Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’da 2021’in Arama Trendleri

Google’da 2021’in Arama Trendleri

Google, 2021 yılının küresel ölçekte ve Türkiye’de en çok aranan kelimelerini ve yılın arama trendlerini açıkladı.

En çok kullanılan arama motorlarından Google’ın her yıl paylaştığı arama trendleri yılın adeta kısa bir özeti gibi. 2020 pandeminin günlük hayatı kökten değiştirmesiyle, toplumsal olayları ve yıkıcı etkileriyle birçoğumuzun benzer duyguları hissetmesine neden olmuştu. İnsanlar çevrelerindeki değişen dünyayı anlamlandırmaya çalışırken en çok “neden” sorusunu sormuştu. Google’ın arama trendinde de bu soru ön plana çıkıyordu. Yılının sonlarına yaklaştığımız günlerde Google 2021’in arama trendleri paylaşılırken yenilenmenin ve iyileşmenin yollarını aradığımız bu yılda küresel ölçekte en fazla aranan kelime “iyileşme” oldu.

Google Brand Studio tarafından yaratılan reklam filmi bu yılın en büyük olaylarını, herkesin merak ettiği soruları ve en çok aranan isimlerini paylaşıyor. Film, zor bir yıl geçiren ve hikayesini paylaşan bir kadınla başlıyor.

COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden insanlar, yeni varyantlar ve insanların karantinaya ilişkin kaygıları, küresel ölçekte artış gösteren ayrımcılık ve ırkçılık, ruh sağlığı, tüm bu olayları tetikleyen toplumsal gelişmeler, spor olayları, konserler, teknolojik gelişmeler ve daha fazlası. Mutlu zamanlardan duygusal anlara tüm insanlığı etkileyen olaylar bir film şeridi gibi gözümüzün önünden akıyor. Reklam filmi Türkçe altyazı seçeneğiyle izlenebiliyor.

Küresel arama trendlerinde öne çıkanlar

Karantinalar sonrası insanların bir araya gelme ve paylaşma arzusu iyileşmenin yollarını aradığımız bir yılı geride bıraktığımızı gösteriyor. Fiziksel olduğu kadar ruh sağlığı da bu yılın öncelikleri arasında yerini alıyor. Japon tenisçi Naomi Osaka’nın ruh sağlığını korumak adına Fransa Açık’ta basın toplantılarına katılmaması jimnastikçi Simone Biles 2020 Olimpiyat Oyunları’nı mental sağlık endişesi gerekçesiyle yarıda bırakıyor oluşu bu aramanın ön plana çıkmasına ve hepimizin içimize dönüp kendini sorgulamasına neden oldu.

Küresel ölçekte en çok aranan sporcular arasında EURO 2020’de maç sırasında kalp krizi geçiren Danimarkalı Christian Eriksen ilk sırada yer alırken Tiger Woods ve Simone Biles onu takip ediyor. En çok aranan haberler arasında Afganistan ve COVID-19 aşısı yer alıyor.

Türkiye’de en çok yapılan aramalar

Türkiye’de ise yapılan aramalarda en fazla EBA’ya nasıl girileceği arandı. “Nasıl” kategorisi içinde en çok yapılan aramalarda ise pandeminin etkisinin hala devam ettiğini görüyoruz. “HES kodu nasıl alınır”, “aşı randevusu nasıl alınır” gibi sorular bu kategoride öne çıkıyor. Google’da en çok aranan ve bu sene kaybettiğimiz isimler arasında Rasim Öztekin, Doğan Cüceloğlu, Sezai Karakoç gibi değerli kişiler yer alıyor.

Google’ın yılın zaman kapsülü olarak nitelendirdiği “Year in Search” basılı ve dijital bir dergi olarak da sunulacak. Pop-Up Magazine ile gerçekleştirilen iş birliği sonucunda 300 bin basılı kopya New York Times, Washington Post gibi gazetelerle birlikte özel bir ek olarak verilecek.

Türkiye’de ve küresel ölçekte 2021 yılının arama trendlerine buradan ay bazında en çok aranan kelimelerin ve gelişmelerin paylaşıldığı bilgilere ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel: YouTube