Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisiklet Dünyasında Yenilikler [Bigumigu’da 2021]

Bisiklet Dünyasında Yenilikler [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021 yılını özetliyoruz: Bisikletçinin can güvenliğini ve bütçesini koruyan yeni çözümler. Çocuklu aileler, kamp yapmayı seven bisikletçiler ve bisikletle yük taşıyanlar için tasarlanan eşsiz ürünler.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ekonomi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Bisiklet tutkusunun katlanarak büyüdüğü bir dönemde yaşıyoruz. Dolayısıyla çok farklı bisiklet ve elektrikli bisiklet tasarımlarıyla da karşılaşıyoruz. Bununla da kalmıyor. Bisikletçinin can güvenliğini ve bütçesini koruyan yeni çözümler ve aksesuarlar ortaya çıkıyor. Çocuklu aileler, bisikletle yük taşıyanlar ve kamp yapmayı seven bisikletçiler için tasarlanan eşsiz ürünler ve prototipler söz konusu. Ayrıca en yeni teknolojinin bisikletlere nasıl entegre edildiğini de bu yılki örneklerde görebiliyoruz. Şimdi hep birlikte bu yıl yaşanan gelişmelerin detaylarına bakalım.

 

Bisiklet Sürücüleri için Hava Yastıklı Sırt Çantası

COMMUTE A.I.R. PRO 18 hava yastığının çalışma konsepti, kalça kırıklarını engellemek için geliştirilen Hip’Guard isimli hava yastığına oldukça benziyor. Tıpkı Hip’Guard’ta olduğu gibi çantanın göğüs kemerinde hareket sensörleri bulunuyor. Bu sensörler sırt çantasının konumunu ve yönünü saniyede 1.100 kez ölçüyor. Bu parametrelerde herhangi ani bir değişiklik olduğunda düşmenin meydana geldiğini algılıyor ve hava yastıkları şişiyor. Düşmenin algılanmasından itibaren hava yastıklarının açılması 0,2 saniyeden kısa sürüyor


OpenBike Herkese Kendi Bisikletini Yapma İmkanı Sunuyor

Arquimaña tarafından hazırlanan OpenBike, açık kaynaklı bir bisiklet yapım projesi. Bu bisiklet, yarı yarıya geleneksel bisiklet parçaları, yarı yarıya da ahşap bir gövdeden oluşuyor. Bisikleti kendiniz monte edip demonte edebiliyorsunuz ve kendi beğenilerinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Tasarımcıların açıklamalarına göre bu proje, tasarımda bağımsızlık felsefesi ve statik tasarımdan kaçınma prensibine göre yaratılmış. Kendisine bisiklet yapmak isteyen herkes platformdaki dökümanları indirerek bisikletini yapmaya başlayabiliyor. Elbette yapım sürecinde, bazı parçaların 3B baskı teknolojisiyle üretilmesi gerekiyor.


Hem Bebek Arabası Hem de Bisiklet İçin Çocuk Koltuğu

Påhoj bisiklet koltuğu, çocuklu ailelerin rahatlıkla bisiklet gezintisi yapmasına imkan tanırken bisiklet kullanılmadığı zamanlarda da bir bebek arabasına dönüşen kullanışlı bir tasarım. Hem bir bisiklet koltuğu hem de bebek arabası olabilen ürün kendi başına oldukça yenilikçi bir ürün olmasının yanı sıra ulaşım için daha çevreci ve sağlıklı bir yolu tercih etmek isteyen ebeveynler için teşvik edici oluyor.


Ses Kontrollü Elektrikli Bisiklet

Urtopia Carbon Electric Bike ilk bakışta, aerodinamik formuyla çarpıcı bir izlenim yaratıyor. Tasarımcı Mathis Heller bisiklet kadrosunun, bir tür matematiksel şekil olan Möbius şeridinden ilham aldığını belirtmiş. Möbius şeridini sonsuzluğun sembolü ve sonsuz bağlantı potansiyeli olarak yorumlayan şirket, “Bu fikir, Urtopia’nın enerjiyi geri dönüştürme, atığı azaltma ve herkes için daha yeşil bir gelecek yaratma çabasıyla örtüşüyor.” açıklamasını yapıyor.


NASA’nın Havasız Lastiği Artık Bisikletlerde

Kaliforniya merkezli lastik üreticisi SMART, METL™ için doğrudan NASA ile iş birliği yapmış. Fütüristik bir bisiklet lastiği oluşturmak için yola çıkan şirket NASA’nın havasız ve şekil hafızalı alaşımını (Shape Memory Alloy/ SMA), ilk kez genel tüketiciye yönelik bir ürün haline getirmiş oldu. NiTinol+ olarak bilinen hafif malzemelerden yapılan lastikler, kauçuk gibi elastik ancak titanyum kadar güçlü. Devrim niteliğindeki teknolojinin aynı zamanda geleneksel lastiklere çevre dostu bir alternatif olacağı düşünülüyor. Çünkü uzun ömürlü malzemelerin kullanımı elastomer veya kauçuk yanaklara ve kılıflara olan ihtiyacı azaltıyor.


Tekerlekli Sandalyeyi Elektrikli Bisiklete Dönüştüren Ek Teker

Rus tasarım stüdyosu ART UP Studio tarafından tasarlanan ve SupremeMotors tarafından hayata geçirilen tek tekerli eklenti, tekerlekli sandalyeye hız ve serbest manevra kabiliyeti sağlıyor. Eklenti kolayca ve hızlı bir şekilde (10 saniyeden kısa bir şekilde) tekerlekli sandalyeye takılabiliyor. Böylece tekerlekli sandalye kullanan bireyler, ayrı bir araç satın almalarına gerek kalmadan mikro mobilitenin olanaklarından faydalanabiliyor.


