Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kompostlanarak Geri Dönüştürülebilir Levi’s Ambalajları

Kompostlanarak Geri Dönüştürülebilir Levi’s Ambalajları

Hazır giyim sektöründeki plastik ambalaj sorununa karşı Levi's, Fashion for Good inovasyon platformunun Polybag adlı kompostlanabilir poşet projesine katıldığını duyurdu.

2030 yılına kadar tek kullanımlık plastikten tamamen uzaklaşmayı hedefleyen Levi Strauss & Co., evde kompostlanabilir ambalaj denemelerine başlıyor. Hazır giyim endüstrisinde döngüsel bir inovasyona öncülük etmek isteyen Levi’s, bu bağlamda Fashion for Good adlı Amsterdam merkezli inovasyon platformunun evde kompostlanabilir Polybag projesine katıldığını duyurdu.

Moda endüstrisindeki en önemli sorunun halen bir çözüm beklediğine dikkat çeken Levi’s CSO’su Jeffrey Hogue, herkes için ölçeklenebilir bir çözüm üretebilmek için Fashion for Good platformunun projesine katıldıklarını ifade etti. Fosil yakıt tüketimini azaltan ve yüzde 23 ila 25 oranında biyo-bazlı malzemeden üretilen Polybag adlı kompostlanabilir torbalar, önümüzdeki altı ay boyunca biri ABD, diğeri Sri Lanka’da olmak üzere iki dağıtım merkezinde test edilecek. Polybag torbalar, evde veya belediyelerin kompostlama tesislerinde geri dönüşüme tabi tutulabilecek.

Biyo-bazlı polimerler, gıda ürünleri, organik atık ve odun hamuru gibi biyolojik hammaddelerden üretiliyor. Nihai kompostlanabilir plastik karışımlar ise genellikle biyo-bazlı malzemeler ve petrol türevi hammaddelerin karışımından elde ediliyor. Plastik poşete alternatif olarak üretilen ambalajın kompostlanabilirliği, kullanılan malzemenin belirli süre ve koşullarda biyolojik parçalanma yeteneğine bağlı olarak değişiyor. Evde kompostlama bir kompost kutusunda ve belli ortam sıcaklığında gerçekleşebilirken; endüstriyel kompostlamada 50-60°C gibi yüksek sıcaklıklar ve büyük ölçekli tesislerde bulunabilen özel koşulları gerektiriyor.

Giysi ve ayakkabıları depolamak, taşımak veya korumak için her yıl tahminen 180 milyar polietilen (naylon)  torba üretildiğine dikkat çeken proje sahibi Fashion for Goods platformu, önemli kompostlama standartlarından olan Fransız standardı NFT 51-800 ile Avustralya standardı AS 5810 sertifikalarına sahip Polybag adlı kompostlanabilir torbaları, yüksek karbon ayak izi ve düşük geri dönüşüm oranına sahip sıradan plastik poşetlere karşı yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Görseller: Fashion for Good, LinkedIn, Instagram