Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tayland’da ve Vietnam’da Plastik Ambalaj Yerine Muz Yaprakları

Tayland’da ve Vietnam’da Plastik Ambalaj Yerine Muz Yaprakları

Tayland'daki ve Vietnam'daki süpermarketler, sebze ve meyve reyonlarında plastik ambalaj yerine muz yaprakları kullanmaya başladı.

Çevre duyarlılığı yükseldikçe, plastik ambalaj malzemeleri yerini yavaş yavaş daha doğa dostu çözümlere bırakıyor. Ülkemizde poşet kullanımının ücretli hale gelmesi önemli bir adım oldu. New York’ta polistiren köpükten yiyecek ve içecek kaplarının yasaklanması, kahve telvesinden yapılan bardaklar, kendi kendine yok olan ambalaj malzemesi, yenebilen KFC ambalajı, içindeki su bitince yok olan şişe, farklı ürünlerde yeniden kullanım için LEGO benzeri ambalaj malzemesi gibi örnekler de bu alandaki çabalarını ortaya koyuyor. Önce Tayland ve ardından onu örnek alan Vietnam ise süpermarketlerde plastik ambalaj yerine muz yaprakları kullanmaya başladı.

Tayland’ın Chiangmai şehrindeki Rimping isimli süpermarket, bir süre önce ambalaj olarak muz yaprakları kullanmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekmiş, bu uygulama sosyal medyada viral olmuştu. Rimping’in bu örnek hareketi ve itibarının yükselmesi, Vietnam’daki süpermarketlerin gözünden kaçmadı. Zaten bu tip sürdürülebilir projeler, ne kadar kopyalanırlarsa o derece güçlü etki yapacağından kopyalanmaları olumlu karşılanıyor. Dolayısıyla Vietnam’daki süpermarket zincirleri de hızlı bir şekilde bu uygulamayı kendine adapte ederek plastik ambalaja veda etmekten çekinmedi.

Muz yaprakları, başka ürünlerde de kullanılabilir

Asya ülkelerinde hizmet veren dev hipermarket zinciri Lotte Mart, uygulamanın kendi mağazalarında henüz test aşamasında olduğunu belirtiyor ancak en kısa zamanda Vietnam geneline yayılmasını hedefliyor. Sebze ve meyvelerin yanı sıra et ürünleri için de muz yapraklarını kullanmayı planlıyor.

Asya ülkelerinin plastikle mücadelesi ivme kazandı

Uygulama müşterilerden çok büyük takdir topluyor. Ayrıca müşteriler, bu ambalajın kendilerinde daha fazla miktarda ürün alma isteği uyandırdığını söylüyor. Vietnam’daki bu duyarlılığın nedeni, dünyada okyanusa en fazla plastik atık salan 4. ülke olması. Bu nedenle plastikten vazgeçme eğilimi burada çok hızlı ivme kazanmış. Aslında pek çok Asya ülkesinde bu eğilim hızla yükseliyor. Güney Kore plastik poşetleri tamamen yasakladı ve ambalajda da plastik yerine geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılmasına karar verdi. Singapur’da plastik poşet kullanımından vazgeçilmesi için sık sık bilinçlendirme kampanyaları düzenleniyor. Tayvan’da kullanımını azaltmak plastik poşetler ülkemizdeki gibi ücretli hale geldi. Çin ise 2008 yılında ultra ince plastik poşet kullanımının yasaklayarak, 10 yıl içinde plastik torba kullanımında % 66 düşüş sağladı.

Umarım ülkemizde de poşetlerin ücretli olmasından bir adım daha öteye geçilir ve tamamen yasaklama gibi yeni düzenlemeler yapılır. İçme sularımıza karışıp sağlığımızı tehdit eden mikro plastiklerden tutun da denizlerde adacıklar oluşturan büyük çaplı atıklara kadar bu malzemeden tamamen arınmak dileğiyle.

Görsel: Facebook
Manşet görseli düzenlenmiştir.