Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zamanın Akışında Doğanın Çarpıcı Güzelliği

Zamanın Akışında Doğanın Çarpıcı Güzelliği

10 yılı aşkın süre boyunca ABD’deki Yosemite Ulusal Parkı’nı düzenli aralıklarla ziyaret eden fotoğrafçı Sean Goebel, doğanın güzelliklerini yansıtan muhteşem bir time-lapse videosu hazırladı.

Doğal hayatın zaman içerisindeki döngüsel sürecini gösteren time-lapse videolar çıplak gözle göremeyeceğimiz tüm gerçekliği hızlandırılmış teknikle gözler önüne seriyor. Mantarların büyüme sürecini gösteren The Rise of Molds, Norveç’in mevsim değişimlerini yakalayan Seasons of Norway ya da çekimleri üç yılda tamamlanan Danimarka’daki doğal güzellikleri gözler önüne seren JUTLAND II – Breath of the Seasons. Uzun süreli emeğin ürünü olan bu videoların listesine gökbilimci ve fotoğrafçı Sean Goebel tarafından hazırlanan Yosemite Moments işini de ekleyebiliriz.

Sean Goebel, çeşitli noktalarda doğanın eşsiz güzelliklerini yakalamayı hedeflemiş bir fotoğrafçı. ABD’nin Kaliforniya’daki Siera Neva dağlarında yer alan Yosemite National Park (Yosemite Ulusal Parkı) da bu noktalardan biri. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği park; sekoya ağaçlarından derin vadilere, şelalelerden akarsulara kadar birçok etkileyici doğa harikasına ev sahipliği yapıyor.

sean goebel

11 yıllık zamana yayınlan time-lapse projesi

On yıldan uzun bir süredir parkın güzelliklerini her yıl belirli dönemlerde ziyaret ederek fotoğraflayan ve kayda alan Sean Goebel, 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği seyahatlerden yaklaşık 5 dakikalık muazzam bir time-lapse videosu hazırlamış.

Yıllar içinde bölgeye ziyaretlerini sıklaştıran fotoğrafçı bu süreç zarfında ekipmanını da genişletiyor. Her çekim öncesi nerede hangi zaman aralıklarında duracağını da ince ince hesaplıyor. Kimi sahneler spontane yakalanmış olsa da özellikle bir nokta turistlerin Yosemite Ulusal Parkı’nı ziyaret etme nedenini oluşturuyor. Her yıl binlerce insan artık bir fenomen halini gelmiş Horsetail Şelalesi’ni (Horsetail Falls) ziyaret ediyor. Bu noktada bir at kuyruğu gibi dağdan süzülen sular uygun koşullar altında Güneş ışınlarıyla buluşması sonucunda volkan lavasına dönüşen nefis bir manzara sunuyor.

sean goebel

Her yıl yaklaşık bir hafta boyunca günbatımında birkaç dakika süreyle gözlemlenebilen bu durum ışığın suda kırılmayasıyla ortaya eşsiz bir manzara çıkarıyor. Bu sahneyi yakalamak için ışığın geliş açısından suyun akışına kadar birçok denklemin aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Kimi zaman yeteri kadar kar suyu birikmediği için şelale akmıyor bazı dönemlerde de hava muhalefetti nedeniyle Güneş doğru açıda olsa bile bu olağanüstü manzara medyana gelmiyor.

Goebel da 2017’den 2020’ye kadar yaptığı her ziyarette çeşitli nedenlerden ötürü bu eşsiz manzarayı yakalayamamış. Kimi dönemlerde yeteri kadar kar olmadığı için su olmazken kar fırtınasından dolayı zirveye çıkıp görüntü alamadığı zaman da olmuş. En nihayetinde 2021 yılındaki 5 günlük kampta tam üç kez ateş gibi parlayan bu şelaleyi kayıt altına almayı başarmış.

Yosemite Ulusal Parkı’ndaki nefes kesen görüntülerden oluşan videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz. Mutheşem doğa manzaraları, Alcest isimli Fransız müzik grubunun Voix Sereines parçasının ritmiyle de farklı bir noktaya taşınıyor. Sean Goebel’ın internet sitesinde ve Flickr hesabında farklı noktalarda çekilmiş büyüleyen birçok fotoğraf karesi bulunuyor.

Görsel: Sean Goebel, PetaPixel