Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’dan 25 Yıllık Zaman Kapsülü ve 2023’ün Arama Trendleri

Google’dan 25 Yıllık Zaman Kapsülü ve 2023’ün Arama Trendleri

Google, tüm zamanların en çok arananlarını bir araya getiren zaman kapsülü niteliğindeki bir 25. yıl videosu eşliğinde bu yılın arama trendlerini açıkladı.

4 Eylül 1998’de kurulan Google, bu yıl Eylül ayında 25. yaşını kutladı.Çeyrek yüzyıllık deneyimini ve arama motoru olarak nasıl evrildiğini Eylül ayından bu yana çeşitli içeriklerle kullanıcıya yansıtan şirket, aslında dünya toplumuna da ayna tutuyor. Bu yılı uğurlamaya hazırlanıyoruz ve Google’ın 25.yıl içerikleri de son sürat devam ediyor. Şirket, 2023’ün en çok arananlarını da 25 yıllık zaman kapsülü niteliğindeki duygusal bir videoyla açıkladı.

Google’ın “Aramalarla 25 Yıl: En Çok Arananlar” (25 Years in Search: The Most Searched) isimli bu videosu, geçtiğimiz çeyrek yüzyılın önemli kültürel ve tarihi anlarını yakalayan canlı bir montaj sunuyor. Neil Armstrong’un çığır açan Ay göreviyle başlayan video, izleyenleri farklı ilgi alanları arasında gezineceği bir yolculuğa çıkarıyor. Cristiano Ronaldo ve Virat Kohli’nin olağanüstü spor başarıları, BTS ve Taylor Swift gibi müzik sektörünün öne çıkan isimleri, Pokémon ve Harry Potter gibi kültürel ikonlar bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçiyor. Bu görüntülerle birlikte, arama trendlerinde hangi kategorinin zirvesinde olduklarını açıklayan bilgiler de paylaşılıyor.

Aynı zamanda nükleer füzyon ve Buz Kovası Mücadelesi gibi toplumsal hareketler, evlilik eşitliği ve Tina Turner, Bono ve Malala Yousafzai gibi değişimin sesleri de dahil olmak üzere önemli toplumsal ve bilimsel gelişmelere de değiniliyor. Video, ABD’li tenis oyuncusu Coco Gauff’un ABD Açık zaferiyle sona eriyor. Bu anlamlı finalle birlikte hayallerin ve başarının gelecek nesillere aktarılmasını hikayeleştirmiş oluyor; çeyrek asırlık insan inovasyonunu, kültürel evrimini ve ilerlemesini özetliyor.

Videonun açıklama kısmında doğrudan 2023’ün arama trendleri sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Bu özel trend sayfasında yine aynı zaman kapsülü videosu yer alıyor. Altında, farklı kategorilerdeki 2023 küresel Google arama trendleri listeleniyor. Global’ın üstünü tıklayarak ülke seçimi yapabiliyor ve böylece yerel arama trendlerini görebiliyorsunuz. Her bir trendi tıkladığınızda Google Trends’deki ilgili sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

2023’te Google’da küresel çapta en çok arananlardan biri “Turkey earthquake”

Bu yılki depremlerin “Turkey earthquake” terimiyle dünya genelinde en çok aranan haberlerden biri olduğunu görmek insanın içini yakıyor. Depremler olalı neredeyse 1 yıl oluyor. Bölgedeki insanların insani yaşam koşullarının tam olarak sağlandığını ya da bundan sonraki depremlere hazır olduğumuzu söylemek sanırım pek de gerçekçi olmaz.

25 yılın Google arama trendleri, Play Ground oyununda

Son olarak Google’ın 25. yıl şerefine hazırladığı Play Gorund isimli oyun da son 25 yılın en çok aranan kişi, yer ve anlarını içeriyor. Oyun format olarak “Where’s Waldo”ya benzetiliyor.

Görsel: Google