Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisiklet Dünyasındaki Gelişmeler [Bigumigu’da 2022]

Bisiklet Dünyasındaki Gelişmeler [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022 yılını özetliyoruz: Sürüş deneyimini iyileştiren yeni sistemler, dönüşüm kitleri ve aksesuarlar, bisiklet karavanları ve özel tasarım bisikletler.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını derlemelerimizde görebilirsiniz. Bu derlemede, bisiklet dünyasındaki çarpıcı yenilikleri bir araya getirdik.

Bisiklet tutkusunun katlanarak büyüdüğü bir dönemde yaşıyoruz. Sık sık sıra dışı bisiklet, elektrikli bisiklet, bisikletlilere özel aksesuar ve güvenlik tasarımlarıyla karşılaşmamız da bundan kaynaklanıyor. Bu yıl, sürücünün performansını ve sürüş deneyimini iyileştiren, daha az efor sarfetmesini sağlayan yenilikler en çok dikkat çekenler arasında. Elektrikli bisiklet dönüşüm kiti, bisiklet karavanları ve özel amaçlarla geliştirilen bisiklet tasarımları da listemizde yer alıyor. Şimdi hep birlikte bu yıl yaşanan gelişmelerin detaylarına bakalım.

Her Bisikleti 30 Saniyede Elektrikliye Dönüştüren Kit

Elektrikli bisiklet dönüşüm kiti PikaBoost; hızlı kurulumu, alet gerektirmemesi ve çalışma sistemiyle benzerlerinden ayrılıyor. Eski veya yeni fark etmeksizin tüm bisikletleri elektrikli hale getiren bir portatif dönüştürücü olan PikaBoost, Los Angeles merkezli şirket LIVALL tarafından yaratılmış. Bisiklete 30 saniyeden kısa sürede monte edilen bir denetleyici, motorlu göbek ve pil paketi içeren bir e-bisiklet dönüştürme kiti olarak sunulmuş. PikaBoost, karmaşık talimatlarla takılan bir ürün olmak yerine daha anlaşılır bir yapıya sahip olması için hepsi bir arada pil, motor ve denetleyici tasarımıyla sunulmuş. Diğer dönüştürme kitlerinden onu ayıran en önemli özelliklerden biri de alet gerektirmemesi.


 

Bu Tekerlek Bisikletçinin Ağırlığını İtiş Gücüne Dönüştürüyor

Simon Chan tarafından kurulan İrlanda merkezli start-up SuperWheel, sürücünün ağırlığını elektriğe ihtiyaç duymadan itiş gücüne dönüştüren yeni bir yaylı bisiklet tekerleğini piyasaya sürdü. Sistem sadece kullanıcının hareketi üzerine kurulu. Gerçekten de hiç bir şekilde pil veya elektrik şarjı gerektirmiyor. Tekerlekte, şirketin patent bekleyen ‘Weight (mass) to energy conversion technology’ (WTECT / Ağırlık (kütle) – enerji dönüşüm teknolojisi) isimli teknolojisi kullanılmış. Bir e-bisiklet alternatifi olarak geliştirilen SuperWheel, dünyanın dört bir yanındaki bisikletçilerin menzilini ve hızını kısıtlayan faktörler hakkında endişelenmeden sürüşlerini yükseltmelerine olanak tanıyor.


scope atmoz

Hareket Halindeyken Bisikletin Lastik Basıncını Ayarlamak

Scope Cycling tarafından geliştirilen Scope Atmoz sistemi, sürüş sırasında bisiklet lastiğinin hava basıncını ayarlama imkanı sunuyor. Bu teknoloji, bisiklet tutkunları için o kadar ihtiyaca cevap veren bir yenilik oldu ki Uluslararası Bisiklet Birliği Paris-Roubaix yarışında bunun kullanımına izin vereceğini duyurdu. Kuzey Fransa’daki bu yarış parkuru, hem düz asfalt hem de arnavut kaldırımlı yollar üzerinde sürüş yapmayı gerektiriyor.


Güneş Enerjili Karavan Bisiklet

GoCamp GoLo Bike, hem sürüş hem de konaklama için olabildiğince konfor sunan; elektrik destekli ve güneş enerjili bir karavan bisiklet. 85 x 220 cm yatak, çok işlevli bir masa, katlanabilir tente, cibinlik ve pencerelere sahip. Masada yemek yemek, oyun oynamak gibi aktiviteler için içine iki kişi bile sığabiliyor. Yalnızca 88 cm’lik sınırlı bir genişliğe sahip olup, kullanıcıların diğer sürücüleri engellemeden dar bisiklet yollarında veya ortak yollarda sürmesine olanak tanıyor.


bisiklet römork karavan martha

Elektrikli Bisikletlere Özel Römork Karavan

Römork karavan Martha, detaylı iç tasarımıyla bisiklet tutkunlarına konforlu bir kamp deneyimi vadediyor. Tamamen alüminyumdan yapılmış, tek kişilik bir karavan. Güneş enerjisi bağlantılı pille, elektrik kumanda merkeziyle, aydınlatmalarla, iç/dış mekan masası gibi kamp yaşamını kolaylaştıran özelliklerle donatılmış. Römork gövdesi, zeminden tavana (tavanın en yüksek noktasına) 100 cm yükseklikte. İçinde, bir yetişkinin uyuyabileceği 193 x 76 x 7 cm boyutlarında bir yatak bulunuyor. Karavanın toplam iç uzunluğu ise 195 cm.


