Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TikTok’tan Google’a Açık Bir Meydan Okuma

TikTok’tan Google’a Açık Bir Meydan Okuma

Sunduğu kullanıcı deneyimiyle kullanıcı alışkanlıklarını şekillendiren ve yalnızca bir eğlence platformu olmaktan çıkan TikTok, yeni reklam kampanyasıyla Google'a meydan okuyor.

“Google arama, TikTok eğlence içindir” miti geride kalıyor. TikTok UK, Mother London imzalı son reklam çalışmasıyla kelimenin tam anlamıyla Google’a meydan okuyor. Yeni bir eve taşınan baba kızın taşınma sırasındaki sorunlarını TikTok’taki pratik videolarla çözdükleri reklamda TikTok, açık bir şekilde Google’a alternatif olarak sunuluyor. Baba kızın yaptığı her aramanın bundan birkaç yıl önceki adresi Google olabilirdi. Ancak artık Google’ın kendisi bile arama alışkanlıklarının giderek TikTok gibi platformlara kaydığını kabul ediyor.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Fortune Brainstorm Tech konferansına katılan Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan, gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının öğle yemeği için öneri ararken TikTok ve Instagram gibi platformları kullandığını açıkladı. Bu veri, arama devinin 18 ila 24 yaşları arasındaki ABD kullanıcıları arasında gerçekleştirdiği bir anket çalışmasına dayanıyor. TikTok uygulaması yalnızca ABD’de Temmuz 2022 itibarıyla 320 milyondan fazla sayıda indirilmiş durumda.

Öte yandan bugün internete giren gençlerin neredeyse hiç kağıda basılı harita görmediklerinin altını çizen Raghavan, Google Arama’nın önemli bir parçası olan Google Maps ürünlerinin “telefona yapıştırılmış” bir kağıt harita gibi görünecek şekilde tasarlandığını belirtti. Bu nedenle mevcut tasarım dilinin genç kullanıcıların beklentilerini karşılamadığını ve onlara sunmak için yanlış bir deneyim olduğunu itiraf etti.

Raghavan’a göre gençlerin görsel içeriğe olan talebi Google Arama’yı dönüştürecek. Google’ın 2021 yılında Instagram ve TikTok videolarını arama dizinine eklemeye başlaması bu dönüşümün bir parçası olarak görülebilir. Zira artık TikTok kelimesini takip eden bir anahtar kelimeyi aradığınızda standart bir web sayfası görmeden önce TikTok videolarının sonuç satırlarını görebiliyorsunuz.

Ancak TikTok içeriklerini kucaklayan Google’ın bu hamlesinin yetersiz kaldığını söylemek mümkün. Yakın zamanda 2023 yılı trend raporunu yayınlayan TikTok, kullanıcılarının yüzde 92’sinin platformdan yeni bir şeyler öğrendiğini açıkladı. Yalnızca eğlendiren bir platformdan eğlendirirken birşeyler öğreten bir platforma doğru hızla evrilen TikTok, Z kuşağını yakalamayı başaran sunduğu kullanıcı deneyimiyle arama deyimiyle özdeşleşen Google’a karşı sağladığı üstünlüğü, iletişim kampanyalarında da dillendirmekten artık kaçınmıyor.

@tiktok_uk Let’s celebrate the unforgettable trends, creators and moments that brought us closer together in 2022, a year that’s truly #ForYou. #YearOnTikTok ♬ original sound – TikTok UK

Görseller: Youtube, TikTok