Koltuğa, Yatağa ve Çadıra Dönüşebilen Bisiklet

Bernhard Sobotta tarafından tasarlanan Cercle, temelinde minimalizm olan ve bisikletin dışında başka şeylere dönüşebilen bir tasarım. Tasarım anlayışının kökeninde, nereye pedal çevirirseniz çevirin evde olmanın rahat hissini vermek yatıyor. . Bernhard, 2019 yazında bir hamakla bisiklet kadrosunu nasıl birleştirebileceği üzerine kafa yormaya başlamış. Düşündükçe tasarım fikri bunun da ötesinde fikirlere evrilmiş. Sonunda, katlanabilir alüminyum bir koltuk iskeletiyle bisiklet kadrosunu birleştirerek Cercle’ı hayata geçirmek üzere ilk adımları atmış.


Bisikletle Taşınabilen Ağaç Evi

Tree Trailer, Eindhoven Tasarım Akademisi öğrencisi olan Henry K. Wein‘in tasarımı. Bu tek kişilik ağaç evi, bir bisikletin veya motosikletin arkasında çekilebiliyor. Arkadaşlarınızla birlikte seyahat ettiğinizde bu araçlarda konuklayarak dikey bir kamp ortamı yaratmanız mümkün. Henry, tasarımının prototipini tamamen atıkları kullanarak yapmış. Örneğin gövde kısmında, çöpü boylamak üzere olan panjurları kullanmış. Klostrofobik insanlar için evin yanlarında böyle kolay açılır parçalar olması gerektiğini düşünmüş. Ayrıca evin üst kısmında sabit bir pencere de mevcut. Geri kalanında da atık ahşap parçaları ve destekleyici bir metal kirişi yeniden kullanıma sokmuş. İçeride sadece uyku sırasında dönmek için yeterli alan olsa da, yerde konaklamaktan çok daha avantajlı görünüyor. Uyku alanınızı böceklerden uzak tutarak daha konforlu bir şekilde uyuma imkanı sunuyor.


Bisiklet İçin Motorlu Römork

Danimarkalı elektrikli bisiklet üreticisi Biomega tarafından üretilen Ein; monokok polipropilen bir gövde, alüminyum iskelet ile kol ve 250 watt’lık bir göbek motoru ile donatılmış tek bir arka tekerden oluşuyor. Motor, römork gövdesinde bulunan ve yeniden şarj etmek için çıkarılabilen bir lityum iyon pilden güç alıyor.


Üç Tekerli Koza Bisiklet: LEF

Hollanda merkezli EV Mobility tarafından tasarlanan LEF, 3 tekerli bir elektrikli bisiklet. Kısa mesafeli yolculuklar için ideal, otomobil konforunda bir araç. Kullanıcıların hava şartlarına karşı korunmasını sağlayan benzersiz koza benzeri bir yapıya sahip. Bu tasarımı ve renk seçenekleriyle birlikte vintage etkileri taşıyan hoş bir estetiğe sahip.


Çocuklu Aileler İçin Elektrikli Kargo Bisikleti

Carqon tarafından geliştirilen Carqon Classic; tasarım, işlevsellik ve teknolojide yeni bir standart belirleme iddiasıyla yaratılmış bir araç. Tasarım olarak rakipleriyle benzeşmek yerine baştan aşağı yeniden geliştirilmiş. Örneğin çocuklar, çocuk bölmesine kendi başına hızlı ve kolay bir şekilde çıkabiliyor. Dolayısıyla ebeveynler çocuğu kaldırmak zorunda kalmıyor. Güvenli ve eğlenceli bir seyahati garanti eden çift emniyet kilide sahip bir kapısı var.


Her Zaman Yağmura Hazır Bir Elektrikli Bisiklet

Alman bisikletçi/girişimci Tom Eisner tarafından tasarlanan AllWeatherBike şu anda tamamen işlevsel bir prototip. AllWeatherBike’ın üzerinde uzanan alüminyum iskelet, sürücünün üzerinde yükselen çift taraflı kirişlerden oluşuyor. Yağmur yağmaya başlarsa, bisikletçi gidonların önünde bulunan kapalı bir rulodan bir şeffaf plastik levhayı çekerek üzerini kapatabiliyor.


Masanızın Altına Girecek Kadar Küçülen Katlanır Elektrikli Bisiklet

Şehir içi ulaşım için ideal olan bu kompakt mini bisiklet, katlandığında standart bir ofis masasının altında saklanabilecek kadar küçük bir boyuta inebiliyor. Dolayısıyla park etme konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor. Neredeyse bir elektrikli motosiklet niteliğinde olan araç, lityum demir fosfat pil ile çalışıyor. Azami hızı yaklaşık 40km/s ve tek şarjla yaklaşık 50 km yol kat edebiliyor. Ayrıca taşınabilir bir güç kaynağına sahiptir, böylece kendisi de cihazlar için bir güç kaynağı olarak kullanılabiliyor.


3B Baskıyla Sınırlı Sayıda Üretilen Lüks Elektrikli Bisiklet

Lüks moda markası MCM de 45. yılını kutlamak için 3B baskı ile üretilen lüks bir elektrikli bisiklet sunuyor. Bu üretim için Urwahn Bikes markasıyla iş birliğine giden MCM, 3B baskılı çelik bisiklet çerçevelerinin tasarımı için Urwahn Bikes’tan yardım alıyor. MCM’nin logosunun da yer aldığı özel tasarım, işlevsel olduğu kadar markanın kimliğine vurgu yapan detaylar ve işlemeler içeriyor.

Görsel: Indiegogo