Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yıldızların Işık Çizgileriyle Bezeli Bir Gökyüzü

Yıldızların Işık Çizgileriyle Bezeli Bir Gökyüzü

Joshua Tree Ulusal Parkı’nda çekilen Moonlight Mojave, yıldızların hareketiyle yakalanan hipnotik manzaralardan oluşuyor.

Zaman atlamalı (timelapse) çekim tekniği şiir gibi görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Elbette konu seçimi de çok önemli. Şimdiye kadar Ay’ın hareketlerinden, mantarların büyüme sürecine, susuz kalan canlıların yaşadığı değişimlerden doğadaki değişimlere uzanan çok çeşitli timelapse işlere yer verdik. Bu haberin konusu olan Moonlight Mojave ise yıldızların hareketine odaklanıyor.

Van Gogh tablolarını anımsatan çizgiler

Moonlight Mojave’nin başkahramanları, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Joshua Tree Ulusal Parkı’nda çöl manzaralarının parçası olan yıldızlar. Görüntülere, Moby Gratis’ten alınan Homeward Angel isimli parça eşlik ediyor. Moby Gratis’in ne olduğuna da bir parantez açayım. Bu site; bağımsız ve kar amacı gütmeyen film yapımcıları, sinema eğitimi alan öğrenciler ve bağımsız proje yürüten tüm diğer yaratıcıların ücretsiz olarak müzik bulup kullanabileceği bir kaynak.

Film, 20 saniye pozlanmış karelerden oluşuyor. Bu kareler sayesinde Ay’ın ve yıldızların kurak alanları sanki gündüzmüş gibi aydınlattığı büyüleyici manzaralar ve hareketler yakalanmış. Aslında burada ışıkla boyama tekniğine benzer bir teknik uygulanmış. Işıkla boyama, uzun pozlama ve bir ışık kaynağı kullanarak fotoğrafın ışıkla “boyandığı” veya “çizildiği” bir fotoğraf tekniği. Bu fotoğraflardaki ışık kaynağı da yıldızlar. Yıldızların Van Gogh tablolarını anımsatan ışık izlerini takip ederek, dünyanın günlük yaşamda algılayamadığımız dönüşünü izliyoruz bir bakıma. İki hafta önce yayınlanan film, Vimeo’da Staff Pick olarak öne çıkarılmış.

Çekimler ve düzenleme, fotoğrafçı Gavin Heffernan’ın imzasını taşıyor. Moonlight Mojave, Heffernan’ın yönetmen Harun Mehmedinovic ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği Skyglow projesinin bir parçası. Işık kirliliğinin narin gezegenimiz üzerindeki etkilerini araştıran Skyglow projesi; “Moonlight Mojave” gibi çok sayıda video çalışmasından, bir kitaptan, baskı koleksiyonundan ve de yakında çıkacak bir uzun metrajlı filmden oluşuyor. Projeye dair daha fazla detay öğrenmek isterseniz, internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo