Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hareket Halindeyken Bisikletin Lastik Basıncını Ayarlamak

Hareket Halindeyken Bisikletin Lastik Basıncını Ayarlamak

Scope Cycling tarafından geliştirilen "Scope Atmoz" sistemi, sürüş sırasında bisiklet lastiğinin hava basıncını ayarlama imkanı sunuyor.

Sürüş kalitesini artıran en önemli etkenlerden biri bisiklet lastiğinin hava basıncı. Düz yollarda yüksek basınç, engebeli arazide ise düşük basınçla daha konforlu bir sürüş sağlayabiliriz. Oysa önümüzde çoğu zaman karma arazilerden oluşan bir rota vardır ve biz orta yolu bulmak zorunda kalırız. Scope Atmoz isimli sistem, bu soruna çözüm getirmek üzere geliştirilmiş. Bu sistemle, hareket halindeyken iki ayrı basınç değeri arasında kademeli olarak geçiş yapılabiliyor.

Uluslararası Bisiklet Birliği, Paris-Roubaix yarışlarında bu sistemin kullanımına izin verdi

Scope Atmoz

Hollandalı şirket Scope Cycling tarafından geliştirilen sistem, yakın zamanda bu ayki Paris-Roubaix yarışı nedeniyle oldukça gündemde. Çünkü Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI / Union Cycliste Internationale) bu yarışta, bu sistemin kullanımına izin vereceğini duyurdu. Kuzey Fransa’daki bu yarış parkuru, hem düz asfalt hem de arnavut kaldırımlı yollar üzerinde sürüş yapmayı gerektiriyor.

Scope’a göre, Atmoz sistemi çoğu 700c tüpsüz tekerlek setiyle kullanılabiliyor. Sistem, iki yarısı tekerleğin göbeği etrafında birbirine kenetlenen bir tür halka şeklindeki modülden oluşuyor. Her tekere bu modüllerden bir tane takılması gerekiyor. Bu modüldeki basınçlı hava deposundan bir hortum, valf gövdesine uzanıyor.

Scope Atmoz

Sürücü, gidona monte edilecek kontrol düğmeleri (yine tekerlek başına bir set olarak monte ediliyor) kullanarak modüldeki havayı lastiğe gönderebiliyor. Böylece lastiğin hava basıncını yükseltebiliyor veya lastikteki havayı boşaltarak basıncını düşürebiliyor. Sistem mekanik valfler kullanıyor. Güçlü bir kompresör içermemesi, UCI’nin bu sistemin kullanımına izin vermesinin en temel nedenlerinden biri olarak sayılıyor.

Sürücü, Bluetooth veya ANT+ aracılığıyla Atmoz modüllerine kablosuz olarak bağlanan üçüncü taraf bir bisiklet bilgisayarı aracılığıyla her iki lastikteki hava basıncını izleyebiliyor. Scope Atmoz sistemi şu an için 3.998 € gibi yüksek bir fiyatla ön siparişe açılmış. Bu fiyata hem ön hem de arka tekerlek modülleri dahil.

Bisikletle ilgili diğer inovasyon haberlerine buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Scope Cycling