Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NASA’nın Havasız Lastiği Artık Bisikletlerde

NASA’nın Havasız Lastiği Artık Bisikletlerde

NASA'nın uzaydaki keşif gezileri için geliştirdiği havasız lastik teknolojisini bisiklet lastiklerine uyarlayarak SMART, METL™ isimli lastiği piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Havasız bisiklet lastiği geliştirme konusunda Bridgestone gibi devlerden Nexo ve BigRep gibi bağımsız girişimlere kadar pek çok şirket tarafından önemli hamleler yapılıyor. NASA’nın patlamayan havasız lastiklerinin bisikletlere uyarlanmasıyla birlikte bu alanda dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. NASA tarafından Ay ve Mars keşifleri için icat edilen havasız lastik teknolojisi, METL™ adlı ürünle artık yeryüzündeki bisikletçilere hizmet edecek.

Havasız ve şekil hafızalı lastik: METL™

Kaliforniya merkezli lastik üreticisi SMART, METL™ için doğrudan NASA ile iş birliği yapmış. Fütüristik bir bisiklet lastiği oluşturmak için yola çıkan şirket NASA’nın havasız ve şekil hafızalı alaşımını (Shape Memory Alloy/ SMA), ilk kez genel tüketiciye yönelik bir ürün haline getirmiş oldu. NiTinol+ olarak bilinen hafif malzemelerden yapılan lastikler, kauçuk gibi elastik ancak titanyum kadar güçlü. Devrim niteliğindeki teknolojinin aynı zamanda geleneksel lastiklere çevre dostu bir alternatif olacağı düşünülüyor. Çünkü uzun ömürlü malzemelerin kullanımı elastomer veya kauçuk yanaklara ve kılıflara olan ihtiyacı azaltıyor.

SMART’ın Survivor şampiyonluğuyla ünlenen CEO’su Earl Cole, bisiklet tutkunlarının bu patlamayan ve havalı tasarıma sahip uzay çağı lastiklerini çok seveceğine inanıyor. Cole’a “Bu gelişmiş malzemelerin benzersiz kombinasyonu; yeni nesil, çevre dostu bir tasarımla birleştiğinde devrim niteliğinde bir ürün ortaya çıkarıyor.” diyor.

NASA’da malzeme bilimi mühendisi olan Santo Padula, “şekil hafızalı alaşımlar, karasal lastik endüstrisinin tamamında devrim yaratmada son derece umut verici görünüyor. Üstelik bu, buzdağının sadece görünen kısmı.” diyor.

SMART’ın hedefi METL™ ile her türlü arazide ve e-bisikletlerde kullanılacak en yüksek teknoloji ürünü lastiği sunmak. Şirket ayrıca e-scooter’lar için SMA lastikleri geliştirmek üzere mikromobilite sağlayıcısı Spin ile de iş birliği sürecinde.

METL™, 2022’nin başlarında bisikletler için satışa sunulacak. SMART’ın internet sitesi üzerinden kaydolarak gelişmeleri takip edebilir veya bekleme listesindeki yerinizi alabilirsiniz.

Görsel: SMART