Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’da 2022’nin Arama Trendleri

Google’da 2022’nin Arama Trendleri

Google, 2022 yılının dünyada ve Türkiye’de en çok aranan kelimelerini ve yılın arama trendlerini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl pandeminin de etkisiyle iyileşmenin yollarını arayan insanların Google arama motorunda en çok aradığı kelime “iyileşme” olmuştu. Pandeminin sarsıcı etkisinin azaldığı ve önceki iki yıla kıyasla nispeten daha normal geçen 2022 yılında ise yeni ihtimaller değerlendirildi. Salgın sonrasını yeniden doğuş olarak gören pek çok insan hayatında değişime odaklanırken, farklı arayışlara girdi. Bu arayışlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Google tarafından açıklanan yılın arama trendlerinde “Değiştirebilir miyim?” sorusunu öne çıkardı.

Yıl boyu Google üzerinden yapılan aramalarda, insanların uzun zamandır hayallerini kurdukları şeyleri, planladıkları seyahatleri ya da denemeye cesaret edemediklerini gerçekleştirmek üzere harekete geçtikleri anlaşılıyor. 2022 yılını Google Brand Studio tarafından hazırlanan kısa film ile özetleyen Google, filmde dünyanın farklı noktalarından hayatlarında değişimi başlatan insanların hikayelerine yer veriyor. Google’ın yılın zaman kapsülü olarak nitelendirdiği “Year in Search” serisinin 2022 filmi, Türkçe altyazı seçeneğiyle izlenebiliyor. Film, Google tarafından dünyanın ne olduğunu değil, ne olabileceğini görebilenlere ithaf ediliyor.

Küresel arama trendlerinde öne çıkanlar

Dünya çapındaki aramalarda kelime oyunu Wordle ilk sırayı alırken, Ukrayna, Kraliçe Elizabeth, Dünya Kupası ve iPhone 14 en çok aranan konular arasında yer aldı. Haberler kategorisinde de yine Ukrayna’yı Kraliçe Elizabeth’in ölümü takip etti.

En çok aranan sporculara tenis branşı damgasını vurdu. Novak Djokovic, 2022 yılının en çok aranan sporcusu olurken onu ezeli rakibi Rafael Nadal ve bu yıl kortlara veda eden Serena Williams izledi.

Yılın ilk yarısında dünya çapında milyonlarca insanın dizi-film izler gibi davalarını izlemeye odaklandığı Johnny Deep ve Amber Heard ikilisi Google aramalarda en çok aranan kişiler olurken, Oscar töreninde komedyen Chris Rock’a attığı tokat ile konuşulan Will Smith, bu ikili arasında en çok arananlar listesindeki yerini aldı.

Türkiye’de en çok yapılan aramalar

Enflasyon, artan yaşam maliyetleri ve düşen satın alma gücüyle birlikte 2022 yılında Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi ekonomi oldu. Google aramalara yansıyan bu durum, “Dolar/TL” ifadesini yılın en çok arananlarında zirveye yerleştirdi. En çok dolar kurunun hal ve gidişatı takip edilirken, Türkiye’deki aramalarda “Bayram tatili kaç gün”, “ÖBA”, “Bergen” ve “Kedi” ilk beşte yer aldı.

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle “Ukrayna”, Google’a en çok sorduğumuz ilk 10 ifadeden biri oldu. Ülkenin bir diğer gerçeği deprem, anlaşılan o ki rüyalarımıza bile girmiş. Zira “Rüyada” kategorisinin en çok arananı “Rüyada deprem olması” oldu. “Kim?” kategorisinde en çok Survivor’dan kimin elendiği merak edilirken, “Ben neden..?” kategorisinde insanlar sevilmemelerinin nedenlerini aradı.

Bunun yanı sıra Google’da en çok aranan ve bu sene kaybettiğimiz isimler arasında Ahmet Çalık, Cüneyt Arkın, Fatma Girik, Billur Kalkavan ve İlhan İrem gibi isimler yer aldı. Dünyada ve Türkiye’de 2022 yılının arama trendlerine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Görseller: Youtube