Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe’den 2024’ün Yaratıcı Trendleri

Adobe’den 2024’ün Yaratıcı Trendleri

Adobe, yapay zekânın yaratıcı sektörlerdeki etkilerini göz önüne alarak “2024 Adobe Creative Trends Report” başlıklı analizini yayınladı.

Adobe’nin, 2024 Yaratıcı Trendler Raporu’nda rahatlatıcı görseller, büyüleyici sahneler, birleştirilmiş gerçeklikler ve ekranlara ya da mekanlara hakim olacak bir dizi retro yaklaşım öne çıkıyor. Adobe yedinci yılına giren küresel trend raporunda; fotoğrafçılığı, videografiyi, çevrim içi içerikleri ve sosyal medyayı etkilemeye hazır dört ana eğilimi sunuyor. Bu eğilimler şöyle sıralanıyor: “Sakinleştirici Ritimler”, “Merak ve Neşe”, “Dinamik Boyutlar” ve “Yeni Nostalji”.

Adobe’nin tüketici ve yaratıcı içgörülerden sorumlu müdürü Brenda Milis, rapordaki eğilimleri şöyle açıklıyor: “Yeni bir yıla girerken yaratıcı ortamın manzarası, yıkıcı ve hızla değişen dünyamızı yansıtıyor. Bu yılın yaratıcı trendleri; hem yaratıcıların hem de tüketicilerin, hayal gücünün sonsuz olasılıklarına ilham veren ve onları yansıtan görsellere ne kadar ihtiyaç duyduğunu özellikle gösteriyor.” diyor.

Adobe’ye göre 2024 yılı, yaratıcılığın bizi rahatlattığı, büyülediği ve yeni yollarla birbirimize bağladığı bir yıl olmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda, toplum olarak mevcut zihniyetimizi ve kültürel değişimlerimizi tasarım dili aracılığıyla nasıl ifade ettiğimize dair bir pencere oluyor.

Raporun içerdiği 4 temel eğilimin özetini aşağıda görebilirsiniz.

Sakinleştirici Ritimler

Akıcı ve dinlendirici görselleri kapsayan Sakinleştirici Ritimler (Calming Rhythms), kaotik bir dünyada görsel bir vaha sunarak zihinsel ve duygusal sağlığa artan vurguya yanıt veriyor. Soyut, tekrarlayan desenlerden sakin seslerle tamamlanan hareketli formlara kadar Sakinleştirici Ritimler teması, TikTok gibi platformlarda milyarlarca görüntüleme alan ASMR içeriğinin artan popülaritesiyle uyum sağlıyor.

Adobe’nin bu trend hakkındaki açıklamaları şöyle: “Zihinsel ve duygusal sağlığın artık küresel bir öncelik olduğu göz önüne alındığında, rahatlatıcı ve ritmik görseller sakinleştirici bir etkiye sahip ve giderek artan sayıda marka ve şirket tarafından işyerlerinde, perakende satış alanlarında, dış mekan kurulumlarında, sosyal platformlarda ve tüm bölgelerdeki uygulamalarda kullanılıyor. Sakinleştirici Ritimler görselleri, basit soyut ve tekrarlayan arka planlardan, genellikle rahatlatıcı sesler ve müziğin eşlik ettiği yavaş yavaş değişen ve hareket eden formlara kadar çeşitlilik gösterebiliyor. Bu trend genellikle TikTok’ta 912,6 milyar görüntülemeye sahip olan #asmr etiketiyle ve genellikle rahatlama ve denge bulma arayışını destekleyen sonik unsurlarla eşleştirilen rahatlatıcı görsellerle ilişkilendiriliyor. Doğru müzikle herhangi bir yaratıcı projeye dinlendirici ritmik duygu ekleyin; sosyal gönderiler, videolar ve podcast’ler için Adobe Stock Audio’daki yeni ‘Benzerini Bul’ özelliğini deneyin.”

Merak ve Neşe

Bu tema özellikle günümüzün zorlu ekonomik iklimiyle alakalı. Bu iklimden, mutluluk veren görseller aracılığıyla kaçış sunmayı amaçlıyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan ilginç manzaralardan basit ve eğlence amaçlı olanlarına kadar her şeyi kapsıyor ve sıradanlığın ortasında biraz sihire olan kolektif özlemimizi yansıtıyor.

Adobe’nin bu trendi şöyle açıklıyor: Wonder and Joy, ‘çocuk’ olmak gibi basit zevklerden lüks seyahat ve deneyimlerine ve yapay zeka tarafından oluşturulan yaratıcı ortamlara kadar her türlü marka mesajını ve deneyimini kapsıyor. 2022 Mutluluk Raporu’na göre insanların yüzde 80’i mutlu olmak için sağlığa öncelik verdiğini, yüzde 79’u kişisel bağlantılara odaklandığını, yüzde 53’ü mutluluk kazanmak için deneyimlere ilgi duyduğunu söyledi. İçerik oluşturucular, ticari kullanım için güvenli olacak şekilde tasarlanmış yaratıcı üretken yapay zeka modelleri ailesi olan Adobe Firefly’ı, basit metin istemleriyle hayal edebilecekleri her şeyi üreterek hayal etmek, eğlenmek ve kendilerini ifade etmek için kullanabilirler.

Dinamik Boyutlar

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri günlük hayatlarımıza çoktan karışmış durumda. Adobe, 2B ve 3B öğelerin bir karışımını sergileyerek ekrandan taşan büyüleyici görsel deneyimlerin önümüzdeki yıl da önemli olacağını vurguluyor. Dinamik Boyutlar, dijital olarak gelişen bir dünyada birden fazla varlık türü ve boyutun harmanlanacağı anlamına geliyor.

Adobe’ye, Adobe Premiere Pro ve After Effects gibi araçlar bu çok boyutlu alana dalmayı kolaylaştırıyor.

Yeni Nostalji

Yeni Nostalji trendi, tüketicilerin vintage stile olan beğenisini çağdaş bir yorum ve yetenekle birleştiriyor. Adobe’ye göre başlangıçta özellikle 90’lı yılların estetiğini merkeze alan bu eğilim, tüm dönemlere derinlemesine bir dalışa dönüştü. Yapay zeka tarafından oluşturulan görselleştirmeler yoluyla değişim geçirdi. YAratıcılar, geçmiş dönemlerin yapay zeka tarafından oluşturulan hiper gerçekçi görselleştirmeleriyle bu dönemleri yeniden tasavvur edip yeniden yorumluyor. Sadece bir geri dönüş olmaktan çok uzak olan bu trend, nostaljinin çağdaş bir yetenekle harmanlanmasını, eski tarz cazibeyi modern dokunuşlarla birleştirmeyi ifade ediyor.

Adobe, bu trend hakkındaki açıklamalarına şöyle devam ediyor: “ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da Z kuşağının %50’si, telefonla olanbağlarını kesmek isterken, kendilerini daha az bağlı hissetmelerini sağlayan dijital kamera fotoğrafçılığı da dahil olmak üzere geçmişin uygun maliyetli kalıntılarını ve hobilerini seçmeye yöneliyorlar. İçerik oluşturucular, binlerce şablon arasından seçim yaparak geleceğin retro trendini hızlı ve kolay bir şekilde tasarlamak ve denemek için yeni yapay zeka öncelikli hepsi bir arada içerik yaratıcılığı uygulaması Adobe Express’e göz atabilir.”

2024 Adobe Yaratıcı Trendler raporunun tamamını şuradan indirebilirsiniz.

Instagram’dan 2024 Trendleri

Görsel: Adobe