Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hyundai’den Tek Düğmeyle Aktifleşen Kendinden Zincirli Lastik Teknolojisi

Hyundai’den Tek Düğmeyle Aktifleşen Kendinden Zincirli Lastik Teknolojisi

Hyundai Motor ve Kia, içine gömülü güvenlik sistemiyle kışın sürücüleri zincir takmaktan kurtaracak yeni bir lastik teknolojisi geliştirdi.

Hyundai Motor ve Kia, geçtiğimiz pazar günü kar zincirine entegre yeni lastik teknolojisini tanıttı. Patent bekleyen yeni teknoloji, Hyundai Motor Group’un YouTube kanalında yayınlanan aşağıdaki videoda da detaylı olarak anlatılıyor.

Kar zinciri takmanın zorlukları geride kalacak

Kar zincirine entegre lastik teknolojisi, jantın ve lastiğin içinde bulunan şekil hafızalı alaşım modüllerini kullanıyor. Bu modüller, bir elektrik sinyali alındığında ‘kar zinciri’ işlevi görecek şekilde dışarıya doğru çıkıntı yapıyor.

Takılması ve çıkarılması karmaşık olan geleneksel kar zincirlerinin aksine, bu teknoloji, şekil hafızalı alaşımlı kar zincirlerini tek bir düğmeye basılarak otomatik olarak devreye sokarak karlı koşullarda güvenliğin artırılmasına yardımcı oluyor.

Kar zinciri entegreli lastik teknolojisi, düzenli aralıklarla radyal oluklara sahip bir tekerlek ve lastik grubundan ve bu kanallardaki hafızalı alaşımdan yapılmış modüllerden oluşuyor. Hyundai detayları şöyle açıklamış: “Bu teknoloji, şekil hafızalı alaşımın elektrik akımı uygulandığında orijinal şekline dönme yeteneğinden yararlanıyor. Normal sürüş sırasında tekerleğin içinde yer alan şekil hafızalı alaşım ‘L’ harfi şeklini alacak şekilde sıkıştırılır ve yol yüzeyiyle temas etmez. Sürücü işlevi etkinleştirdiğinde, şekil hafızalı alaşımın orijinal profiline dönmesine neden olan bir elektrik akımı uygulanır. Malzeme bir ‘J’ şekli oluşturarak modülü lastiğin dışına iterek yüzeyle temas kurar ve karlı yollarda tutuşu, dengeyi ve güvenliği artırır.”

Hyundai, bu yeniliğin ektra bir avantajı da yeni lastik alma zamanının geldiğinin çok görünür (ve duyulabilir) bir şekilde araç sahibine gösterebilmesi. Çünkü lastik iç kısımdaki modülün hizasına kadar aşınmışsa sürücüler bu bozulmayı kolaylıkla fark edebiliyor.

Teknoloji hem Güney Kore’de hem de ABD’de patent bekliyor. Hyundai Motor ve Kia, teknolojik açıdan daha fazla geliştirme, dayanıklılık ve performans testleri ve düzenleme incelemelerinin ardından lastiklerin seri üretimini değerlendirecek.

Görsel: Hyundai