Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otizmli Gençler için Restoran İşini Kolaylaştıran Uygulama

Otizmli Gençler için Restoran İşini Kolaylaştıran Uygulama

Samsung, otizmli gençlere garson veya şef olarak çalışma fırsatı sunan PizzAut isimli pizzacı için sipariş sürecini kolaylaştıran bir uygulama geliştirdi.

Günümüzde rastlanan en yaygın nörotik bozukluk olan otizm, iletişim güçlüğü ve ilişki kurmada zorluk yaratabiliyor. Bu da otizmli bireylerin günlük hayata karışmasında, sosyalleşmesinde ve kariyer edinmesinde sorunlara neden olabiliyor. Bu konuya yönelik otizmli çocuklar için geliştirilmiş pek çok uygulama görüyoruz. Ancak otizmli gençlerin hayata karışmasına yardımcı olan pratik örnekler daha az karşımıza çıkıyor. Samsung tarafından geliştirilen PizzAut tam da bu nedenle doğmuş bir fikir.

Şişli’de Down sendromlu gençlerin çalıştığı Down Cafe‘ye benzer bir restoran fikri olan PizzAut, 2017’den beri otizmli bireylerin çalışmasına ortam sağlayan erişilebilir ve keyifli bir pizzacı. Otizmli bir çocuğun babası olan Nico Acampora tarafından başlatılan ve toplanan destek ve fonlarla proje, kapsayıcılık adına önemli bir proje.  Bu restoranda aldıkları eğitim sayesinde otizmli gençler pizza şefi veya garson olarak çalışabiliyorlar. Bu da hem özgüvenlerini geliştirmek, hem de kendi kendilerine yeten bireyler olmalarına yardım etmek ve kariyerlerini desteklemek anlamında önem taşıyor.

Restoran İşini Otizmli Bireyler İçin Kolaylaştıran Uygulama

Ancak, otizm restoran dünyasının getirdiği bazı sorunların aşılmasını daha zorlu bir hale getirebiliyor. Bu nedenle Samsung, farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirerek bir uygulama yaratıyor. Mühendisler, tasarımcılar, dil uzmanları ve psikoterapistlerden oluşan bu ekibin geliştirdiği PizzAut uygulaması; restoranın günlük işleyişini otizmli gençler için daha kolay ve anlaşılır hale getiriyor. FCB Milan tarafından tasarlanan grafik ara yüz ve kullanıcı deneyimi, otizmli bireylerin özel ihtiyaçlarını göz önüne alıyor.

Tabletlere yüklenen uygulama sayesinde; sipariş  alımı, ödemenin tamamlanması, mutfağa yönelik taleplerin iletilmesi gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Özellikle kendini sözel veya yazılı olarak ifade etmede ya da insanlarla iletişim kurmada zorluk çeken gençler için destek sağlanıyor. Böylece müşterilerle birebir etkileşimin büyük önem taşıdığı restorancılık gibi bir sektörde, otizmli bireylerin tek başlarına çalışabilmelerine ve işlerini yapabilmesine yardımcı olunuyor. Böyle uygulamalar sayesinde başka restoranlarda çalışabilmelerine fırsat tanınırken ileride kendi restoranlarını açabilmelerine destek sağlanıyor.

Künye:

Reklamveren: Samsung
Reklam Ajansı: FCB Milan
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Francesco Bozza
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Fabio Teodori
Reklam Yazarı: Christian Leoni
Sanat Yönetmeni: Mattia Errico
Stratejik Planlama: Paolo Costella, Tatiana Ravalli
Müşteri Temsilcisi: Antonella Romano
Yapımcı: Michele Virgilio
Yapım: D.E.A Production
Yönetmne: Davide Agosta

Görsel: YouTube