Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisikletler İçin Yeni Bir Patlamayan Lastik Modeli

Bisikletler İçin Yeni Bir Patlamayan Lastik Modeli

Patlamayan lastik projesiyle hem bisikletçilerin sorununu çözen hem de doğa dostu bir yaklaşım sergileyen Nexo, Kickstarter'da.

Patlak bir lastik, bisikletle yapılan bir seyahati mahvedebilecek yegane şeylerden biri. Hele de sürücü beraberinde yama ve pompa taşımayı ihmal ettiyse… Bu duruma çözüm getirmek isteyen Nexo’nun tasarladığı havasız lastik, patlak lastikleri bisikletçinin kabusu olmaktan çıkıyor. Proje şu anda Kickstarter’da fon toplamak üzere yayında.

Patlamayan lastik konsepti bilindiği üzere yeni bir şey değil. Fakat kullanımı şimdiye kadar pek yaygınlaşmamıştı. Havalı lastiklere kıyasla pek tercih edilmeyişinin nedeni, yumuşaklık ve şok absörbe edebilme açısından yetersiz oluşu idi. ABD’nin Utah eyaletinde faaliyet gösteren Nexo bu problemlere çözüm bulduğunun altını çiziyor. Belirtmekte fayda var, Nexo’nun kurucuları, Noble Cycling isimli bir biisiklet mağazasında müşterilerinin binlerce patlak lastiğini değiştirdikten sonra bu projeyi başlatmış.

Nexo Kickstarter projesinde iki ayrı patlamayan lastik versiyonu sunuyor. 5.000 km ömürlü Nexo Tires isimli versiyon, kullanıcının var olan tekerleri üzerine yerleştirilebiliyor. Ever Tires isimli versiyon ise tamamen yeni bir teker seti olarak takılıyor ve 8.000 km yol gidebiliyor.

Polimer karışımdan yapılan lastikler tek adımlık bir enjeksiyon kalıplama ile üretildiğinden, 8-9 üretim adımı gerektiren geleneksel lastiklere göre daha az enerji tüketiyor. Lastiklerde tek bir materyal kullanılıyor olması da geri dönüşümü kolaylaştırıyor. Her yıl 10 milyon ton bisiklet lastiğinin ve tüpünün atık haline geldiği düşünüldüğünde Nexo’nun doğa dostu yaklaşımının önemi de anlaşılıyor.





Görsel: kickstarter.com