2010 yılında yaşama veda etmişti. 49 yaşındayken New York’ta hayatını kaybeden sanatçı; yapıştırıcı, boya, reçine ve diğer toksinlere maruz kalması ve karaciğer sorunları nedeniyle öldü. Eserleriyle, çağdaş sanat alanında dünyaya önemli bir miras bıraktı. Eserleri; 1980’lerde Jean-Michel Basquiat’ın ve Keith Haring’in eserleriyle birlikte kült statüsüne yükseldi. Onun bir ikonaklast olarak etkisi bugünün sanatçıları, illüstratörleri ve tasarımcıları üzerinde hala hissedilmekte. O yüzden eserlerindeki estetik yaklaşım, tahminimce onu ilk kez keşfedenlere bile tanıdık gelebilir. 2021’den beri, Rammellzee’nin çalışmaları yalnızca ABD’li sanat tüccarı ve küratör Jeffrey Deitch tarafından temsil ediliyor.

Rammellzee: Gothic Futurism

Jeffrey Deitch Gallery’nin Los Angeles’taki ayağında, Kasım ayından bu yana Rammellzee: Gothic Futurism isimli bir sergi, Rammellzee’nin eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sergide; kaykaylar, atık plastikler ve hurda malzemelerden yapılmış düzinelerce uzay aracı mevcut. İnsan boyutunda olan, rengarenk kostümler – aslında bunlar sanatçının kendi kostümleri – giyen ve sprey boyayla renklendirilmiş aksesuarlar takan uzaylı yaratıklar serginin önemli bir parçası. Tüm nesnelerle ve karakterlerle uyumlu bir estetiğe sahip olan nefis tablolar ve heykelcikler de bu evrenin bir parçası. Sergi, 14 Ocak 2023’e kadar devam edecek.

Galaksiler arası zırhını giy ve geleneksel olanla savaş

Kıyamet sonrası bir dönemi tasvir eden bu koleksiyon, Rammellzee’nin kendine özgü çalışmalarını gözler önüne seriyor. Güzel sanatlar, müzik, performans ve felsefe gibi alanlarda kendini gösterirken sürekli olarak grafitinin ve yazının yıkıcı gücünü kullandı. Sanatçı bir keresinde “Harfler; yapısına yerleştirilen tüm sahte oluşumları, yalanları ve hileleri durdurmak için silahlandırılmıştır. Savaşın her zaman herkesi vurup alt ettiğini düşünüyorsun, ama hayır, bizim için savaşan harfler vardı.”diye yazmıştı. Bu fikirler, Rammellzee’nin “Gotik Fütürizm” felsefesinin bir parçası.

İnsan boyutundaki figürlere, Rammellzee’nin genellikle toplum içinde giydiği ve “Garbage Gods” (Çöp Tanrıları) olarak adlandırdığı abartılı kostümler giydirilmiş. Bu galaksiler arası kostümlerin bazıları 45 kilonun üzerinde üzerinde ağırlığa sahip. Hepsi de sanatçının zırh giyme ve geleneğe karşı savaşma söylemini yansıtıyor.

Rammellzee: Gothic Futurism Rammellzee: Gothic Futurism Rammellzee: Gothic Futurism

Rammellzee: Gothic Futurism

Görsel: Instagram