Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otizmlilerin Video Konferans Görüşmelerini Kolaylaştıran Proje

Otizmlilerin Video Konferans Görüşmelerini Kolaylaştıran Proje

Project Convey, ses tonu ya da yüz ifadelerini okumakta zorlanan otizmli bireylerin görüntülü aramalarda daha sağlıklı iletişim kurması adına yüz tanıma teknolojisi ve emojileri kullanıyor.

Otizm spektrum bozukluğu tanısı konan kişilerde yüz tanımada, göz göze ilişki kurmada ya da yüz ifadelerinden duyguları tanımlamada çeşitli zorluklar yaşanabiliyor. Bu durum otizmli bireylerin görüntülü sohbet ederken de arkadaşlarıyla ya da ailesiyle kurduğu iletişimde bir duvar yaratıyor. ABD’nin en büyük özel telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Cox Communications (Cox) Otizm Farkındalık Ayı kapsamında geliştirdiği projesiyle bu özel durum için yaratıcı bir çözüm üretiyor.

Emojilerin gücü görüntülü sohbeti daha kapsayıcı hale getiriyor

180LA tarafından hazırlanan Project Convey kampanyası, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin görüntülü sohbet ederken karşıdaki kişiyle daha anlamlı bağ kurmasını sağlıyor. Yüz ifadesi ya da ses tonu gibi kelimelerden bağımsız olarak iletişimi tamamlayan ve karşıdaki insanın duygusunu belirten ipuçlarını okumakta zorlanan kişiler için bu ifadeleri görselleştiren proje, emojiler vasıtasıyla duygular için adeta görsel bir altyazı oluşturuyor.

Yüz tanıma teknolojisi kullanılarak hazırlanan prototip; yüz ifadelerini tarıyor, kelimeleri ve ses tonunu analiz ediyor. Bu veriler gerçek zamanlı olarak işlenip tasarlanan emojiler üzerinden ekranda konuşan kişinin altında beliriyor. Bu sayede otizmli kişiler için oldukça büyük bir sorun olan ve iletişimi sekteye uğratan probleme bir çözüm üretiliyor. Kampanya için hazırlanan film, arkadaşları ve aileleriyle Project Convey sayesinde daha anlamlı bağ kurabilen dört farklı kişinin hikayesini işliyor. Reklam filminde yer alan her otizmli bireyin hikayesi ayrı ayrı da ele alınıyor ve bu filmlerin yönetmenliğini Paul Hairston üstleniyor.

Teknoloji şu aşamada sadede bir prototip olsa da Cox ilerleyen süreçte her türlü görüntülü sohbet platformunda bu ve benzeri araçların kullanıma sunulabileceğini öngörüyor. Project Convey de bu yolda çalışmalar gerçekleştiren için yol gösterici olma özelliği taşıyor. Ayrıca şirketin kendisi de bu teknolojiyi yeni çıkacak ürünlerine entegre etmenin yollarını arıyor.

Künye

Müşteri: Cox Communications
Ajans: 180LA
CCO: Al Moseley
ECD: Mike Bokman
Yaratıcı Yönetmen: Jason Rappaport, Guiga Cunha, Juan Arboleda
Yaratıcılar: Nick Cade, Akos Papp
İdari Yapımcı: Natalie Parish
Direktör: Megan McDonnell
Kıdemli Marka Müdürü: Morgan Theis
Fotoğrafçı: JP Van Wert
Prodüksiyon Şirketi: Sanctuary
Yönetmen: Paul Hairston
Yapımcı: Nic Neary
Teknoloji Prodükisyonu: Unit 9
Kurgu: Cartel

Görsel: YouTube