Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Tekerlek Bisikletçinin Ağırlığını İtiş Gücüne Dönüştürüyor

Bu Tekerlek Bisikletçinin Ağırlığını İtiş Gücüne Dönüştürüyor

SuperWheel, sürücünün ağırlığını elektriğe ihtiyaç duymadan itiş gücüne dönüştüren bir bisiklet tekerleği.

Bisikletlerde sürüş deneyimini iyileştirecek pek çok sıra dışı yeniliğe şahit oluyoruz son yıllarda. En dikkat çekici olanlardan biri de bence hareket halindeyken bisikletin lastik basıncını ayarlamayı sağlayan Scope Atmoz sistemi idi. Bu teknoloji, bisiklet tutkunları için o kadar ihtiyaca cevap veren bir yenilik oldu ki Uluslararası Bisiklet Birliği, Paris-Roubaix yarışlarında bu sistemin kullanımına izin verdi. Bu defa ise SuperWheel’in kendisiyle aynı adı taşıyan sıra dışı bisiklet tekeri var karşımızda.

SuperWheel, elektrikli bisiklete alternatif olarak geliştirildi

Simon Chan tarafından kurulan İrlanda merkezli start-up SuperWheel, sürücünün ağırlığını elektriğe ihtiyaç duymadan itiş gücüne dönüştüren yeni bir yaylı bisiklet tekerleğini piyasaya sürdü. Sistem sadece kullanıcının hareketi üzerine kurulu. Gerçekten de hiç bir şekilde pil veya elektrik şarjı gerektirmiyor. Tekerlekte, şirketin patent bekleyen ‘Weight (mass) to energy conversion technology’ (WTECT / Ağırlık (kütle) – enerji dönüşüm teknolojisi) isimli teknolojisi kullanılmış. Bir e-bisiklet alternatifi olarak geliştirilen SuperWheel, dünyanın dört bir yanındaki bisikletçilerin menzilini ve hızını kısıtlayan faktörler hakkında endişelenmeden sürüşlerini yükseltmelerine olanak tanıyor.

SuperWheel, bisiklet verimliliğini artırmayı vaat eden devrim niteliğinde bir bisiklet tekerleği olarak tanıtılıyor. Tekerlek, bisikletçinin ağırlığından yararlanıyor ve bu ağırlığı tahrik gücüne dönüştürüyor. Bu sayede standart bir tekerleğe kıyasla %30’un üzerinde bir daha yüksek verim sağlıyor.

Tasarım iki temel bileşene dayanıyor: Harici yay mekanizması ve dahili tahrik. Tekerlek, sürücünün ağırlığının neden olduğu dikey hareketi ileri harekete çevirerek değerlendiriyor. Bu, ağırlığın tekerleğin üst kısmındaki yayları sıkıştırması ve alt kısımdaki yayları açması yoluyla sağlanıyor. Tekerlek ileri doğru döndükçe, bu enerji serbest bırakılıyor ve itici güce dönüştürülüyor.

SuperWheel ile pil, motor ve şarj ihtiyaç olmaktan çıkıyor. E-bisikletin gücünü ve faydalarını ücretsiz olarak sunuyor. Pile ve motora gerek kalmadığı için bisiklet de daha hafif ve taşıması kolay bir araç olarak kalıyor, öte yandan bu bisikletle yük taşımak kolaylaşıyor. Ayrıca tekerleğin çoğu bisiklete kolaylıkla takıldığı belirtiliyor.

SuperWheel’in iki farklı versiyonla 475,00 Euro’ya satışa sunulduğu görülüyor. Bir tanesi ise çoktan tükenmiş.

SuperWheel

SuperWheel

Görsel: SuperWheel