Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sebzelerden Yapılmış Yenilebilir Ambalaj

Sebzelerden Yapılmış Yenilebilir Ambalaj

MakeGrowLab, plastik atık sorununa karşı tarımsal atıklardan yapılmış SCOBY adlı doğal plastiği geliştirdi.

Plastik atıklar, acilen çözülmesi gereken bir çevre kabusu olarak tüm dünyanın gündemini meşgul ediyor. Tayland’daki ve Vietnam’daki süpermarketlerin, sebze ve meyve reyonlarında plastik ambalaj yerine muz yaprakları kullanmaya başladığına geçtiğimiz hafta yer vermiştik. Bilim insanı Sandra Pascoe ise kaktüs suyundan elde ettiği doğal plastikle ses getirmişti. WWF plastik atık yutarak hayatını kaybeden su canlılarına odaklanmış, bir pet şişenin doğada çözünme sürecini gösteren 450 yıllık canlı yayını başlatmıştı. MakeGrowLab ise plastik atık sorununa karşı SCOBY adlı doğal plastikle çözüm öneriyor.

İnsanları plastikten vazgeçirmek mi, doğal plastik kullanımını yaygınlaştırmak mı daha kolay?

Plastiğe açılan savaş son hızıyla devam etse de, tüm dünyada insanların ürünleri paketlemek, depolamak ve taşımak için kullandığı bu malzemeye olan alışkanlığı kırmak oldukça zor. Ülkemizde plastik poşetlerin ücretli hale gelmesiyle yaşanan tartışmalarda çoğumuz bu duruma şahit olmuşuzdur. Peki bu durumda, toplumu bu malzemeden vazgeçirmek yerine doğal plastik üretmek daha mantıklı olabilir mi? Yukarıda bahsettiğimiz bilim insanı Sandra Pascoe bunu yapmayı hedefliyordu. MakeGrowLab’ın çalışmalarına baktığımızda onun gibi düşünen başka araştırmacıların da olduğunu görüyoruz.

Yerel tarım atıklarından yapılan ambalaj: SCOBY

Bilim, tasarım ve girişimciliği harmanlayan MakeGrowLab, biyo-tasarım misyonuyla yola çıkan ve biyo-devrimi savunan bir tasarım stüdyosu. Ekip, sebzelerden ürettiği SCOBY adlı biyolojik malzemeyle, tek kullanımlık plastik sorununa sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Fotoğraflarda gördüğünüz her bir ambalaj, tamamen yerel tarımsal atıklardan elde edilmiş. Dolayısıyla ambalajlar, % 100 kompostlanabilir özellikte. Tıpkı sıradan plastikler gibi esnek, sağlam ve suya dayanıklı bir malzeme. Üstelik çok çok önemli bir avantajı da var. Yiyecekleri taze tutan ve iki yıllık raf ömrüne sahip olmalarını sağlayan bir oksijen bariyeri oluşturuyor.

Ambalaj sebzelerden yapıldığı için, tüketici ürünle işi bittiğinde ambalajı isterse “sürdürülebilir bir atıştırmalık” olarak yiyebiliyor. Yemek istemezse kendi evinde yetiştirdiği ürünlerin toprağına gömerek kompostlaştırabiliyor.

MakeGrowLab’in çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

Attention everyone!! We have some wonderful news. MakeGrowLab will be moving to a new and improved location. These are some exciting times for us all. During these next few weeks we will be working very hard to bring you and the rest of the world, revolutionary materials. Stay tuned to see what changes will come. Feel free to subscribe now on our website for exclusive news and promotions. #futurematerials #futurefarming #growingmaterials #cradletocradle #wrappingpaper #foodwrapper #foodwaste #fermentation #biodesign #compostablepackaging #ediblepackaging #biodegradable #plasticfree #plasticalternative #biomaterial #biorevolution #biodesign #biotextile #biotechstartup #startup #sustainableinnovation #climatechange #climatestrike #circulardesigners

A post shared by MakeGrowLab (@makegrowlab) on

Görsel: Instagram
Manşet göreli düzenlenmiştir.