Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisikletçinin Güvenliği ve Rahatı için Çalışan Tasarımlar [Bigumigu’da 2016]

Bisikletçinin Güvenliği ve Rahatı için Çalışan Tasarımlar [Bigumigu’da 2016]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: bisikletçilerin yaşamını kolaylaştıran bisiklet tasarımları ve aksesuarları.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2016’nın Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Bisiklet kullanımı hem sürdürülebilir bir kanyak olması açısından, hem artan trafik sorunlarından ve daha birçok sebepten şehir içi ulaşımda yaygınlaşıyor. Teknolojiyi kullanarak birçok şirket ve marka da bisikletçilere özel ürünler geliştiriyor. Bunların başında ise yenilikçi bisiklet tasarımları ve aksesuarlar geliyor.


Bu Şık Bisikletlere Binmek Bedava, Çünkü Üstlerinde Reklam Var

Bisiklet almak istemiyorsanız fakat bisikletle yolculuk etmeyi seviyorsanız ve Londra’da yaşıyorsanız bisiklet kiralama girişimi Buzzbike tam size göre. Cooper’ın ortağı (Mini Cooper’ın yaratıcısı) şirket; Hiplok DC kilit, far, sigorta ve hatta servis hizmetinin sunulacağı birbirinden havalı bisikletler tasarladı. Buzzbike, üstlerinde reklamların yer alacağı bisikletleri 100 pound depozito karşılığında, kullanıcının her ay en az 12 gün bu bisikletle yolculuk etmesi ve bisikleti sokağa park etmesi koşuluyla kiralamaya hazırlanıyor.


Levi’s ve Google’dan Bisikletçiler için Akıllı Ceket

Levi’s ile birlikte geliştirilen bu ceket, Project Jacquard‘ın teknolojisiyle ortaya çıkan ilk ürün olma özelliği taşıyor. Bu ortaklıkla doğan ceket, telefonla bağlantı kurarak arama yanıtlama, müzik değiştirme, yön tarifi gibi işlemleri yapabiliyor. Bir moda markası olmak istemeyen Google, yaptığı işbirlikleriyle bu teknolojiyi tüm dünyaya sunmayı hedefliyor.


Bisikletle Gideceğiniz Rotayı Size Bırakan Navigasyon Cihazı: HAIZE

Bisiklet üzerine eklenen minik bir cihaz olan HAIZE, sizi gitmek istediğiniz noktaya en kullanışlı şekilde ulaştırıyor. Pusula ve navigasyon olmak üzere iki farklı modu bulunan HAIZE’de isterseniz sadece varış noktanızı seçerek kendi rotanızı içinizden geldiği gibi çizebiliyorsunuz isterseniz de ana yollar kullanarak tamamen yol asistanı gibi çalışmasını sağlayabiliyorsunuz.


Bisikletlilere Özel Römork Karavan

Küçük boyutlarıyla ve pratikliğiyle göz dolduran Wide Path Camper, yakın mesafelere bisikletle seyahat edip kamp yapmak isteyenleri oldukça memnun edebilir. İçinde 2 kişinin yatabileceği şekilde dizayn edilmiş römork, 300 litrelik bagaj hacmine sahip. Römork açıkken 99 x 260 cm, katlandığında 99 x 130 cm boyutlarında ve iç kısmındaki yükseklik de 130 cm. Bisikletli arkadaş grubunuzla yağmurlu bir havada bu römorku alıp piknik yapmaya gidebilir, iç kısmında 4 kişinin sığabileceği bir yemek sofrası kurabilirsiniz.


Closca Fuga: Katlanır Bisiklet Kaskı

Closca Design’ın geliştirdiği katlanır bisiklet kaskı Closca Fuga, güvenlik, işlevsellik ve stili bir araya getiriyor. Güvenli ve kullanışlı bir kaskı, aynı zamanda modayla da birleştiriyor. Yenilikçi bir tasarımla karşımıza çıkan kask, küresel çaptaki bisiklet sürücüleri ve bisiklete binmenin bir ulaşım şekli haline gelmesi düşünülerek tasarlanmış.


Sökülemeyen Plakalarla Bisiklet Hırsızlığına Önlem

Almanya merkezli girişim Bike-ID, bisikletleri koruyacak tek bir veritabanı ve plaka sistemi geliştirdi. Bike-ID’nin plakaları, 300 titanyum mikro etiketten oluşuyor ve bisikletin üzerine yapıştırıldıktan sonra araca zarar vermeden çıkarmak imkansız hale geliyor. Öncelikle Avrupa’yı hedef bölge olarak belirleyen Bike-ID, sonraki aşamada Kuzey Amerika’yı radarına koymuş.


Bisikletçiler için Dünyanın En Güvenli Sırt Çantası

Özellikle gece sürüşlerinde bisikletçilerin güvenliğini artırmak için tasarlanan Aster, uyarı ışıkları, bisiklete entegre sistemi, akıllı telefonlarla senkronizasyon özelliği gibi pek çok özellik sunarak, kazaları azaltmayı hedefliyor ve dünyanın en güvenli sırt çantası olduğunu dile getiriyor.


Bisikletler İçin Yeni Bir Patlamayan Lastik Modeli

Patlamayan lastik konsepti bilindiği üzere yeni bir şey değil. Fakat kullanımı şimdiye kadar pek yaygınlaşmamıştı. Havalı lastiklere kıyasla pek tercih edilmeyişinin nedeni, yumuşaklık ve şok emme açısından yetersiz oluşu idi. ABD’nin Utah eyaletinde faaliyet gösteren Nexo bu problemlere çözüm bulduğunun altını çiziyor. Belirtmekte fayda var, Nexo’nun kurucuları, Noble Cycling isimli bir bisiklet mağazasında müşterilerinin binlerce patlak lastiğini değiştirdikten sonra bu projeyi başlatmış.


Karanlıkta Parlak Mavi Renge Bürünen Bisiklet Yolu

TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z.o.o tarafından inşa edilen fosforlu bisiklet yolunda kullanılan malzeme 10 saate kadar aydınlatma sağlıyor ve her gün, gece parlamasını sağlayacak enerjiyi depoluyor. Güneş enerjisiyle ışıklandırılan bisiklet yolları, gece bisiklete binmeyi tercih eden sürücülerin güvenliğini artırıyor ve bisiklet sürmeyi daha keyifli hale getiriyor.


Her Bisikleti Elektrikli Hale Getiren Teker: GeoOrbital

GeoOrbital, bisikletin hali hazırda atıl bulunan bir alanını daha verimli kullanarak elektrikli bisiklet dönüşümünü gerçekleştiriyor. Bir ön teker olarak tasarlanan GeoOrbital, herhangi bir bisikleti tek bir değişimle elektrikli hale getirebiliyor. 26 ve 29 inç olmak üzere iki farklı ebatı olan GeoOrbital’ın teknik özellikleri arasından öne çıkanlar ise; tek şarj ile pedal çevirmeden 30 km/s hız yapabilmesi ve 30 km’ye kadar pedal çevirmeden gidebilmesi. Mesafeyi artırmak isterseniz de pedal çevirerek 80 km’ye kadar hibrit iticilerle gidebiliyorsunuz.

Görsel: Wide Path Camper