bisiklet hava yastığı airbag

Bisikletçiler İçin Hava Yastıklı Sırt Çantası

Bisikletçiler için hava yastıklı koruma sistemleri yeni değil. Sadece kafayı ve boynu kapatan hava yastıklı kask Hövding bu alanda ilk dikkat çeken ürünlerden biri olmuştu. Geçtiğimiz yıl ise sadece boyun, omuz ve göğüs bölgesini koruyan COMMUTE A.I.R. PRO isimli hava yastıklı sırt çantası büyük ilgi görmüştü. Bu defa, bu ikisinin birleştirilmiş versiyonu gibi görünen STAN Airbag isimli ürün var karşımızda. Bu hava yastıklı sırt çantası, hem kafayı hem de üst gövdeyi korumaya alıyor. Üstelik yüksek teknolojili bir sistemle donatılmış.


cargorida

Yükünü Güvenceye Alan Kargo Bisikleti

CargoRida, kadrosunun bir parçası olan kapalı taşıma alanı ile denge sorunlarını ortadan kaldırarak hem sürücüyü hem de eşyalarını güvenceye alıyor. Modüler bisiklet CargoRida’nın en önemli farkı, taşıma haznesinin kadrosunun bir parçası gibi olması. Araçtaki saklama alanları taktiksel olarak üç ayrı parçaya bölünmüş. Bu sayede daha iyi dengede kalabiliyor. Dolayısıyla sürüş sırasında dengeleme için ekstra dikkat ve çaba harcamaya gerek kalmıyor.


flasher

Bisikletçilerin Yol Güvenliğini Sağlayan Kol Bandı

Flasher isimli kol bandı farklı modlara sahip LED ışıklarıyla e-scooter ve bisiklet sürücülerinin yolculuğunu daha güvenli hale getirirken onların görünürlüğünü artırıyor. Flasher’ın kurucuları, ürünlerini giyilebilir bir güvenlik aygıtı olarak konumlandırıyor. Sağ ve sol kola takılan iki kol bandı e-scooter, bisiklet ya da kargo bisikleti sürücülerinin yolculuğunu daha güvenli hale getirirken onların görünürlüğünü artırıyor. LED ışıklar sahip kolluklar; beyaz, kırmızı ya da sarı ışık vererek farklı durumlarda sürücünün keyifli bir sürüş deneyimi yaşamasına imkan tanırken yoldaki güvenliğini de sağlıyor.


the infinity

Sonsuzluğa İşaret Eden Bisiklet

Stephan Henrich’in The Infinity isimli tasarımı, sonsuzluk sembolü gibi birleşen lastikleri ve zincir sistemiyle bisiklet tasarımına yeni bir soluk getiriyor. Stephan Henrich çalışmalarını; mimari, robotik, tasarım ve anlatım ile eklemeli üretim (additive manufacturing) veya 3B baskı uzmanlığının bir kesişme noktası olarak tanımlıyor. “The Infinity” bu, tanımı doğrular nitelikte. Henüz prototip aşamasında olan bu konsept tasarım, şehir içinde ve plajda kullanılabilen çok yönlü bir araç.


demiryolu bisikleti

Bisikleti Demiryolu Bisikletine Dönüştüren Katlanır Aksesuar

YouTuber Cam Engineering, Kaliforniya’nın terk edilmiş demiryollarında ve dağ yollarında gezinmek için kullanışlı bir yöntem geliştirdi. Amerikalı içerik üreticisi, herhangi bir bisiklete takılabilen ve onu anında demiryolu bisikletine dönüştürebilen katlanabilir bir aksesuar tasarladı. Cam Engineering bisikletinin ön tarafına ilave bir tekerlek ve yan tarafına bir stabilizatör yerleştirerek demiryolu hattında başarılı bir şekilde yol almayı başarmış. Ek tekerleğin raydan çıkmasını önlemek için her iki tarafına birer disk yerleştirmiş.Tasarladığı aksesuarlar katlandığında, bisiklet orijinal görünümüne geri dönüyor. Böylece tekrar raysız alanda kullanmaya devam edebiliyor.


Ağaçlara Tırmanan Bisiklet Onları Kesilmekten Kurtarıyor

Honda, Peru’da yerel halkın aguaje meyvesini hasat etmek için ağaçları kestiği motorlu testeresindeki motoru çıkararak özel tasarım bir dikey bisiklet yarattı. Ogilvy Peru ile birlikte hayata geçirilen Vertical Bike isimli bu tasarım, ağaçları kesmeden meyveyi hasat etmeye imkan yaratan bir araç. Bu meyve sadece dişi ağaçlarda yetişiyor. Hasat yapan yerli halk gelişigüzel bir şekilde dişi ağaçları keserek erkek olanları bırakıyor. Bu durum ormansızlaşmaya neden oluyor ve önümüzdeki yılların hasadını da engelleyen bir durum yaratıyor. Vertical Bike’nın ortaya çıkış nedeni, bu sorunları çözmek.

Görsel: Kickstarter